Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro19.11.2021 00:15

Cuvântul care zidește


A A

Meditație la Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Meditație la Sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, este o sărbătoare care, asemenea celorlalte sărbători închinate Maicii Domnului, cu excepția Bunei Vestiri, nu are temei scripturistic, ci este fundamnentată pe mărturia Sfintei Tradiții și a Sfinților Părinți. Troparul praznicului ne conturează în linii generale evenimentul pe care creștinii îl comemorează în fiecare an la data de 21 noiembrie.

Împlinindu-se trei ani de la nașterea Mariei, Sfinții Părinți Ioachim și Ana, voind a împlini cu fapta ceea ce făgăduiseră cu cuvântul, au plecat la Ierusalim ducând-o pe tânăra Fecioară din Nazaretul Galileei la Templul din Ierusalim.

Astfel a fost dusă la Templul Domnului Fecioara Maria, unde a rămas până la vârsta de cincisprezece ani, hrănindu-se și descifrând tainele Scripturilor, pregătindu-se pentru înalta chemare rânduită de Dumnezeu. Intrarea Maicii Domnului în Biserică anticipează intrarea noastră în Biserică prin Sfintele Taine; dar și definirea noastră ca persoane, chemate să fim în permanentă comuniune cu Dumnezeu.

În Apus, acest praznic dedicat Maicii Domnului s-a serbat pentru prima dată la Avignon, în 1374, în timpul papei Grigorie al XI-lea, răspândindu-se în timpul papilor Sixt al IV-lea și Sixt al V-lea (sec. XV-XVI).

Cât privește ziua de 21 noiembrie, ea reprezintă data sfințirii unei biserici ce avea hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, construită nu departe de ruinele Templului de către împăratul bizantin Justinian cel Mare.

Ziua intrării în Biserică a Fecioarei Maria, este numită popular și Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia. Numele de Vovidenie provine din limba slavonă, însemnând „ceea ce se face văzută”. Tradiția populară spune că de Vovidenie se deschid cerurile, iar animalele încep să vorbească. În această zi se aprind lumânări, mai ales pentru cei adormiți, și se împart pomeni.

 

Pr. Ghinea Cristian – Parohia Decindeni, Protoieria Târgoviște Nord

 

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Universitatea „Valahia” își menține calificativul „Grad de încredere ridicat”
Bogăție și mântuire!
36 de ani de la hirotonia întru arhiereu a IPS Nifon
Premierea concursului școlar eparhial dedicat Sfântului Voievod Neagoe Basarab
Unitățile de învățământ din Târgoviște au autorizație de incendiu
Atelier de Romanțe la Universitatea "Ovidius" din Constanța
Conferințele pastoral-misionare clericale
„Dăruiește viață cărții tale”
Primele filme la Cinematograful Independența, în decembrie
Zilele Bibliotecii în Dâmbovița
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

În ziua Marii Uniri, mai dezuniți ca oricând!

Orice ar spune unii, și fac vorbire despre „patrioții de serviciu”, sau mai exact, de „optimiștii păguboși”, sentimentul public covârșitor este că (și  sondajele o spun fără nici o îndoială) „țara merge într-o direcție greșită” și că „războiul româno-român” pare a nu se mai sfârși. Nu mai suntem „uniți în cuget și simțiri”, ca în acele ore astrale... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale