Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



24.11.2014 00:20

Propunerea legislativă a trecut de Camera Deputaților, dar Senatul este cameră decizională


A A

Limitarea mandatelor aleșilor locali, la un pas de scandal național

Limitarea mandatelor aleșilor locali, la un pas de scandal național

❚ Inițiativa legislativă aparține deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște, care consideră că după două mandate consecutive, aleșii locali creează în jurul lor un sistem politic și instituțional, în care orice competiție electorală devine imposibilă ❚ Președinții principalelor partide din județ și primari dâmbovițeni critică acest proiect care încalcă prevederile constituționale ❚ Mai mulți edili din județ explică de ce propunerea nu are aplicabilitate în practică și cer ca legea să se aplice și parlamentarilor

ANA MARIA POPESCU

 


 

Săptămâna trecută, deputații au adoptat tacit o inițiativă legislativă care limitează numărul de mandate ale aleșilor locali. Propunerea, care a trecut de Camera Deputaților, a ajuns la Senat, unde urmează să fie dezbătută și transformată, sau nu, în lege. Inițiativa legislativă aparține deputaților PDL Cezar Preda și Gheorghe Udriște, care consideră că după două mandate consecutive, aleșii locali creează în jurul lor un sistem politic și instituțional local, în care orice competiție electorală devine imposibilă.

„Dacă e lege, să fie pentru toată lumea”

Deși sunt aproape convinși că această propunere legislativă nu va fi adoptată de senatori, președinții principalelor partide din județ precum și numeroși primari dâmbovițeni critică acest proiect care încalcă prevederile constituționale. Mergând pe principiul „dacă e lege, să fie pentru toată lumea”, aleșii locali cer ca aceasta să fie extinsă și în cazul parlamentarilor, care oricum, spre deosebire de aleșii locali, se bucură fără restricții și de traseismul politic fără nicio îngrădire legislativă.

Iulian Vladu, co-președinte ACL Dâmbovița

„Este o propunere care contravine Constituției. Nu poți să iei dreptul unui cetățean să fie ales, poate să fie ales și de 20 de ori. Nu este numit, dacă era să fie numit, alta era discuția. Nu sunt de acord. Dacă populația îl alege, poate să-l aleagă de 100 de ori. Punctul de vedere este valabil și în cazul parlamentarilor. Într-o democrație nu poți să condițonezi dreptul de a candida și de a fi ales”.

Adrian Țuțuianu, președinte CJD și PSD Dâmbovița

„Nu prea există nicăieri în lume o asemenea interdicție. În general, primarii sau/și șefii de consilii județene, respectiv de consilii regionale fac obiectul alegerii prin vot egal, universal, direct și secret, fără să existe vreo limitare a numărului de mandate. Cam asta este situația în general în Dreptul european și în Dreptul civilizat comparat. Sigur că anumite argumente care susțin teza promovată de inițiatorii proiectului de lege sunt valabile. Sunt situații în care s-au creat anumite structuri locale de putere care nu mai generează decât un deficit de democrație, dar asta nu-i suficient pentru a veni cu interdicții de acest tip. Nu cred că proiectul va trece de Senat, ar fi împotriva practicii europene și țărilor civilizate în materie. Singura interdicție care există, legat de numărul de mandate, privește șefii de stat, președinții”.

Matei Gheboianu, primar Dărmănești

„Dacă ei consideră că așa este bine și propunerea trece de Senat, eu mă bucur că trece. Sunt dispus să mă retrag. Să gândească dânșii acolo (n.n. în Parlament) dacă ne numim toți demnitari publici, inclusiv parlamentari și să fie valabilă propunerea și pentru Parlament. Așa ar fi normal...”

Toma Pricopie, primar Malu cu Flori

„Eu consider că mi-am făcut datoria la Malu cu Flori. Nu mă interesează dacă aș mai putea sau nu să nu candidez. Dacă dumnealor decid așa, asta este, dar dacă după două mandate nu ai continuitate într-o localitate, nu văd să se producă multe realizări, pentru că fiecare vine cu ideea lui, vine un neavenit care habar nu are ce face. Una e să ai o experiență, cum am eu, de 20 de ani în administrație și una e să vină un neavenit care habar nu are ce să facă, eventual strică ce s-a făcut deja. Asta este realitatea, dar dacă marii politicieni consideră că e bine așa, să facă așa...”.

Nicolae Tudorache, primar Brezoaele

„Este foarte bine să se limiteze mandatele. Sunt de acord ca primarii să nu aibă mai mult de două mandate. Cred că ar trebui să se extindă legea și la parlamentari. Nu e normal să fie egalitate?!”.

Marian Alexe, primar Bărbulețu

„Este o mare aberație, o mare prostie. La două mandate, un primar nu poate să facă mai nimic în localitate. Dar noi în România așa vrem întotdeauna, să nu avem continuitate și să nu facem nimic. Un primar la primul mandat abia știe cu ce se mănâncă administrația, iar la al doilea începe să facă proiecte și până să facă proiectele pleacă, vine celălalt primar și habar nu are, o ia de la capăt. Dar așa s-a întâmplat în România, d-aia nu s-a putut face nimic. Asta e ideea, să ai continuitate. Ar fi cea mai mare aberație, cea mai mare prostie această lege. În primul rând legea ar fi neconstituțională. În Constituție scrie că orice cetățean are dreptul de a alege și de a fi ales. E dreptul meu constituțional să candidez la orice funcție”.

Adriean Budoiu, primar Fieni

„Părerea mea este și pro și contra. Este și bună, așa cum este prezentată motivația, dar ar trebui să se aplice și pentru parlamentari, să nu voteze restricții doar pentru alții. Ei au voie să fie traseiști politici și nu-i mai pedepsește nimeni, au voie să aibă 10 mandate și nu și le limitează la două. Dacă se dă lege în România, să fie una pentru toată lumea, de la președinte până la consilier local. Acești parlamentari nu reprezintă o castă de favorizați ai sorții. Pe de altă parte, această limitare la două mandate a primarilor este foarte bună, cu precizarea că în al doilea mandat cel care știe că nu mai candidează nu știu cât chef de muncă mai are. Dar principiul în Dreptul civil este că legea dispune numai pentru viitor, nu și pentru trecut.”

Soare Dorinel, primar Niculești

„O să avem un punct de vedere al Asociației Comunelor săptămâna viitoare. După părerea mea, nu ar avea nicio justificare această propunere. Vrem să vedem expunerea de motive a inițiatorilor. Nu sunt de acord cu această lege. Asociația Comunelor nu împărtășește punctul de vedere exprimat de inițiatorii acestei legi, iar ea nu va trece de Senat. Încalcă și Constituția..."



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Noi modificări privind taxa de salubrizare
Ioan Morar, vernisaj la Biblioteca Județeană
Inspectoratul de Jandarmi Dâmbovița se confruntă cu o criză de personal
Haosul public și distrugerea națiunii române
Mesaje de suflet la Muzeul „Casa Romanței”, din dragoste pentru Basarabia
Să nu ne uităm istoria
Parteneriat solid între CJD și Asociația Comunelor din România
Inaugurare parcare și intrare nouă pentru Parcul Chindia
Din dragoste pentru Basarabia
Restaurarea Școlii de Cavalerie în vederea consolidării identității culturale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale