Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.07.2017 00:18

Îngrijorare maximă în rândul pacienților și farmaciștilor dâmbovițeni


A A

Medicamente pe cale de dispariție

Medicamente pe cale de dispariție
O parte dintre medicamente au dispãrut deja de pe piață, spre disperarea pacienților

❚ „Este vorba despre schimbările de prețuri... pentru că mulți furnizori și importatori au declarat că, dacă prețurile mai scad, ei se vor retrage și în felul acesta nu vor mai fi pe piață o serie de medicamente. La multe dintre ele ar însemna că prețurile ar fi sub prețurile de cost ale medicamentelor respective”, a arătat președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița ❚ Legat de aceste zvonuri, pe fundalul discuțiilor recente privind medicamentele generice și în urma îngrijorărilor transmise de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sănătății a promis, printr-un comunicat de presă, că „sub nicio formă și în niciun fel de circumstanțe, nu vom accepta ca dreptul pacienților la medicamente ieftine și de calitate să fie pus sub semnul întrebării”

Interviu cu Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Au apărut în spațiul public noi îngrijorări cu privire la faptul că în perioada următoare vor dispărea și alte medicamente de pe piață? Dumneavoastră ce semnale aveți în acest sens?

- În acest caz factorii decidenți nu suntem noi, farmaciștii, ci Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre schimbările de prețuri... pentru că mulți furnizori și importatori au declarat că, dacă prețurile mai scad, ei se vor retrage și în felul acesta nu vor mai fi pe piață o serie de medicamente. La multe dintre ele ar însemna că prețurile ar fi sub prețurile de cost ale medicamentelor respective. Însă rămâne să vedem ce se va întâmpla, pentru că momentan sunt doar zvonuri.

Rep.: Este vorba să dispară alte medicamente decât cele care au dispărut deja și care nu au mai apărut?

- Da, este vorba de altele, pentru că din moment ce se dorește din nou reactualizare de preț, și aceasta făcându-se pe minus, e vorba despre altele, pentru că cele care au dispărut au dispărut.

Rep.: Dintre cele care au dispărut au mai apărut între timp sau au rămas la stadiul de dispărute definitiv?

- Destul de puține au reapărut, însă mai există, pe aceeași formulă chimică, pe aceeași denumire chimică internațională, alte variante comerciale. Noi dorim să se rezolve și situația vaccinurilor pentru că vedeți ce amploare a luat acest fenomen și faptul că nu s-au putut vaccina la timp copiii este un lucru foarte grav care necesită a fi rezolvat cât mai urgent posibil.

Rep.: Vin pacienți în farmacii cu rețete pe care nu le puteți onora?

- Nu. Avem și variante de rezervă.

Rep.: Putem spune că suntem unicat în Europa din acest punct de vedere? Ceea ce se întâmplă la noi se mai întâmplă și în altă țară din Uniunea Europeană?

- La noi în țară, tot timpul s-a spus acest lucru, avem alocat cel mai mic procent din PIB pentru sănătate și, fiind bani puțini, iar cerințele foarte multe, acești bani, prin solidaritate, se întorc înapoi la toți pacienții, indiferent că au cotizat sau nu la asigurările de sănătate. În momentul în care suma, care și așa este mică, se adresează unui număr mare de pacienți, este normal să nu se ajungă. Se ajunge într-o parte, dar nu se ajunge în cealaltă parte... Aceasta este problema. Ei tot micșorează prețul și au mers pe această micșorare de preț până la limita suportabilității, uneori chiar peste ea și din motivul ca să poată mulțumi cât mai mulți pacienți cu o anumită sumă de bani, pentru că bugetul Casei de Sănătate este fix. Deci nu hotărâm noi, farmaciștii... Prețurile medicamentelor se stabilesc de către Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul de Finanțe și CNAS. Noi farmaciștii doar le respectăm și atât.

La București, se lucrează la strategia privind piața medicamentelor și importatorilor

Pe fundalul discuțiilor recente privind medicamentele generice și în urma îngrijorărilor transmise de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Ministerul Sănătății a arătat recent, printr-un comunicat de presă, că „Sub nicio formă și în niciun fel de circumstanțe, nu vom accepta ca dreptul pacienților la medicamente ieftine și de calitate să fie pus sub semnul întrebării. În aceeași măsură, sub absolut nicio condiție, nu vom permite ca medicamentele de pe piața românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau prețul acestora. Ministerul Sănătății și Guvernul României au la dispoziție instrumente și mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura ca accesul cetățenilor la medicamente ieftine și de calitate nu este periclitat. Echipa de la Ministerul Sănătății, în parteneriat cu speciali știi din Ministerul de Finanțe, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea Primului Ministru, lucrează la strategia privind piața medicamentelor și importatorilor. În acest sens, au avut loc mai multe runde de întâlniri și consultări cu reprezentanții producătorilor de medicamente din România, iar vocea lor a fost auzită. Suntem siguri că împreună vom găsi cele mai bune soluții care să avantajeze pacienții români, fără să afecteze însă activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect și transparent cu fiecare companie de medicamente care își desfășoară activitatea în țara noastră”, transmite Ministerul Sănătății în comunicatul de presă.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale