Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



03.04.2020 17:30

DSVSA atrage atenția:


A A

Măsuri contra COVID-19 la magazine

Măsuri contra COVID-19 la magazine

Măsuri suplimentare pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID – 19

la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor,

în incinta cărora au acces consumatorii, precum și la nivelul piețelor agroalimentare

si fermelor comerciale

 

Având în vedere evoluția pandemiei cu COVID – 19 la nivelul României, precum și măsurile restrictive de circulație a persoanelor și bunurilor dispuse de Guvernul României ca urmare a instituirii stării de urgență, considerăm necesară implementarea și la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, în incinta cărora au acces consumatorii, a unor planuri de măsuri pentru reducerea posibilităților de răspândire a bolii.

Astfel, la nivelul fiecărei unități de vânzare cu amănuntul înregistrată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, trebuie să fie elaborat un plan de urgență care să conțină măsurile necesare ce trebuie aplicate pe întreaga perioadă a instituirii stării de urgență, luând în considerare cel puțin următoarele aspecte:

 

I.        RECOMANDĂRI PRIVIND PERSONALUL LUCRĂTOR:

a) Pentru a preveni răspândirea COVID-19, personalul angajat trebuie să mențină permanent distanța socială recomandată de minim 1,5 metri față de ceilalți angajați, dar și de cumpărători, distanță stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

b) Operatorul din domeniul alimentar trebuie să identifice și să implementeze unele măsuri operaționale, pentru a face posibilă interacțiunea cât mai redusă între personalul angajat al unității dar și între personalul angajat și cumpărători (ex. grafic de utilizare a vestiarelor destinate personalului angajat, astfel încât să se evite interacțiunea între angajați, dezinfectarea vestiarelor, limitarea accesului cumpărătorilor la nivelul unor raioane pe perioada în care se face reaprovizionarea cu alimente, închiderea temporară a magazinului pentru realizarea operațiunilor de dezinfecție, dotarea spațiilor în care se efectuează plata produselor alimentare cu mijloace de limitare a contactului personalului cu clienții – geamuri/panouri transparente, etc).

c) Monitorizarea permanentă de către operatorul din domeniul alimentar a stării de sănătate a personalului angajat care își desfășoară activitatea la nivelul unităților de vânzare cu amănuntul și interzicerea desfășurării activității pentru acele persoane care au simptomatologie asemănătoare COVID-19.

d) Personalul angajat trebuie să se spele pe mâini înainte de: a începe munca, după strănut sau suflarea nasului, înainte de manipularea mâncării gătite sau a preparatelor gata pentru consum, după manipularea sau pregătirea alimentelor crude, după manipularea deșeurilor, după realizarea operațiunilor de igienizare, după folosirea toaletei, după ce a mâncat, băut sau fumat, după manipularea banilor, dupa scoaterea mânușilor de protectie si în general, în mod regulat.

e) Personalul angajat trebuie să evite contactul cu persoane care prezintă simptome ale bolilor respiratorii, cum ar fi tuse și strănut, etc.

f) Personalul care manipulează produsele alimentare și care utilizează mănuși de protecție, trebuie să se asigure că acestea sunt schimbate frecvent și că mâinile sunt spălate înainte de a pune mănușile, între schimbarea mănușilor și după îndepărtarea acestora.

g) Spălarea mâinilor este necesară chiar și atunci când se utilizează mănuși, deoarece mănușile contaminate pot răspândi germeni pe mâini când acestea sunt îndepărtate.

h) Mănușile de protecție trebuie schimbate după desfășurarea unor altor activități cum ar fi deschiderea/închiderea ușilor cu mâna, golirea coșurilor, manipularea banilor, etc.

i) Personalul care manipulează produse alimentare trebuie să poarte un echipament de protecție corespunzător compus din halat de culoare deschisă, bonetă, mască de protecție, pantaloni și încălțăminte adecvată, ce trebuie menținute într-o stare de igienă corespunzătoare.

 

II.      RECOMANDĂRI PRIVIND ACCESUL CONSUMATORILOR ÎN UNITĂȚILE DE VÂNZARE CU AMANUNTUL

 a) Accesul consumatorilor în unitățile de vânzare cu amănuntul trebuie să se realizeze într-un număr limitat, astfel încât să poată fi respectată distanța socială recomandată de minim 1,5 metri între consumatori și între vânzători, stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

b) Pentru respectarea acestei dispoziții, la nivelul fiecărei unități de vânzare cu amănuntul vor fi postate afișe informative pentru consumatori, se va desemna personal responsabil pentru supravegherea respectării acestei dispoziții sau vor fi realizate avertismente/anunțuri audio în mod repetat prin care se informează cu privire la măsurile generale necesare de prevenție, inclusiv pentru situațiile în care aceștia prezintă semne clinice reprezentate de tuse, strănut, febră, etc.

c) Consumatorii care intră în spațiile din unitățile de vânzare a alimentelor trebuie să utilizeze mijloacele de dezinfecție amplasate la nivelul intrărilor, conform indicațiilor din partea unității.

d) De asemenea, consumatorii trebuie să fie informați și asupra necesității ca în incinta unităților de vânzare cu amănuntul, pe cât posibil să nu intre în contact direct cu alte persoane, iar consumul produselor alimentare în incinta acestor unități să fie interzis.

e) în cazul în care, ca urmare a controalelor proprii ale unității sunt identificate persoane/consumatori care în mod evident nu respectă regulile minime de igienă sau distanta sociala recomandata, trebuie să fie dispuse măsuri de atenționare, iar în cazul în care acestea nu se conformează se poate dispune măsura excluderii din unitate.

 

III.    RECOMANDĂRI PRIVIND IMPLEMENTAREA PLANULUI DE CURĂȚARE SI DEZINFECȚIE IN UNITĂȚILE DE VANZARE CU AMANUNTUL IN INCINTA CARORA CONSUMATORII AU ACCES

 a) Echipamentele și ustensilele trebuie curățate ori de câte ori este nevoie și dezinfectate, utilizând produse/substanțe printr-o modalitate ce asigură realizarea unei igienizări și dezinfecții corespunzătoare.

b) Unitățile de vânzare cu amănuntul vor aplica măsuri corespunzătoare privind curățarea și dezinfecția spațiilor, echipamentelor și ustensilelor astfel încât să se prevină contaminarea alimentelor (de exemplu, prin apă, lichidele folosite la spălare sau prin soluțiile de dezinfectare).

c) Produsele folosite la curățare și dezinfecție trebuie să corespundă utilizării preconizate, respectiv să aibă un efect virucid și folosite în conformitate cu instrucțiunile producătorului. Acestea trebuie să fie identificate în mod corespunzător, depozitate în afara zonelor de preparare a alimentelor și utilizate de o manieră care nu permite contaminarea alimentelor. Lista publică a acestor produse poate fi consultată la adresa http://www.ms.ro/2017/01/17/registrul-national-al-produselor-biocide/ la rubrica TP3 si TP4.

d) Acțiunile de curățare/dezinfecție în unitățile de vânzare cu amănuntul se realizează în mod obligatoriu de cel puțin două ori pe zi, cu un interval de cel puțin 4 ore între două operațiuni, la nivelul pardoselilor, holurilor și ușilor de acces, vitrinelor, căsuțelor de păstrare a obiectelor înainte de a intra în unitate, coșurilor de cumpărături, etc, cu care consumatorii pot veni în contact.

e) O atenție deosebită se va acorda dezinfecției coșurilor/cărucioarelor utilizate de consumatori pentru transportul alimentelor în interiorul și exteriorul unității, fiind necesar ca acestea să fie aspersate la un interval de cel puțin două ore cu o soluție pulverizată pe întreaga suprafață a acestora, într-un spațiu/zonă separată față de zonele de vânzare a alimentelor.

f) Echipamentele și instrumentele folosite la curățare și dezinfecție trebuie păstrate separat pentru a preveni contaminarea alimentelor, ustensilelor și hainelor personalului.

g) De asemenea, vestiarele și toaletele utilizate de personalul lucrător trebuie menținute curate/dezinfectate în permanență.

h) Echipamentele de protecție a personalului folosite la curățarea vestiarelor și toaletelor trebuie utilizate doar în acest scop.

i) La nivelul căilor de acces în unitățile de vânzare cu amănuntul frecventate de un număr semnificativ de persoane (supermarketuri, hipermarketuri etc), este necesară amplasarea tăvilor impregnate cu substanțe dezinfectante pentru încălțăminte, precum și a soluțiilor de dezinfecție a mâinilor, pentru consumatori, în dreptul cărora să fie afișate informații referitoare la modalitatea și obligativitatea de utilizare a acestora.

j) Unitatea trebuie să întreprindă permanent măsuri de verificare a respectării acestor reguli pe întreaga perioadă a menținerii stării de urgență.

 

IV.    MĂSURI SUPLIMENTARE RECOMANDATE A FI DISPUSE LA NIVELUL PIEȚELOR AGROALIMENTARE

 Administratorii piețelor agroalimentare trebuie să ia măsurile necesare asigurării unui flux de personal optim prin care să se asigure respectarea distanței sociale recomandată de minim 1,5 metri între cumpărători, dar și între cumpărători și comercianți, stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

De asemenea, aceștia trebuie să se asigure de faptul că sunt efectuate cu frecvență adecvată (cel puțin 1 dată pe zi) acțiuni de curățare/dezinfecție a pieței, la nivelul pardoselilor, ușilor de acces, dispozitivelor de expunere a mărfii (tarabelor), cu care consumatorii și comercianții pot veni în contact.

Administratorii piețelor precum și producătorii agricoli/vânzătorii din cadrul acestor piețe, trebuie să se asigure că sunt respectate regulile generale de igienă și personalul dispune de mijloace de protecție adecvată precum mănuși sau mască de protecție (după caz).

La nivelul piețelor agroalimentare frecventate de un număr semnificativ de persoane, este necesară amplasarea tăvilor impregnate cu substanțe dezinfectante pentru încălțăminte, precum și a soluțiilor de dezinfecție a mâinilor, pentru consumatori, în dreptul cărora să fie afișate informații referitoare la modalitatea și obligativitatea de utilizare a acestora.

De asemenea, se recomandă ca zonele de intrare în piețele agroalimentare să fie separate de zonele de ieșire.

 

V.      MĂSURI RECOMANDATE FERMELOR COMERCIALE SI EXPLOATATIILOR DE TIP A

 Avand in vedere situatia generata de pandemia cu COVID-19, va recomandam :

  • actualizarea planului de continuitate la conducerea fermei in cazuri de urgenta, in paralel cu asigurarea starii de sanatate a personalului.
  • asigurarea supravegherii eficiente a personalului in contextul evolutiei COVID-19
  • notificarea DSVSA Dambovita a oricarei modificari aparute in desfasurarea activitatii sanitar veterinare din cauza COVID-19 pentru identificarea unor solutii rapide
  • informarea si instruirea personalului privind situatia COVID-19 si necesitatea mentinerii permanente a regulilor adecvate de igiena personala si in ferma.
  • intocmirea unui plan pentru asigurarea necesarului de furaje/medicamentelor necesare
  • elaborarea de proceduri prin care sa se limiteze diferite contacte si prin care sa se efectueze doar actiuni stricte pentru aprovizionarea unitatii (soferii care livreaza materii prime sa nu coboare din masina,sau daca coboara sa fie echipati corespunzator sau realizarea aprovizionarii prin transbordare, proceduri pentru documente/certificate respectarea regulilor de biosecuritate).
  • impartirea personalului in ture, astfel incat sa nu se intersecteze. Acolo unde este posibil se recomanda autoizolarea si cazarea personalului in ferma pentru o perioada mai lunga de timp.
  • implementarea adecvata a programelor permanente de igienizare si dezinfectie.
  • nu se mai accepta persoane straine in ferma, exceptie fac medicii veterinari de libera practica imputerniciti si medicii veterinari oficiali, in situatii in care apar probleme legate de bunastarea sau sanatatea animalelor. Sunt exceptati de la interdictie si soferii mijloacelor de transport care intra in ferma pentru aprovizionare (furaje , medicamente), si cei care asigura transportul animalelor.
  • notificarea DSVSA Dambovita privire la orice disfunctionalitate aparuta in activitate sub raportul persoanelor suspicionate/contaminate, aflate in carantina sau izolare la domiciliu.

 

Director executiv

Dr.Tolea Sandu

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță
Balerinele din Dâmbovița au strălucit la Concursul Național „Lebăda de Cristal” 2024
La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale