Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.08.2016 00:25

Direcția Agricolă Dâmbovița, împreună cu instituțiile abilitate ale statului inventariază...


A A

Mii de hectare agricole, calamitate

Mii de hectare agricole, calamitate

❚ Dacă la începutul anului excesul de umiditate, băltirile, vijeliile și grindina au dat mari bătăi de cap agricultorilor, afectând aproximativ 1000 de hectare teren, în a doua perioadă a anului seceta a continuat să facă ravagii în culturi, polul de secetă al județului fiind la Răscăieți - ªelaru - Petrești - Vișina ❚ „Pentru întocmirea documentației în vederea accesării Programului de minimis, se constituie Comisia de Situații de Urgență Locală care întocmește un proces verbal de constatare pentru fiecare fermier (…) Persoanele fizice constituite în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008 vor solicita constatarea pierderilor survenite de către comisia numită prin Ordin al Prefectului, pentru reducerea impozitului (…) În cazul producerii de pagube de către animalele sălbatice, dar și cele domestice, fermierii afectați trebuie să depună o cerere în termen de 24 de ore, primăria va convoca Comisia Județeană pentru constatarea pagubelor, iar despăgubirile se primesc de la Asociația Vânătorilor”, a precizat ing. Ion Oprea, directorul Direcției Agricole Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Județul Dâmbovița nu a fost ocolit nici în acest an de fenomenele meteo periculoase care au produs pagube serioase producătorilor agricoli autohtoni! Potrivit datelor furnizate de Direcția Agricolă Dâmbovița, de la începutul anului și până în prezent, suprafețele calamitate din cauza excesului de umiditate, a băltirilor, vijeliilor și grindinii însumează aproximativ 976 ha. Printre localitățile afectate de acești factori naturali de risc s-au aflat Bilciurești - 20 ha de rapiță au fost întoarse, Finta - 12 ha cultivate cu cereale distruse, Răcari - 288 ha cultivate cu porumb, cartof și legume calamitate, Lungulețu - 50 ha de legume compromise, Bucșani - 60 ha de rapiță distruse, Voinești - 300 ha de culturi pomicole distruse, Băleni - 73 ha de rapiță și 73 ha de orz compromise, Runcu - 1,5 ha distruse etc. „Avem culturi distruse de grindină în zona Voinești, dar și la Săcuieni, unde, în urmă cu o lună de zile, 60 de hectare de culturi au fost bătute de grindină”, a declarat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Răscăieți, Șelaru, Vișina, Petrești: „polul secetei”

În această perioadă a anului, marea majoritate a calamităților din agricultură au fost produse de secetă, fenomen care s-a dovedit a fi mult mai puternic decât anul trecut, când suprafețele afectate de căldura toridă au fost ceva mai reduse la nivelul județului nostru. Ion Oprea, directorul Direcției Agricole Dâmbovița, a precizat că până la data de 23 august a.c. doar 15 localități au transmis cererile pentru deplasarea Comisiilor de Situații de Urgență, cu mențiunea că numărul acestor solicitări va crește în perioada următoare.

„Am fost la o întâlnire cu primarii și le-am explicat și transmis o circulară cu ce anume trebuie să facă, pentru că sunt trei lucruri distincte. Astfel, pentru întocmirea documentației în vederea accesării Programului de minimis, prin dispoziția primarului, la nivel de UAT, se constituie Comisia de Situații de Urgență Locală care întocmește un proces verbal de constatare pentru fiecare fermier. Se vor centraliza datele din procesele verbale și se va înștiința Comisia Județeană de Situații de Urgență, Instituția Prefectului, ISU și Direcția Agricolă Dâmbovița. Al doilea caz, se referă la persoanele fizice constituite în conformitate cu prevederile OUG nr. 44/2008, cu modificările și completările ulterioare (PFA, I.I, I.F), care desfășoară activități agricole și pentru care venitul anual se stabilește pe bază de norme de venit, vor solicita constatarea pierderilor survenite de către comisia numită prin Ordin al Prefectului, pentru reducerea impozitului proporțional cu pierderea survenită, în condițiile și în conformitate cu Legea nr. 227/2015 și Ordinului nr. 1863/2016. A treia situație, se referă la cazul producerii de pagube de către animalele sălbatice culturilor agricole, silvice, dar și de către animalele domestice. Fermierii afectați trebuie să depună în termen de 24 de ore o cerere la sediul primăriei pe raza căreia s-a produs evenimentul. Primăria va convoca, în termen de 24 de ore de la data înregistrării cererilor persoanelor păgubite, Comisia Județeană pentru constatarea pagubelor, formată conform HG nr.1679/2008. În acest caz, despăgubirile se primesc de la Asociația Vânătorilor. Important este că fermierul trebuie să facă cerere la primărie. Acum se fac aceste formalități, echipele noastre sunt în teren.Vom afla într-o săptămână, chiar două, situația exactă a suprafețelor afectate de secetă din județul nostru”, a precizat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

De asemenea, de câțiva ani, în județul Dâmbovița se înregistrează și un „pol al secetei” de care se pare că nu prea reușim să scăpăm.

„În ceea ce privește seceta, este mai rău ca anul trecut. Problema este că avem și un pol de secetă la Răscăieți – Șelaru – Petrești - Vișina. Nu știu ce se întâmplă acolo, că nu vrea să ajungă ploaia de nici o culoare. Dacă prin alte zone a mai dat, acolo nu”, a punctat directorul Ion Oprea. Referitor la termenul limită de depunere a cererilor pentru calamitățile generate de secetă, directorul Direcției Agricole Dâmbovița a opinat: „Cu cât mai repede, cu atât mai bine, pentru că ele se transmit la minister, care, la rândul său, le centralizează pe țară și poate da un act normativ care să vină în sprijinul acestor producători”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale