Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.02.2017 00:15

Cuvânt de zidire sufletească


A A

Meditație la Înfricoșătoarea judecată

Meditație la Înfricoșătoarea judecată

De ce se numește Duminica aceasta Duminica Înfricoșătoarei Judecăți? De ce mult Înduratul și Prea Milostivul Hristos devine înfricoșător la judecata de apoi? Întâi de toate este înfricoșătoare judecata, deoarece Judecătorul este drept, iar noi, aici, în lumea aceasta, ne-am obișnuit să deformăm și dreptatea și adevărul, în funcție de interesul de moment. Pentru orice gând, faptă sau cuvânt, deși simțim că ne arde, găsim totuși, o scuză, construim o justificare, care să „ne scoată” și dacă ne-a reușit credem în ea și în noi, folosindu-ne, mai apoi, de uitare ca să putem privi către icoană și altar.

Este înfricoșătoare pentru că așa ne-o prezintă în Evanghelia de azi chiar Mântuitorul.Va veni întru slava Sa, stând pe tronul slavei Sale și va zice unora „veniți, binecuvântații Tatălui Meu”, iar altora le va zice „duceți-vă de la Mine, o blestemaților...” și „vor merge aceștia la osânda veșnică, iar drepții la viața veșnică”. Cred că există Dumnezeu și afirm acest adevăr care mă locuiește, atunci cum să nu mă înfricoșez privind acest tablou pe care-l zugrăvește Mântuitorul Hristos în Evanghelie? Unde-mi va fi locul, la stânga unde este blestemul și osânda, sau la dreapta unde este binecuvântarea și viața veșnică? Dacă se naște în mine această întrebare, atunci am o șansă, pentru că mă face să iau aminte la această împărțire clară a oamenilor, în cei ce au făcut și cei ce n-au făcut. Pentru că mă ajută să mă evaluez din perspectiva judecății divine și, nu din perspectiva înțelegerilor mele sau convențiilor sociale la care m-am făcut părtaș. Și mai este înfricoșătoare, pentru că așa cum ne arată o cântare de la utrenia acestei duminici, acuzatorul meu în fața Dreptului Judecător voi fi chiar eu, „voi fi vădit de conștiința mea”, tot adevărul vieții mele se va cunoaște de către toată lumea, toate măștile purtate aici vor cădea, goliciunea care a stat în spatele măștilor fiind vădită tuturor. Șiasta, propria mea conștiință o va face.

Acea arsură de care vorbeam și pe care am adormit-o cu fel și fel de justificări. În fine, mai este înfricoșătoare, pentru că și îngerii se tem de ea. Părintele Stăniloaie în Dogmatica sa ne spune că frica îngerilor vine din măreția judecății, dar și din faptul că, mulți dintre ei îi pierd acum definitiv pe cei pe care i-au avut în grijă. Chiar dacă nu am conștientizat totdeauna prezența îngerului, el a fost acolo unde am fost și eu, s-a bucurat sau a plâns pentru mine și m-a ocrotit, chiar și atunci când eu l-am împiedicat să-și facă datoria. Este posibil ca acum, la această judecată, adevăratul meu prieten, îngerul păzitor, să se despartă de mine definitiv, despărțire care se face din cauza mea, din cauza relelor mele agonisiri. Datorită rătăcirilor pe care le trăiește de multe ori cu pasiune, omul își dă seama că a pierdut ceva, abia atunci când lucrul acesta se întâmplă. Unele pierderi mai pot fi reparate prin îngăduința lui Dumnezeu, dar altele rămân definitive, fiind opera omului ce a ales să trăiască pe contrasens. Privind în urmă la duminica ce a trecut, îl vedem pe fiul risipitor venindu-și în fire. Cu un dram de înțelepciune și cu o umbră de smerenie care să ne miște inima, acum cât mai avem timp, putem repara totul. Asumându-ne modelul fiului risipitor, putem transforma înfricoșătoarea judecată în bucurie, de care se va împărtăși și cerul și pământul, iar prietenul meu, îngerul, mulțumit că și-a împlinit menirea, va fi o voce din corul bucuriei reîntoarcerii mele. Asta tot eu pot să o fac. Doar aici și doar acum.

Pr. Nicolae Iordache, Parohia Gheboia



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale