Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.01.2017 00:20

Semnal din Dâmbovița


A A

Legea "51% produse românești", fără norme de aplicare nici astăzi

Legea
Supărarea producătorilor români: au lege, dar nu au norme de aplicare, au marfă bună și de calitate, dar nu sunt organizați în asociații…

❚ Deși este considerată o lege bună, care încurajează producătorii autohtoni, aceasta nu are nici azi normele de aplicare ❚ Nu mai este un secret că actul normativ nu a fost pe placul Uniunii Europene, deși țările importante din Uniune au hipermarketurile pline ochi cu produsele locale ❚ „Noi suntem cu capul în jos întotdeauna. Regulile sunt făcute în cadrul UE, numai că fiecare stat trebuie să-și apere interesul național. De exemplu, Polonia și Ungaria sunt țări care fac lucruri pe care noi nu prea le-am făcut în sprijinul agriculturii noastre”, a semnalat directorul Direcției Agricole Dâmbovița Interviu cu ing. Ion Oprea, directorul Direcției Agricole Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Ce se întâmplă în momentul de față cu Legea „51% produse românești” în supermarketuri, în condițiile în care Comisia Europeană nu s-a arătat prea încântată de această lege?

- După cum știți, la acest moment, nu există normele de aplicare... Se va pune în aplicare după apariția normelor. Dar într-adevăr, Comisia Europeană nu este de acord cu această lege... Rep.: Ne comandă Uniunea Europeană ce să facem în țara noastră? - De acum!? Stați un pic... că de aia am intrat în Uniunea Europeană, ca să avem un conducător...

Rep.: În țările UE, și mă refer la Franța, Germania, Italia, se respectă regulile care se impun României? În supermarketurile lor predomină produsele străine, în dauna celor autohtone?

- Acolo găsim 80% produsele lor autohtone. Pe unde am trecut eu, în străinătate, intrând în supermarketurile lor, nu am văzut prea multă producție din alte țări...

Rep.: Ministrul Agriculturii, reprezentanții noștri la UE de ce nu se luptă pentru apărarea intereselor țării, de ce suntem obligați să respectăm niște reguli pe care alți nu le respectă?

- Noi suntem cu capul în jos întotdeauna, dar să sperăm că lucrurile se vor schimba. Regulile sunt făcute în cadrul UE, numai că fiecare stat trebuie să-și apere interesul național și trebuie să se lupte pentru treaba asta. De exemplu, Polonia și Ungaria sunt țări care fac lucruri pe care noi nu prea le-am făcut în sprijinul agriculturii noastre.

Rep.: Plus de asta suntem țara cu cele mai mici subvenții în agricultură?

- Toată lumea vine și ne spune „vă descurcați că sunteți pe Piața Comună”, și mă refer la țările UE. Păi da, dar dacă eu ar cu carul și tu cu Mercedesul, nu prea putem să ne comparăm. Deci condițiile nu sunt la fel și degeaba zicem că suntem egali, că nu suntem. În aceste condiții, trebuie căutate forme ca să sprijinim agricultorul român, astfel încât acesta să fie cât de cât competitiv cu cel din afară.

Rep.: Pe cine trebuie să tragem la răspundere, pe ministrul Agriculturii?

- Nu neapărat. Este treaba Guvernului, pentru că nu numai în agricultură se întâmplă lucrurile acestea, ci și în alte sectoare.

Rep.: În concluzie, considerați că legea supermarketurilor este în favoarea producătorului român?

- În principiu, da. Chiar dacă, la momentul acesta, producătorul nu este organizat, cel puțin vede despre ce este vorba și se poate organiza... Din punctul meu de vedere, ar trebui să fim mult mai agresivi cu publicitatea produselor române ști, pentru că trebuie să recunoaștem că tot ce este produs românesc, cel puțin din punct de vedere al conținutului, este mult mai bun decât ce vine din afară. Dar, atenție, pentru că acesta este marele adevăr, nu că ne-am dori asta! Dar, neavând pârghiile de sprijin, noi încercăm să limităm cheltuielile cât se poate, la maximum... Și atunci este normal, dacă nu mai dau pesticide și îngrășăminte, să avem o calitate gustativă a fructelor și legumelor mult mai bună.

Vă reamintim că în data de 11 iulie 2016, președintele Klaus Iohannis a promulgat Legea „51% produse românești”. Legea obligă hipermarketurile să se aprovizioneze cu marfă alimentară de lanț de producție și distribuție scurt. Cu o lună înainte de promulgare, Comisia Europeană anunțase că va verifica dacă această lege încalcă legislația europeană privind libera circulație a mărfurilor pe piața comună a Uniunii Europene. Guvernul tehnocrat anunța atunci că va elabora normele de aplicare pentru lege în următoarele două luni, lucru care nu s-a întâmplat. Proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanțul scurt a fost aprobat pe 8 iunie 2016 de Camera Deputaților. Proiectul de lege prevede: „comercianții - persoane juridice autorizate au obligația ca pentru categoriile carne, ouă, fructe, legume, miere de albine, produse lactate și de panificație să achiziționeze aceste produse în proporție de cel puțin 51% din volum de marfă pe raft, corespunzător fiecărei categorii de produse, provenite din lanțul scurt de aprovizionare, iar nerespectarea prevederilor se sancționează cu amendă de la 100.000 la 150.000 lei”.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale