Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



30.09.2014 00:05

Editorial


A A

Mingiuca sugativă de bani publici

Mingiuca sugativă de bani publici

COSTIN MIHAI


Arestat luna aceasta pentru dare de mită și abuz în serviciu, primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, mai este cercetat de procurorii DNA pentru finanțarea ilegală a echipei de fotbal Săgeata. O asociație sportivă care nici măcar nu era înregistrată la organul fiscal teritorial sau ale cărei acte constitutive nu erau autentificate de un notar și înregistrate la judecătorie în vederea verificării legalității, a creat în ultimii patru ani un prejudiciu de aproximativ 5 milioane de euro.

Chiar dacă Asociația nu era constituită și nici autorizată să funcționeze ca structură sportivă, consilierii locali au votat alocarea unor sume impresionante de bani publici, încât au ajuns și ei să dea cu subsemnatul pe la DNA. Iar ca tacâmul să fie complet, contractul de asociere încheiat între municipalitate și club nu prevedea calitatea Curții de Conturi de a exercita controlul financiar asupra derulării activității finanțate din fonduri publice, adică avea interzis.

Primarul de la Năvodari s-a crezut intangibil, de vreme ce a alocat echipei de fotbal milioane de euro fără ca cel puțin să verifice documentele, bravând că nimeni și nimic nu-l poate atinge. Atitudinea asta de dispreț față de organele statului am văzut-o și pe la noi, ba chiar și față de cetățeni, care sunt obligați să finanțeze fără voia lor proiecte sportive tip sugativă, ce forează adânc în bugetul public. Spre exemplu, „gaura neagră” numită Clubul Sportiv Municipal Târgoviște a înghițit în ultimii doi ani aproape 4 milioane de euro din avutul urbei, pentru baschet, volei, majorete și alte sporturi obligatoriu feminine.

Pentru cei care nu sunt la curent cu schimbul valutar, pot transforma în lei cele 4 milioane de euro, să înțeleagă mai bine adevărata dimensiune a cheltuielilor atrase de clubul prezidat de Ciprian Iugulescu. Nici aici nu am auzit de vreun control al Curții de Conturi, probabil că are interzis, la fel ca la Năvodari, cât despre DNA nici nu mai vorbesc. De fapt, nici măcar consilierii locali sau executivul Primăriei Târgoviște nu sunt interesați cum se cheltuiesc banii la CSM. Ar fi haios să-l întrebe consilierul Eugen Pătrașcu, mai nou director la Carpatmontana, pe fiul său Adrian, vicepreședinte la CSM, cum stă treaba cu cheltuirea banului public la clubul din buricul târgului.

E doar un exemplu, însă mai am și altele, circuitele trecând inclusiv prin dreptul primarului interimar Ciprian Prisăcaru. Dacă instituțiile statului ar funcționa cum trebuie și pe la noi, vă garantez că cei care au alocat fonduri publice către baschet, volei și, atenție mare, majorete, nu ar mai dormi deloc liniștiți sau poate nici acasă. Lucrurile sunt atât de evidente, încât e inutil să-ți mai pui întrebări.

Din joi în Paști, se mai sesizează Instituția Prefectului Județului Dâmbovița, care a dejucat planurile de colaborare Primăria Târgoviște – Consiliul Județean - Universitatea Valahia, privind constituirea unor cluburi noi de baschet și de volei. Oare de astea au urgentă nevoie târgoviștenii sau dâmbovițenii, de baschet, de volei și de majorete? Apropo de baschet, văd că echipa pierde în lanț cu adversari mai acătării. Iar lucrurile nu sunt deloc simple, cu probleme de transfer și cu datoria de peste 100.000 de euro către fostul antrenor grec. Ultima e cam greu de plătit, cine mai are curajul să facă prostii?



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale