Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



17.10.2017 00:21

Semnal din Dâmbovița


A A

Medicii de familie, într-o situație fără precedent

Medicii de familie,  într-o situație fără precedent

* Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița atenționează: „Ne gândim foarte serios dacă vom mai semna viitorul contract cu Casa de Sănătate” * Contractul între medicina de familie și Casa de Asigurări de Sănătate este semnat până la data de 31 decembrie 2017. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după această dată, în condițiile în care medicii de familie au ajuns cu cuțitul la os * „Practic, din venitul care îți rămâne, fără cheltuielie pe cabinet, între 45-52%, de la anul, merge la impozite și taxe către stat. În condițiile acestea, medicului de familie ce-i mai rămâne? Nu se mai poate continua așa, mai ales că statisticile de la Casa Națională de Sănătate spun că 75-76% dintre serviciile medicale sunt rezolvate la cabinetele medicilor de familie”

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Care sunt problemele cu care se confruntă în momentul de față medicii de familie din județul Dâmbovița?

- Ne confruntăm cu trei probleme foarte importante care practic or să ne reducă din system, dacă se va continua așa. În primul rând, este vorba despre partea noastră profesională care practic se reduce ca și timp. Până la urmă, asta este vocația noastră, de aceea am făcut medicina și cei mai mulți suntem de mult timp în sistem, am rămas în sistemul acesta al medicinei de familie. Profesia noastră este să fim medici, să consultăm pacientul și să ne ocupăm de el. Birocratizarea și toate problemele acestea care apar și care sunt, în loc să se reducă, practic sunt tot mai stufoase. Adică meseria noastră se reduce și vedeți că s-a schimbat vremea, pacienții noștri sunt tot mai numeroși și practic nu mai ai timp de ei, adică să te ocupi așa cum ar trebui, în condițiile în care sperăm să funcționeze și SIUI-ul, pentru că, dacă nici acesta nu merge, și cu pacienții bolnavi la ușă, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă și cum se întâmplă.

”Măririle de salarii s-au făcut numai în spitalele publice”

Rep.: Aveați o nemulțumire legată de veniturile medicilor de familie, care în nici un caz nu se pot compara cu cele ale medicilor din sistemul public (spitale), care s-au mărit considerabil.

- S-au făcut măriri salariale pentru tot personalul considerat bugetar, inclusiv în sănătate, dar numai pentru cei care lucrează în spitalele publice. Fac această remarcă pentru că există spitale private și cabinete de toate specialitățile, care au contract cu Casa de Sănătate, dar care nu au primit niciun venit suplimentar. Asta pentru că măririle s-au făcut numai în spitalele publice, și s-au făcut măriri destul de importante. La noi, în medicina primară, nu s-a întâmplat nimic. (...) Noi ne gândim foarte serios dacă vom mai semna viitorul contract cu Casa de Sănătate, pentru că, pe noul Cod Fiscal, apar împovărări și mai mari. Practic, venitul acela care rămâne, pentru că nu sunt banii noștri, este venitul cabinetului care înseamnă salariile angajaților, întreținerea cabinetului cu tot ce presupune acest lucru, înseamnă de cele mai multe ori chiria sau redevența către primării, impozitele și taxele legale (CAS, CASS, impozite către stat) și ție, ca medic, ce-ți mai rămâne? Practic, din venitul care îți rămâne, fără cheltuielie pe cabinet, între 45-52%, de la anul, merge la impozite și taxe către stat. În condițiile acestea, medicului de familie ce-i mai rămâne? Nu se mai poate continua așa, mai ales că statisticile de la Casa Națională de Sănătate spun că 75-76% dintre serviciile medicale sunt rezolvate la cabinetele medicilor de familie. Contractul nostru este până la data de 31 decembrie 2017. Vom lua poziții cât de curând pentru că nu se mai poate. De fapt noi am luat tot timpul poziție, dar nu s-a ținut seama...

Rep.: Birocrația stufoasă cu care vă confruntați a mai dus la sancționarea medicilor de familie?

- Există partea asta de „reguli” care ni se impută, sunt tot felul de lucruri, pensionarii cu venituri sub 700 de lei care dădeau o declarație la noi. Eu nu sunt nici notar, nici procuror și nici polițist, ca să-mi dea declarație că nu are venituri peste 700 de lei. Sau mai sunt oameni în vârstă care mai au câte un ban strâns pentru zilele negre care vor urma, la bancă, pentru că așa sunt bătrânii sau au avut subvenții de la APIA. Dacă s-a dovedit că au avut alt venit, care poate, per total, nici nu ajungea la 700 de lei, în momentul acela nouă ni se imputa. A trebuit să aducem dovezi... Unora dintre noi li s-a imputat, altora nu. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor cu handicap.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale