Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



01.12.2014 00:19

Reducerea TVA la pâine a avut ca efect...


A A

Mai puțină evaziune în panificația dâmbovițeană

Mai puțină evaziune în panificația dâmbovițeană
Pornind de la exemplul panificației, se iau în calcul reduceri ale taxei pe valoarea adăugată și în alte sectoare (carne, legume-fructe, lapte)

❚ „Năravul se curăță mai greu”, ne-a declarat directorul Fiscului dâmbovițean, însă ec. Emilian Rusu recunoaște că nu a mai văzut în rapoartele Inspecției Fiscale valorile uriașe pe care le știa la evaziunea fiscală din lanțul panificației ❚ În opinia domniei sale, dar și a oficialilor de la București, un alt domeniu sensibil la evaziune este cel al legumelor și fructelor, tocmai de aceea negocierile care încep miercuri cu Fondul Monetar Internațional vor avea în vedere o reducere a TVA și în acest sector

VIOLETA STANCIU


Micșorarea TVA (taxei pe valoarea adăugată) la pâine și produsele de panificație de la 24% la 9% a avut ca efect pozitiv reducerea evaziunii fiscale din domeniu, dar și disciplinarea acestor agenți economici care, se pare, au început să conștientizeze că nu mai este de glumit cu aceste practici ilegale.

La nivelul județului Dâmbovița, fenomenul nu a fost încă eradicat, dar s-a redus substanțial, fapt care reiese negru pe alb din rapoartele de activitate ale Inspecției Fiscale județene.

„Năravul se curăță mai greu, dar din informațiile pe care le am eu de la Inspecția Fiscală nu mai sunt valorile acelea pe care le știam noi de evaziune fiscală la pâine. ªi aici se vede un grad de conformare, de intrare în normalitate, și mă refer la tot lanțul de producție – de la grâu, până la produsul final, pâine și produse de panificație”, a precizat ec. Emilian Rusu, directorul Administrației Financiare Dâmbovița.

 

„Reducerea TVA este necesară, dar trebuie făcută cu atenție”

Dacă în panificație lucrurile par să se așeze pe drumul cel bun, un alt domeniu sensibil în ceea ce privește evaziunea fiscală este sectorul legume-fructe. ªi aici TVA-ul de 24%, considerat ridicat, îi determină pe comercianți și nu numai să recurgă la tot felul de metode de înșelare a bugetului de stat.

„Sensibile la evaziune sunt de regulă produsele care au o desfacere rapidă. Aici consider eu că tentația este mai mare. TVA se poate reduce și din două în două procente, nu neapărat să mergem cu reducerea de la 24 la 19%. Se poate merge din aproape în aproape. Contează foarte mult acel procent. Reducerea TVA este necesară, dar trebuie făcută cu atenție pentru că 1% din TVA are un impact major asupra bugetului general consolidat. Nu ne putem juca!”, a transmis directorul Fiscului dâmbovițean.

Potrivit Agerpres, reducerea TVA la alte categorii de produse alimentare se va afla pe agenda discuțiilor din această lună cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, citat de agenția națională de presă, a declarat:

„Punem pe agenda negocierilor reducerea TVA și la alte alimente, pentru că este unul care aduce plus valoare consumatorului și ne așează pe aceeași lungime de undă cu celelalte state membre. Vom aduce în discuție efectele pozitive ale reducerii TVA la pâine și vom prezenta studiile pe care le avem făcute pentru carne, legume-fructe și lapte. Sperăm să avem și succes”, a spus oficialul.

Până miercuri, când vor începe efectiv negocierile, va mai exista o întâlnire între reprezentanții Ministerului Agriculturii și al Finanțelor, în vederea stabilirii poziției finale față de FMI. Reducerea TVA la pâine a avut mai multe beneficii: firmele mari nu au mai intrat în insolvență, există o competitivitate la consumatorul final și au rămas circa 100 de milioane de euro care s-au dus în alte sectoare de activitate.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Autoritățile locale din Runcu anunță noi proiecte de investiții
Medicii de familie, cu plata la zi
Turismul dâmbovițean, în regres
Gaze naturale în comuna Raciu
252 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Parteneriat important la orizont
241 locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Primăria Runcu își propune asfaltarea a trei kilometri de drumuri
Scăderi importante privind autorizațiile de construcție pentru locuințe
263 de locuri de muncă disponibile


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale