Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.02.2015 00:15

Ieri, la Târgoviște, întâlnire importantă cu primarii dâmbovițeni


A A

Ministerul Agriculturii vrea să dea "pe brazdă" GAL-urile

Ministerul Agriculturii vrea să dea

❚ De maxim interes: Uniunea Europeană nu mai punctează proiectele integrate, ci acceptă doar proiecte independente, pe fiecare componentă de infrastructură: apă-canal, drum, cămin, after-school etc.

VIOLETA STANCIU


Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Turtoi, a răspuns ieri invitației conducerii Consiliului Județean Dâmbovița și a deputatului PSD Georgică Severin de a participa la o întâlnire de lucru, la Târgoviște, cu primarii din județul Dâmbovița. Tematica abordată a fost una de mare actualitate, respectiv prezentarea Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014- 2020, dar și modalitățile de reorganizare a Grupurilor de Acțiune Locală (GAL), pentru a putea fi eligibile în noul exercițiu financiar european care stă să înceapă.

Pe 25 martie 2015, start la cele patru sesiuni de depunere

„Vă puteți apuca deja de treabă și de proiecte, pentru că lucrurile sunt oarecum cunoscute”, s-a adresat secretarul de stat George Turtoi edililor prezenți, după care a expus noua versiune a PNDR 2014-2020 și a ținut să amintească faptul că, în curând, Ministerul Agriculturii va lansa sesiunea pentru beneficiarii publici, respectiv depunerea de proiecte pentru infrastructura de bază și infrastructura agricolă. Cu acest prilej, a fost anunțată și data oficială de deschidere a sesiunii de depunere a proiectelor, dar și de lansare a apelurilor de selecție, respectiv 25 martie 2015. Atunci vor fi deschise patru sesiuni de depunere: o sesiune pentru investiții în ferme, una pentru tinerii fermieri, o sesiune care va fi împreună cu cererea unică pe suprafață pentru măsurile de agromediu și agricultură ecologică și o sesiune pentru sprijinul pregătitor al GAL-urilor (scrierea strategiilor de dezvoltare locală pentru viitoarele GAL-uri). Pentru fosta Măsură 3.2.2. „Investiții în infrastructura de bază”, la scară mică, sesiunea de depunere a proiectelor va începe cel mai probabil în perioada apriliemai 2015.

Condiții noi, dar în sfârșit... normale!

„Pe viitorul program pentru investiții în infrastructură sunt niște condiții noi. Apar unele diferențe. În primul rând, nu se mai punctează proiectele integrate. Se vor realiza doar proiecte independente, pe fiecare componentă de infrastructură, de care are nevoie primăria. Nu mai faceți proiecte în care să aveți și drum, și apă-canal, și cămin cultural, și afterschool! Acum trebuie să faceți proiecte independente, doar pentru drum, apăcanal și tot separat pe infrastructură socială. O nouă regulă este aceea că puteți depune mai multe proiecte în același timp pe diverse componente în cadrul aceleia și măsuri. Adică, puteți depune proiecte și pe drum și apă-canal în același timp, dar și pe reabilitare cămin cultural. Trebuie avut în vedere că proiectele pe drumuri și pe apă-canal, care sunt pe același amplasament, nu se pot selecta împreună, ci va trebui selectat mai întâi proiectul de apăcanal și realizat, ulterior va fi depus proiectul de drum. De asemenea, nu se poate realiza infrastructura de apă, dacă nu e realizată infrastructura de canalizare. În același timp, dacă ai canalizare, dar nu ai apă, se poate face proiecte independent de alimentare cu apă. Este condiția din Direcția Europeană care spune că nu poți merge cu alimentare cu apă fără să ai asigurată scurgerea prin sistem de canalizare”, a explicat pe larg secretarul de stat George Turtoi.

Primarii dâmbovițeni, prezenți în număr destul de mare, au adus la cunoștința oficialului de la Ministerul Agriculturii problemele cu care se confruntă fiecare în acțiunea de atragere a fondurilor europene, dar și de derulare propriu-zisă a proiectelor. La reuniune au mai participat Duică Romulus, director general adjunct la Autoritatea de Management pentru PNDR, reprezentanți ai GAL-urilor constituite în județ, ai Agenției pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit Dâmbovița, ai Direcției Agricole Dâmbovița, ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură Dâmbovița și ai Camerei Agricole Dâmbovița.

Asupra subiectului vom reveni cu noi detalii din activitatea GAL-urilor dâmbovițene.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale