Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.11.2012 00:20

Spre disperarea producătorilor dâmbovițeni care de ani întregi se plâng de lipsa de desfacere,


A A

Merele de Voinești, pe mâna speculanților

Merele de Voinești, pe mâna speculanților
Loviți din toate părțile, pomicultorii de pe Valea Dâmboviței se aleg doar cu multă muncă și mai mare pagubă decât câștig

❚ “În piețe e corupție. O mafie organizată. Ne ducem în piață, ne preiau intermediarii și ne obligă să dăm fructele la prețul stabilit de ei!” ❚ “Producătorii autentici nu mai au loc în piețe. La vârf nu se iau măsuri, noi nu avem putere” ❚ Așa strigă supărați pomicultorii de pe Valea Dâmboviței, care se chinuie de ani întregi cu aceleași probleme: lipsa desfacerii și concurența neloială a importurilor ❚ De altfel, anul acesta, în primele 7 luni, România a importat 259.107 tone de fructe în valoare de 118,7 milioane de euro, sumă de zece ori mai mare comparativ cu exporturile, care abia au atins 11,5 milioane de euro

 

 

Nu au unde să-și vândă fructele și sunt nevoiți să le dea pe nimic speculanților! Lipsa desfacerii rămâne în continuare principala problemă a producătorilor de mere de pe Valea Dâmboviței, unul dintre cele mai renumite bazine pomicole din țară. Totodată, concurența neloială făcută de fructele din import face ca merele românești să nu-și găsească locul în marile magazine.

 

Ultimele cifre dezvăluite de reprezentanții producătorilor de fructe și legume arată că valoarea importurilor din primele șapte luni ale anului este de zece ori mai mare decât cea a exporturilor. Pomicultorii din Voinești, patria renumitelor soiuri Golden, Deliciosul de Voinești, Frumosul de Voinești sau Florina, se plâng că cei mai mulți dintre ei au fost nevoiți să-și vândă pe nimic merele negustorilor, pentru că nu au unde în altă parte să-și valorifice producția.

 

  

 

●”În marile magazine se aduc mere din afară și, deocamdată, nimeni nu se ocupă să se pună la punct lucrurile astea. În primul rând trebuie să elimine corupția din piețe, acolo e o mafie organizată. De ani întregi, problema desfacerii e cea mai groaznică. Vindem merele pe la porți, la angro, la speculanți, la cine o veni… pentru că altfel nu ne descurcăm. Ne ducem în piață, ne preiau intermediarii și ne obligă să le dăm la un preț stabilit de ei”.

●”Față de banii investiți, totul merge foarte prost. Ce să facem noi cu merele? Nu le putem vinde din cauza speculanților și cei care vin la noi ne rup gura cu prețurile, așa, ca să nu spună că nu-ți dau bani”.

●”E foarte rău că marile magazine nu vor mere românești. Noi, producătorii, nu putem să desfacem nimic. Sunt prețuri derizorii. Producătorii autentici nu mai au loc pe piață. Am înțeles că din 2013 se vor lua măsuri cu certificatele de producător. Eu tot nu știu cum le desfac cei fără acest act. Eu sunt cu ele la poartă, le scot, le bag înapoi, pentru că nu pot să le desfac și am un preț accesibil. Iar importurile pleacă de la vârf. Nu se iau măsuri. Noi nu avem putere, ce să facem noi? Mai bine exportăm noi”.

 

 

 

“Peste 80% din plantațiile pomicole au fost defrișate”

Din Voinești, de exemplu, au plecat anul acesta zeci de tiruri cu mere de industrie pe care pomicultorii nu le-au putut da cu mai mult de 40 de bani pe kilogram, în timp ce merele de calitate se vând cu 1 și 1,5 lei, prețuri care, spun producătorii, nu acoperă cheltuielile din timpul anului.

 

Chiar dacă în marile magazine nu se găsesc mere românești, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni îi îndeamnă pe cumpărători să se îndrepte către piețe, unde încă se mai vând mere românești.

“Avem bazine pomicole, numai că acestea, în decursul anilor, s-au dus de râpă. Peste 80% din plantațiile pomicole au fost defrișate. La acest moment, cu o producție autohtonă, nu putem să acoperim piața internă. Iar faptul că nu există mai deloc fructe românești în supermarketuri este o altă problemă. Supermarketul nu-și dore ște marfă românească. Singura șansă să ajungă mere din bazinul pomicol Voinești în astfel de magazine este ca aceste supermarketuri să aibă omul lor în zonă. Sunt trei paliere de desfacere: o parte la piață (cei mai câștigați producători), o parte se duce în piețele de gros din jurul marilor orașe (și aceștia obțin un preț bun) și cea mai defavorizată categorie - cei care vând fructele de acasă, în acest caz câștigul celui care cumpără este mult mai mare decât câștigul lor. Anul acesta merele de industrie au fost colectate atât de fabrica de la Focșani, cât și din Ungaria și Polonia la un preț destul de mic, ținând cont că noi nu facem mere de industrie, ci mere pentru consum. Dar din cauza secetei, o parte importantă a fost dată la industrie. Soluția a fost și este: cumpărătorul să meargă în piețe unde există marfă românească până spre luna mai, din belșug și la prețuri destul de accesibile”, ne-a declarat Ion Oprea, președintele Asociației Pomicultorilor Dâmbovițeni (foto).

Datele Autorității Naționale a Vămilor, transmise NewsIn de Ministerul Agriculturii, arată că România a importat în primele șapte luni o cantitate de 259.107 tone fructe în valoare de 118,7 milioane euro, sumă de zece ori mai mare în comparație cu exporturile, respectiv 11,5 milioane euro.

 

Corvin Dumitrică | [email protected]



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu
Norvegia, promovată la Târgoviște
Vot european la 16 ani
PSD Dâmbovița anunță lista candidaților pentru alegerile locale
Sinaxă monahală la Arhiepiscopia Târgoviște
Detectoare de fum montate de pompieri în locuințe


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale