Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.03.2018 00:18

De la 1 martie 2018, unii medicii cu salarii ca-n vest, alții - cu retribuții ca-n est


A A

Medicii de familie, ocoliți de creșterile salariale

Medicii de familie, ocoliți de creșterile salariale

VIOLETA STANCIU


Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița.

Rep.: De la 1 martie 2018, colegii dumneavoastră, medicii din sistemul public, vor avea salarii asemănătoare cu cele din Uniunea Europeană. Medicii de familie, care sunt în sistem public - privat, cum văd această situație?

- Medicii de familie, de la 1 octombrie 1999, fără a fi întrebați, consultați și fără a fi pregătiți înainte au intrat într-un sistem privat-public, care este altceva decât sistemul strict public de stat. Suntem ca și PFA-urile, tot venitul nostru este al cabinetului, care înseamnă asistenți, femei de serviciu... tot ce înseamnă întreținerea cabinetului, toate facturile, toate utilitățile. Problema este că atunci când este vorba de drepturi suntem socotiți privați, iar când este vorba de obligații suntem socotiți de partea cealaltă... Cabinetele medicilor de familie reprezintă profesiune liberală și funcționăm în sistem privat. Niciodată nu am beneficiat de nici o mărire, niciodată, deși se spune că banii care se dau sunt bani publici. Toate legile spun că sănătatea populației este o obligație, iar instituția care se ocupă de sănătate, indiferent care este, este instituție publică. Cu toții, indiferent că este spital public sau spital privat, că este cabinet de medicină de familie, că este cabinet de medicină de altă specialitate, care sunt în relație cu Casa de Sănătate, primesc bani pe niște servicii care au o anumită valoare, valoare care este egală și în spitalul privat și în cel public (sunt pacienți care se tratează în spitalele private și o parte din cheltuieli se decontează de la casă, mai mică sau mai mare). Deci același tarif este pentru același serviciu făcut. Marea nedreptate este că de când se dau aceste măriri, și anul trecut, și anul acesta, de câte ori s-au dat... au fost doar pentru medicii din spitalele publice. Aceste creșteri le primesc doar medicii din spitalele publice, care nu sunt mulți, ei reprezintă o treime din personalul medical în realitate.

Rep.: Este foarte posibil ca un asistent medical dintr-un spital să câștige mai mult decât dumneavoastră, ca medic de familie?

- Bineînțeles, se întâmplă și acum asta. La noi, la medicii de familie, media listelor a rămas undeva la 1200-1300 de asigurați, pe România, pentru că a scăzut populația, care este îmbătrânită. Tinerii care mai sunt... pleacă în afară, iar copiii lor îi urmează. Sunt colegi care au câte 2000-3000 de asigurați, din considerente pe care nu le discut. Părerea mea personală este că 1500 de asigurați/ medic de familie ar fi optimul. Vreau să vă spun că sunt colegi care au facturi cuprinse între 8000 - 14.000 lei, alții au mai mult, dar aceștia sunt foarte puțini. Dar ce intră în spate sunt asistenta sau asistenții, femeia de serviciu...

Rep.: Sunt diferențe mari între condițiile în care sunt nevoiți să-și desfășoare activitatea medicii din urban și cei din rural?

- Dacă în urban te descurci mai ușor că ai un apartament, unde ai apă curentă, canalizare, în rural puțini sunt cei care pot beneficia de aceste lucruri. De aceea ai nevoie de o femeie de serviciu, de o asistentă sau chiar de două, chiar dacă ai 1200-1500 de asigurați înscriși pe listă, pentru că sunt alte situații... În urban te poți duce pe o stradă, care are două blocuri și îi vezi repede pe pacienți, în rural mergi pe nu știu unde, faci kilometri și mare lucru nu ai făcut pentru pacienții pe care i-ai văzut. Deci, din acești 9000-14.000 de lei, plătești toate costurile aferente salariilor, care s-au mărit de fiecare dată, și a trebuit să ții cont de asta, plătești întreținerea cabinetului, care nu este deloc ușoară (facturile care sunt calculate în euro, de parcă noi am fi plătiți în euro în România, reparațiile curente...). După toate costurile acestea, care sunt destule, se plătește sănătate, se plătește pensie... (Până acum câțiva ani, la pensie, cotizai cât doreai tu, unii mai mult, alții mai puțin... Oricum, indiferent cât a-i cotiza, pensiile medicilor de familie sunt atât de mici... Nu știu dacă știți, dar medicii de familie au pensii de 1000- 1200-1400 lei. Sunt puțini cei care au 1500-1600 de lei). Deci, după toate astea se trage linie... Să presupunem că ai 10.000 lei venit net, dar urmează 10% impozit, pensia care este 25%, sănătatea 10%. Adică 45%. Deci din cei 10.000 de lei rămâi cu jumătate. Acum au început să vină diferențele la pensie pe 2016... Am colegi care au primit sute de milioane de lei vechi, pe care nu au de unde să le plătească. Ce credeți că au făcut? Au făcut împrumut la bancă să plătească... și le vin în continuare diferențe de impozit, diferențe la sănătate pe anii din urmă, din 2013-1016.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală
Electrica a cerut falimentul COS Târgoviște


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale