Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.09.2016 00:19

Editorial


A A

Mai există România?

Mai există România?

GEORGE COANDĂ


Aud frecvent exprimată uimirea, în discuții întâmplătoare, pe stradă, în piață, în alte locuri publice, sau sunt întrebat de oameni obișnuiți, dar și de intelectuali cu o inteligentă viziune asupra existenței umane (uimiri și întrebări care au o expresie colectivă): „dom’le nu mai înțelegem nimic din ce se petrece de 27 de ani în România, ce se întâmplă cu soarta noastră, încotro ne îndreptăm, plutim parcă într-o ceață, îți vine să-ți iei lumea-n cap!”.

E o disperare generalizată. Or: „dom’le, România mai există?”. Unii sunt încredințați că nu mai există, că a rămas doar o umbră geografică pe harta Europei. Și ce să le răspunzi? Nici eu nu știu. Nu-mi vine la îndemână vreo explicație plauzibilă. Și mă cuprinde și pe mine o neliniștitoare tristețe. Cum ar pune verdictul un filosof: existențială. Sau după Socrate: o greață existențială. Cum s-a ajuns aici? În decembrie 89, asta e sigur, românii și-au dorit, alungându- l pe Ceaușescu cu tot socialismul său, acela „multilateral dezvoltat”, să trăiască în spiritul unui slogan repetat obsesiv până azi, „ca afară” (închipuindu-și în sfânta lor naivitate că pe acolo câinii umblă, de-adevăratelea, cu covrigii în coadă), și pe urmă, pas cu pas, s-au trezit alungați din propria țară de „capitalismul original” mioritic. Ăia de-au rămas pe loc repaus în „fascinanta” Românie trag targa pe uscat, împușcă leul de azi pe mâine, nici măcar nu mai visează frumos, câțiva cleptocrați (implicați în afaceri de trădătoare ale mult vânturatului în vorbe „interes național” și-au tras un trai de nababi nebuni, dar cărora fiorosul DNA, chiar dacă-i vâră după gratii, le face scăpate averile, haida, de) își exhibează opulența obraznică, pe când în alea trei palate ale Puterii în stat (Parlament, Cotroceni și Victoria) nici vorbă de vreun „proiect de țară” pe bune gata să ne scoată din haznaua (îmi cer iertare pentru această exprimare neelegantă, dar nu m-am putut abține) în care am fost aruncați conform unei… planificări dinainte de revoluție, gândită și executată cu mână românească. Atât am priceput și eu. În rest nu știu ce să răspund la chestia aia dacă, dom’le, România mai există. Nici eu nu mai înțeleg nimic!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice
Ok, suntem în Schengen...
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (II)
România, țintă de „linia întâi” pentru țarul Putin (I)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale