Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.07.2015 00:20


A A

"Mă declar mulțumit de măsurile luate de guvern"


❚ „O măsură înțeleaptă recentă pe care a luat-o actualul guvern este aceea că orice bugetar cu studii superioare urmează ca, de la începutul anului viitor, să aibă salariul minim de 2.400 de lei” ❚ „La noi în județ, primarii, care nu sunt subordonați prefectului, dar pe care îi respect, trebuie să lase o amprentă în viața localității. Din păcate există la mulți dintre ei o stare de autosuficiență”

interviu cu Ioan Marinescu, prefectul județului Dâmbovița (partea I)

ANDREI VASILIU

 


 

Rep.: Dle prefect, vă mulțumesc pentru interviul pe care mi-l acordați și intru direct în subiect. Care sunt principalele probleme cu care v-ați confruntat în această perioadă și ce soluții ați găsit pentru a le rezolva?

- Eu vă mulțumesc pentru faptul că îmi acordați posibilitatea de a mă adresa publicului care este, pe undeva, dependent de ceea ce scrieți dumneavoastră în „Jurnal de Dâmbovița”, cotidianul care este lider în mass-media locală. Sunt aproape 9 luni de când am fost învestit în această calitate la județul Dâmbovița și, pe lângă nemulțumirile pe care le-am avut și le-am exprimat direct în Colegiul Prefectural, sunt lucruri pe care le-am făcut direct în slujba cetățeanului. Am mulțumirea că subprefectul Antonel Jîjîie, care este aici de foarte mulți ani, are o experiență vastă, pentru că dacă nu ar fi o echipă, lucrurile nu ar merge bine. Nu cred că este cazul să ne lăudăm. Eu am venit aici și mi-am dorit încă de la început, ceea ce am și spus tuturor celor care vor lucra cu mine, dacă vă aduceți aminte la investitură, că ar trebui să aibă pe masă, toți, Constituția.

Rep.: Aș vrea să contextualizăm un pic, pentru că ați spus că sunt 9 luni de când ați fost învestit în funcția de prefect. Ați venit pe un fond general de nemulțumire a oamenilor care erau marcați de ilegalitățile flagrante cu care s-au confruntat în fostul regim, în fosta administrație. Acestea treceau parcă nevăzute prin fața Instituției Prefectului, deși ele au fost în nenumărate rânduri semnalate în presa locală și, în special, în cotidianul „Jurnal de Dâmbovița”, la fosta televiziune TV ARTPRESS și la fostul post Radio „D”, care erau lideri de audiență. Probabil că și din această cauză, am fost supuși unei acțiuni politice de asasinare economică. Dumneavoastră, încă de la învestitură, ați declarat că vreți să creați o punte între Instituția Prefectului și dâmbovițeni, ca să nu mai existe o ruptură între aceștia și instituțiile deconcentrate. Credeți că ați reușit să schimbați această abordare instituțională în relația cu cetățeanul?

- Cred că este un început. Am dinamizat puțin activitatea, în principal a salariaților Prefecturii. Am schimbat responsabilitățile pe partea de legalitate către comune, pentru că existau termene pe care nu le respectau întru totul la verificarea activităților consiliilor locale. La noi în județ, primarii, care nu sunt subordonați prefectului, dar pe care îi respect, trebuie să lase o amprentă în viața localității. Din păcate există la mulți dintre ei o stare de mulțumire, de autosuficiență, iar primarul în loc să fie primul gospodar al localității, face naveta din comună la Prefectură sau din comună la Consiliul Județean. El, în fiecare zi, ar trebui să realizeze un obiectiv, să facă ceva pentru cetățean. Sunt și unii primari care fac ceea ce trebuie. Dar ei privesc cu o anumită reținere și cu o anumită aroganță faptul că se fac observații referitor la activitatea lor. Eu încrc să îi conștientizez.

„Primarii de la Gura Foii și Butimanu nu îndeplinesc nici 10% din atribuții”

Rep.: Erau învățați să se formalizeze în aceste relații instituționale?

- Absolut. Și cetățeanul să stea la ușa primarului foarte mult timp. Dacă ați fost la câteva ședințe de Colegiu Prefectural și la câteva acțiuni pe care le-am făcut aici cu primarii, ați văzut că a fost o debandadă totală. În momentul în care ești într-o ședință în care vrei să lămurești niște lucruri referitoare la activitatea lor, constați că vorbesc toți în același timp. Nu este normal. Dar am făcut tot ce am putut pentru disciplinarea lor. Există și primari care sunt pasageri prin primărie. Adică au delegat toate activitățile. Exemple ar fi primarul de la Gura Foii, Butimanu, primari care nu îndeplinesc nici 10% din atribuțiile pe care s-au angajat să le îndeplinească în fața cetățenilor. Nu o să pot să accept din partea nimănui așa ceva. Le-am cerut tuturor să fie la dispoziția cetățeanului. Am și exemple pozitive. Aici am putea vorbi despre primarul de la Cojasca. Acolo am fost de multe ori. La ora 08.00 toată lumea este în Primărie, la ora 16.00 toată lumea este în Primărie. Nu găsești ușa închisă. Am întâlnit primari în perioada de iarnă, atunci când vremea le cerea să fie la post, care aveau primăriile încuiate. Am primit un apel de la o comună din sudul județului că drumul este înzăpezit și nu se aștepta nimeni ca eu să fiu acolo în 45 de minute, fiind vorba despre latura opusă a județului. Am găsit primăria încuiată. Nu voi tolera niciodată așa ceva. Avem primari gospodari la Voinești, la Șotânga, la Braniștea și în alte localități unde primarii au început să scoată comunele din anonimat. Primarul este de fapt gospodarul localității. Am fost în unele primării și am găsit praf și murdărie. Cred că de 10-15 ani nu s-a mai făcut curat acolo. Cu riscul de a mă face detestat, nu am putut să nu le fac observațiile direct. Eu cred că ar trebui să ne schimbăm mentalitatea cu toții în administrația locală. Ar trebui să se stabilească niște criterii de performanță ale primarilor. Normal ar fi ca în momentul în care el nu îndeplinește aceste criterii să nu mai fie desemnat să candideze de partidul din care face parte.

Rep.: V-ați gândit deja la câteva criterii pe care să le propuneți?

- Este o treabă de durată, nu se poate schimba în câteva luni. Primarii ar trebui aleși dintre cei respectați de cetățeni, dar ei ar trebui să aibă și un anumit nivel de pregătire. Sunt atâția tineri care au făcut administrație publică locală și care nu-și găsesc un loc de muncă. Eu nu pot să admit ca un primar să nu aibă pregătire administrativă, chiar dacă este un bun gospodar. Pot să-l țin în echipă. Adevărul este că cei vechi n-au format oamenii pe lângă ei tocmai pentru a nu avea contracandidați.

Rep.: Poate este o scăpare a legii sau poate chiar o exprimare prea generoasă a regimului nostru democratic original din România, faptul că primarii nu trebuie să aibă studii de specialitate.

- Nu este obligatoriu. Dar în spatele lor ar trebui să existe o echipă cu pregătire de specialitate.

„Dacă salariatul cu studii superioare avea 900 de lei pe lună, era supus greșelii și ispitelor”

Rep.: Legea chiar prevede că secretarul localității este obligat să aibă studii superioare de specialitate. Există, din știința dumneavoastră, localități în care, în aparatul Consiliului Local, secretarii nu au îndeplinit această condiție?

- Sunt câteva cazuri izolate.

Rep.: Am avut sesizări că la Glodeni nu avea aceste studii secretarul Consiliului Local...

- Mai sunt câteva, dar vă pot spune că pe 17 iulie am instruire cu toți secretarii. Îi aducem și facem discuții cu ei, pentru că sunt nemulțumiri în teritoriu. Nu trebuie să dăm senzația că lucrurile sunt dramatice. Sunt chestiuni de corectat. Este vorba despre faptul că ei trebuie să fie prezenți în activitate și să respecte legea. Televiziunile sunt pline cu fapte de corupție scoase la iveală. Mă declar mulțumit de ce a reparat acest guvern în activitatea țării. O măsură înțeleaptă recentă pe care a luat-o actualul guvern este aceea că orice bugetar cu studii superioare urmează ca, de la începutul anului viitor, să aibă salariul minim de 2.400 de lei. Dacă salariatul cu studii superioare avea 900 de lei pe lună, era supus greșelii și ispitelor. Nu puteam practic să fiu mai sever în a arăta anumite lucruri, pentru că salariile bugetarilor erau mult prea mici. Guvernul acesta vine și corectează. Rămân adeptul ideii că pe salariat trebuie să-l plătești corespunzător și apoi să fii exigent cu el.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)
Peste 1500 de elevi au plantat pomișori la Târgoviște
Muzeul „Casa Romanței” a omagiat Cartea
Marian Tănase, noul subprefect al județului Dâmbovița
,,Anul acesta mielușelul nu prea va mai fi pe mesele oamenilor’’
Muzeul "Casa Romanței" a omagiat Cartea
Șoșocismul de mahala
Constituirea Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „TURISM ÎN BUCEGI”
Gabriel Purcaru și-a depus candidatura pentru funcția de primar al municipiului Moreni
Lipsa de medici, „rană deschisă” la Ambulanță


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale