Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



06.04.2015 00:19

Editorial


A A

Lecția lui Gheorghe Becali

Lecția lui Gheorghe Becali

ALINA MAVRODIN VASILIU


„Nu îți trebuie un miliard de euro și nu îți trebuie, de fapt, niciun leu ca să fii Om”, a declarat, vineri, Gheorghe Becali la ieșirea din penitenciar. Cum era de așteptat, ziariștii au tăbărât ciopor pe bietul om încă din primele clipe de libertate, făcându-i „guler” din microfoanele tuturor televiziunilor. Nu au reușit să-l sufoce cu ele, nici să-l isterizeze cu întrebările, pentru că în fața lor nu mai era cel care fusese arestat în urmă cu doi ani, ci cu totul alt om.

„Nu mai sunt Gigi, sunt Gheorghe”, a fost una dintre mărturisirile sale puternice de credință, pe care mulți s-au repezit să o batjocorească. Au făcut-o în stilul pe care însuși Gigi îl consacrase în trecutul său spectaculos cu milosteniile făcute în stilul epatant în care își ducea și viața publică. Dincolo de gratii, însă, Gheorghe Becali a trăit miracolul eliberării de sub povara propriilor păcate, conștientizându-le și lepădându- se de ele prin puterea miraculoasă a credinței.

El însuși a explicat minunea transformării pe care a trăit-o în penitenciar prin raportare la cea întâmplată lui Saul pe Drumul Damascului, cel care avea să devină Sfântul Apostol Pavel, înfocat mărturisitor al Mântuitorului Iisus Hristos. Păstrând proporțiile, desigur! Discursul lui Gheorghe Becali a fost însă atât de emoționant în simplitatea, smerenia și sinceritatea lui, încât numai niște oameni neduși la Biserică l-ar putea ridiculiza. Și au fost destui care au făcut-o! Dar Gheorghe Becali nu mai este Gigi, ca să se ia la harță cu ei, ca în trecut. Motivul este că prigoana care i-a pus cătușe politice la mâini i-a eliberat, în același timp, sufletul, astfel încât s-a cuibărit în el dragostea pentru vrăjmași.

Aceasta este suprema formă de iubire la care ar trebui să ajungă un creștin adevărat, dar este și cel mai greu de dobândit, mai cu seamă dincolo de gratii. Deși… „dincolo de gratii” nu înseamnă doar lumea din penitenciare, ci și cea din afara lor. Depinde de care parte se află cel care vorbește. Gheorghe Becali le-a vorbit jurnaliștilor, având experiența celui care a trăit în ambele lumi… dincolo de gratii și cu credința că amândouă ar putea deveni mai bune, mai umane și mai tolerante, chiar și în actualele condiții mizere în care a ajuns poporul român. Nu a vrut să se jelească în public și nicidecum să dea lecții de bună purtare. Dar și-a pus sufletul pe tavă, și-a recunoscut greșelile și s-a căit sincer, deplângând în același timp soarta celor care sunt obligați să suporte abuzurile și condițiile degradante din sistemul penitenciar. Astfel a dat autorităților o lecție cum nu se poate mai usturătoare. O lecție de creștinism autentic (și nu una de fariseim!), o lecție moralizatoare de care au atâta nevoie cei care taie și spânzură cu legea în mână, după propriul chef sau după cum li se comandă din înaltele jilțuri ale puterii.

Dar cum în România ultimilor ani setea de răzbunare a fost mai mare decât setea de dreptate, nu e de mirare că unora nu le-a ajuns să-și vadă încătușați doar adversarii, ci i-au condamnat cu lotul. Nici asta nu le-a fost de-ajuns. Au vrut să se asigure că primesc și-n arest porții cât mai mari de umilință. Cum ar fi aceea de a nu-și primi zilele libere, prevăzute de lege, pentru a merge acasă în sânul familiei. Acesta a fost unul dintre mesajele directe pe care Gheorghe Becali i le-a adresat ministrului Justiției, explicându-i ce drame provoacă printre arestați (unii dintre ei victime ale „justiției independente”) faptul că nu li se acordă aceste drepturi legale care le-ar permite o mică mângâiere sufletească alături de cei dragi. A mai pomenit Gheorghe Becali și de alți politicieni în discursul său, dar niciodată din proprie inițiativă.

De nu l-ar fi ispitit jurnaliștii cu întrebările lor, nici Gheorghe Becali nu i-ar mai fi amintit pe cei care care au transformat politica românească într-un bâlci al deșertăciunilor din care s-au „aprovizionat” penitenciarele non-stop… fără bon fiscal, la comandă politică. Și comenzile continuă într-o inerție periculoasă! Gheorghe Becali și-a învățat lecția dincolo de gratii și, luându-și în serios mărturisirea de credință, a ținut să o transmită și celor care au urechi să audă și minte să priceapă.

www.alinamavrodin.ro



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Șoșocismul de mahala
La limita guvernării europene
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale