Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



26.05.2017 00:19

Editorial


A A

Mesianismul Mioritic

Mesianismul Mioritic

GEORGE COANDĂ


Este în firea poporului român să-și lege speranța – este o chestiune de determinare existențială care ține și de o viziune filosofică – de un salvator al nației, de un Mesia pe care Dumnezeu să-l trimită la timpul potrivit, mai ales la vremuri de disperată restriște, ca să-l scoată la limanul fericirii, al supraviețuirii cât să-și ducă traiul cât va mai exista omenirea. A încerca să scoți din mintea românului această concepție existențială care este o moștenire din vremuri voievodale, și, în epocile modernă și contemporană în loc să piardă, dimpotrivă, s-a accentuat și se accentuează pe măsură ce se simte trădat de conducătorii pe care și i-a ales prin jocul întâmplător al votului democratic, este ca și cum ai încerca tu filosoful, politicianul, ori formatorul de opinie, să-i dezrădăcinezi cu buldozerul ceea ce de veacuri este adânc înrădăcinat în mintea și sufletul lui. Mesianismul românesc îmbracă imaginea autohtonă a baciului de țară, pentru că așa au fost învestiți cu încredere, cu speranță, fiind adulați și Mircea cel Bătrân, și Vlad Țepeș, și Ștefan cel Mare, și Mihai Viteazul, și Alexandru Ioan Cuza, și Carol I și Ferdinand I, și Ion Antonescu, și, la un moment dat, și Nicolae Ceaușescu până la a nu o lua razna. Mesianismul mioritic este o realitate istorică și dacă politicienii postdecembri ști nu-l înțeleg în mecanismul său intim, ci doar îl minează electoral, riscă să se aleagă cu un sentiment de hulă și de ură, cum i s-a tras și lui Nicolae Ceaușescu, din partea românilor dezamăgiți. Vedeți, de pildă, este o concludentă trăire, care este dorința arzătoare a românilor dezamăgiți și trădați, exprimată în strigătul imprecativ eminescian: “Cum nu vii tu, Țepeș doamne! Adică, asta ca să tălmăcesc întru realitatea zilelor noastre, se așteaptă venirea unui Mesia justițiar care să-i pedepsească la o “Judecată de apoi” pe toți cei ce i-au adus pe români în starea de disperați ai sorții și le-au adus țara în dezastru, trăgându-i în țeapa răzbunării. Și câtă vreme nu se vor ivi adevărați oameni politici patrioți, mesianismul mioritic va funcționa ca o irepresibilă speranță salvatoare în viitor. Nu este de condamnat, deci. Căci este un mesianism care, la ananghie, poate deveni ură și blestem.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale