Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro12.11.2021 00:11

CRONICĂ PLASTICĂ


A A

Mihai Șerbănescu – pictorul în permanentă stare de neliniște creatoare

Mihai Șerbănescu – pictorul în permanentă stare de neliniște creatoare

Deunăzi, mânat de fireasca-mi curiozitate, și intelectuală, și de gazetar, am trecut pragul unicei și generoasei galerii târgoviștene Framing Art (N.B. Păcat că fosta „Galerie Albă” din centrul orașului, construită înainte de 1990 cu destinație precisă, aceea de a fi gazda unor expoziții de artă plastică, a devenit, în aceste vremuri de rătăciri în van... sediu de partid. Absurd, nu?).

Am zăbovit, preț de vreun ceas, în acea galerie, plimbându-mi privirile cu răbdarea și cu interesul cronicarului de artă, pe picturile lui Mihai Șerbănescu, unul dintre remarcabilii artiști ai șevaletului din această contemporaneitate românească atât de neliniștitoare nu numai pentru „omul comun”, dar și pentru omul de artă confruntat, volens-nolens, cu această realitate. Căci, neliniștea vremurilor acutizează neliniștea creatoare, ontologică, a artistului autentic, determinându-l, uneori, să se refugieze în arta sa, căutând să-și transceadă vremea prin autodepășire.

Este exact ceea ce a propus, ca mesaj existențial pictural, Mihai Șerbănescu în expoziția sa de la Framing Art. O expoziție care a pus în evidență certa eludare a unei capcane în care cad frecvent și cei mai talentați creatori de artă: manierismul rutinier. Mihai Șerbănescu lucrează în mai multe registre, de la reprezentarea clasică, dar cu inserții impresioniste, la un suprarealism bine temperat, exprimat în cele câteva tablouri înfățișând „pietrele însuflețite”. Există la Mihai Șerbănescu și un spectacular mixaj expresionist-suprarealist detectabil, de pildă, în (așa le-am perceput în propria viziune) bisericile „zidite” din aer-zare-mare, ori picăturile de ploaie într-un peisaj evanescent, cromatica populației fiind una muzical poematică.

Cu siguranță, Mihai Șerbănescu este, în sensul autodepășirii sinelui artistic, un adept al convergențelor curentelor, generând, astfel, mesaje mesaje metapicturale pe trendul unei postmodernități, anunțând o alt fel de semiotică a șevaletului și paletei de culori. Mihai Șerbănescu este, deci, un cutezător novator extrem de motivat, ceea ce îi conferă statusul unui artist plastic de excepție în contextul culturii românești de azi și de mâine.

 

 

George CoandăComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Universitatea „Valahia” își menține calificativul „Grad de încredere ridicat”
Bogăție și mântuire!
36 de ani de la hirotonia întru arhiereu a IPS Nifon
Premierea concursului școlar eparhial dedicat Sfântului Voievod Neagoe Basarab
Unitățile de învățământ din Târgoviște au autorizație de incendiu
Atelier de Romanțe la Universitatea "Ovidius" din Constanța
Conferințele pastoral-misionare clericale
„Dăruiește viață cărții tale”
Primele filme la Cinematograful Independența, în decembrie
Zilele Bibliotecii în Dâmbovița
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!

Orice ar spune unii, și fac vorbire despre „patrioții de serviciu”, sau mai exact, de „optimiștii păguboși”, sentimentul public covârșitor este că (și  sondajele o spun fără nici o îndoială) „țara merge într-o direcție greșită” și că „războiul româno-român” pare a nu se mai sfârși. Nu mai suntem „uniți în cuget și simțiri”, ca în acele ore astrale... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale