Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



07.09.2016 00:21

Pentru prima dată de când au intrat în sistemul asigurărilor de sănătate,


A A

Medicii de familie nu au fost uitați la rectificarea bugetară

Medicii de familie nu au fost uitați la rectificarea bugetară
Pentru prima dată după 1989, un ministru al Sănătății a reușit să câștige încrederea medicilor de familie

❚ Ani la rând ocoliți de toți miniștrii Sănătății, medicii de familie au trăit și „minunea” ca promisiunile unui demnitar să fie respectate ❚ Potrivit președintei Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu, este cu atât mai important cu cât actualul ministru al Sănătății nu provine din sistem, ci este economist ❚ S-au dat 73 de milioane lei pentru medicina primară, nu foarte mult, „dar e un început”, așa cum consideră medicii de familie, care nu mai așteaptă acum decât normele de aplicare

interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Ați primit promisiuni de la Ministrul Sănătății cum că la rectificarea bugetară, care a avut loc în luna august, medicina de familie nu va mai fi Cenușăreasa sistemului sanitar. S-au materializat aceste promisiuni?

- De când am intrat în acest sistem al asigurărilor sociale de sănătate, de fapt în această reformă, când nimeni nu știa nimic și am luat totul din mers să vedem cum va fi, este pentru prima dată când se întâmplă ca la o rectificare de buget să nu fim uitați, asta pe de o parte. Pe de altă parte, este pentru prima dată când un ministru își ține cuvântul fără a uita ceea ce a promis. Noul ministru al Sănătății este altceva și s-a adeverit ceea ce poate mulți dintre noi au gândit și sper să nu fi fost foarte puțini, ci destul de mulți, că există și oameni de cuvânt și nu numai de la o anumită vârstă, ci oameni tineri, iar acest lucru este foarte important. Oameni care știu și văd, și gândițivă că este economist de profesie. Din afară, acest om a văzut altfel lucrurile, și nu de acum de când este ministru, a văzut de mult, de când are asemenea preocupări. A văzut ce înseamnă sistemul de sănătate și încearcă cum poate, că mai are puține luni și nu va mai sta, să schimbe măcar niște principii. S-a spus tot timpul că noi furăm și a văzut că nu este așa, și în niciun caz medicina primară. A văzut că, deși s-a spus că avem bani foarte mulți, banii sunt ai cabinetelor, unde avem câte 1-3 angajați, cu toate costurile aferente, plus impozite, chirii și toate cele. Ministrul s-a convins și vrea să schimbe niște principii, cât poate, pentru că deși au trecut 26 de ani schimbările în mentalitate au fost sub așteptări. Acest om încearcă să facă ceva, să aducă niște principii cu totul altfel și de fapt asta este cea mai bună parte a ceea ce face. Dar s-a ținut de cuvânt și acesta este cel mai important lucru.

Rep.: Ați primit majorarea salarială de 25% pe care o doreați, în urma rectificării bugetare?

- Deocamdată nu, pentru că trebuie să apară niște norme. Discuțiile sunt așa: s-au dat aproape 73 milioane de lei pentru medicina primară. Nu e mult, dar e ceva, e un început. Gândiți-vă că deja contractul a început de la 1 iulie a.c., deci luna iulie s-a dus, august la fel, și rămâne o împărțire pe ultimele luni ale anului. În al doilea rând, trebuie să vină normele de aplicare pentru că, neavând niciodată o rectificare, la noi nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva. Acești bani trebuie să vină prin ordonanță, prin niște norme, dar este clar că se va întâmpla, pentru că a apărut în Monitorul Oficial. E mare lucru când vin niște oameni care își dau seama că, în primul rând, principiile trebuie schimbate. Un principiu, cel mai important este de a nu mai minți, de a nu ne mai lăsa păcăliți. Medicina este o profesie care înseamnă că toată viața trebuie să înveți, de multe ori trebuie să uiți de tine și de ai tăi și pe primul plan trebuie să fie pacientul, să pierzi timp pentru pacienți. În primul rând trebuie să ai demnitatea pe care o meriți, pe urmă să fii respectat și, nu în ultimul rând, să ai statutul pe care îl meriți.

Rep.: Dar dacă ministrul Sănătății va pleca, ce se va întâmpla cu promisiunile?

- Este o întrebare la care ne gândim cu toții. Să vedem ce se va întâmpla. Este o întrebare pe care și noi ne-o punem, ce se va întâmpla de anul viitor? Eu zic, Doamne ferește, să nu se materializeze, că vă dați seama cât dăm înapoi, nu un an, ci niște ani. Eu sper că nu se va întâmpla…



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale