Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.10.2014 00:19

Editorial sportiv:: Lovitura de la colț


A A

Luatu' cu lotu'

Luatu' cu lotu'

ALINA MAVRODIN VASILIU


Arestările de după electoralele din iunie 2012 au depășit toate așteptările celor care le prevesteau. Adică niciunul dintre analiștii zdraveni la cap nu s-ar fi putut gândi, darămite să poată rosti, că justiția independentă va porni cu furie electorală să facă arestări engros. Cum s-ar spune, nu doar pe persoană fizică, ci pe lot. Aici s-a ajuns: la luatu’ cu lotu’! Dacă nu mă credeți, haideți să facem inventarul loturilor după numele celor vizați în toate conferințele de presă ale „prietenului” lor din Cotroceni.

Vasăzică avem până acum lotul Năstase, lotul Vântu, lotul Voiculescu, lotul Patriciu. Mai nou avem și lotul Bercea, ca o pată de culoare pe obrazul justiției independente. Fiecare caz în parte este el însuși emblematic pentru vremurile de groază și mister prin care se târăște clasa politico-interlopă din România. Mă refer la aia cu cheile Justiției la brăcinari, care ne fredonează la cap refrene despre pușca și cureaua lată. Că adică ce corupți erau odată. Și de-atunci, numai... patri( h)oți! Acum națiunea a fost anunțată că urmează alte două loturi mari și tari: lotul Microsoft și lotul EADS, adică al celor care s-au ocupat ba cu informatizarea școlilor, ba cu securizarea frontierelor României.

Astea-s loturi curcubeu, ca să spere tot românul că după arestările celor găsiți vinovați la 10-12 ani de la comiterea faptelor, o să răsară soarele justiției și pe ulițele patriei. Se zice în popor că, după ploaie și furtună, o să fie cer senin și vreme bună. Cum ar fi de exemplu și-n povestea asta mioritică, după un taifun de acuzații de corupție și potop de arestați, aleși-culeși de prin toate partidele, dar mai ales dintr-al adversarilor președintelui, o să răsară peste țară și curcubeul speranței că justiția independentă și-a făcut treaba. Apropo, chestiile astea, cum că „justiția și-a făcut treaba” sau „să lăsăm justiția să-și facă treaba”, clătite ca apa de gură prin declarațiile politice, mie îmi miros rău a ipocrizie.

La fel ca celelalte, derivate tot din astea despre „treaba justiției”, emanate pe gaura cămășii unor aleși, ce se erijează în responsabili cu protejarea justiției. Care justiție, de liberă și independentă ce e pe maidanul trântei cu corupții, de n-ar proteja-o ei, ar viola-o ceilalți. Cu protectorii o fi în amor liber consimțit? Și uite-așa n-ar mai putea săraca nici treaba să și-o facă într-un tufiș pe furiș, că și-acolo sunt protectorii cu ochii pe ea. Hai, vă rog frumos să mă iertați. De-or fi printre dumneavoastră unii, deloc puțini la număr, care nu pun botu’ la luatu’ cu lotu’ în numele idealului sfânt al stârpirii corupților în statul nostru de drept strâmb rânduit, n-o să mă supăr tocmai eu pe ei. Se mai îndoiește lumea când constată ce sentințe dă o anumită parte a justiției, mai cu seamă că nici celeilalte părți nu-i convine când vede ce treabă urât mirositoare iese la final.

Că dacă e s-o spunem pe-aia dreaptă, fenomenul ăsta, botezat popular „luatu’ cu lotu’ ”, a băgat dihonia până și-n lumea justiției. Păi da, vezi, dacă unii judecători achită, iar alții dau ani grei de pușcărie în același dosar, sau dacă unii dublează sentințele date de ceilalți, sau dacă unii judecători condamnă cu executare unde alții nu dau nici cu suspendare, poți să-i acuzi pe români dacă se întreabă care judecători și-au făcut cu adevărat treaba și care au primit supozitoare politice să și-o facă? Nu poți să-i acuzi pe românii simpli dacă nu înțeleg chestii așa de complicate dintr-ale metabolismului politic al justiției.

Dar pe politicieni poți? E ceva greu de înțeles că nimeni, dar nimeni din niciun partid nu vrea să pună capăt bramburelii din justiția cea generos plătită din bani publici. Nu vedeți dumneavoastră că orice majoritate politică ar ajunge să facă legile în Parlament, pe-asta a răspunderii magistraților nu vrea să o facă nimeni? Repetă toți la unison, ca o flașnetă stricată, că vezi Doamne „justiția trebuie lăsată să-și facă treaba”.

Și uite de-aia spectacolul electoral „Luatu’ cu lotu’ ” a ajuns ca-ntr-o scenetă antologică tragi-comică în care joacă personajele politice ale zilelor noastre. Cum ar fi, de exemplu, Traian care le spune unor vechi prieteni și colaboratori: „Dragilor, ce politicieni șmecheri eram odată, mai ales eu, și ce corupți suntem acuma, mai ales voi!”. Apropos, multă lume se întreabă: pe când și lotul lui Traian?

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm
Agenda 2024-2029: Ce este nou pentru educația europeană?
Jurnal de război. Tragica perspectivă (III)
Jurnal de război. Tragica perspectivă (II)
Jurnal de război. Tragica perspectivă
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Editorialul ca un ecou de conștiință al opiniei publice
Eram stăpânii Europei
Eternul mărțișor


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale