Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro03.11.2023 00:16

Cuvântul care zidește


A A

Lazăr - săracul de pe pământ, dar bogatul din ceruri

Lazăr - săracul de pe pământ, dar bogatul din ceruri

Evanghelia morților ne descoperă o realitate extraordinară la care noi trebuie să luăm aminte și care se verifică prin moartea săracului Lazăr. „Cine ascultă cuvintele Mele și crede în Cel care M‑a trimis pe Mine are viață veșnică și la judecată nu va veni” – nici măcar nu va fi judecat, ci s‑a mutat direct din moarte la viață, de pe pământ la cer...! Așadar, omul cuminte, drept, care a dus o viață după voia lui Dumnezeu, asemenea săracului Lazăr, nu va mai merge la judecată, ci se va muta direct din moarte la viață. Cel care nu trăiește după voia lui Dumnezeu, ne spune Scriptura, va fi asemenea bogatului care a murit și a fost înmormântat, însemnând că el, cel care este înmormântat asemenea aceluia, va trece prin toate etapele prin care trebuie să treacă un om care a trăit pe pământ.

Despre pilda bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr, aș vrea să vă pun câteva amănunte la suflet, ca să fim încredințați că judecata lui Dumnezeu în ceea ce îi privește pe cei doi a fost dreaptă și că această judecată ne privește și pe noi. Străduința omului trebuie să fie aceea de a împlini voia lui Dumnezeu și, în cele din urmă, la sfârșitul vieții sale, să fie un om înduhovnicit, un om nu numai după chipul lui Dumnezeu, ci asemenea Lui. Pentru că, tot Sfântul Apostol Pavel spune despre chipul omului duhovnicesc și se dă exemplu pe el însuși: „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”. Și dacă „nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine”, atunci cum voi fi judecat?

Bogatul nemilostiv era credincios...! Cunoștea pe Avraam și cunoștea legea Vechiului Testament, Sfintele Scripturi. În momentul în care l‑a văzut pe Avraam, și‑a dat seama cine este, ceea ce înseamnă că el cunoștea foarte bine Sfânta Scriptură, că nu era străin de învățătura legii și că‑l cunoștea pe Avraam, care nu a fost un om oarecare. Avraam a fost bogat ca și el! Avraam, dacă veți citi Sfânta Scriptură a Vechiului Testament, a fost  unul dintre cei mai bogați oameni ai vremii lui. Dar, dincolo de bogăție, n‑a precupețit, atunci când i s‑a cerut de Dumnezeu, să‑și jertfească pe unicul său fiu, Isaac. A ascultat de poruncă și a fost în stare să‑și jertfească fiul din dragoste față de Dumnezeu. Astfel se demonstrează că Avraam, drept al Vechiului Testament, deși era un om bogat, inima lui nu era lipită de bogăție, ci inima lui era lipită doar de Dumnezeu, pentru Care era în stare să‑l jertfească pe unicul său fiu.

Dacă judecata lui Dumnezeu nu se va face și cu iubire de oameni, atunci dreptatea literei, a legii, poate face ca nimeni dintre oameni să se mântuiască. Dreptatea lui Dumnezeu este conjugată cu iubirea Lui, iar judecata Lui se va face și în funcție de faptele noastre, dar și pe măsura iubirii Lui. Deci, săracul din evanghelia de astăzi era și un om care căuta dreptatea pentru că el însuși se străduia să fie drept, de aceea a ajuns în starea de neputință și într‑o sărăcie cruntă.

 

Pr. Stroe Mihail Alin, Parohia „Gemenea”, com. Voinești, Protoieria Târgoviște Nord

 

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Bursa Locurilor de Muncă pentru Absolvenți - 2023
Mobilități ERASMUS+ la Liceul de Arte „Bălașa Doamna”
Întristarea unui bogat
Niciun liceu cu 0% promovabilitate la Bac nu va mai avea clasa a IX-a
Autoritățile locale, preocupate de modernizarea unităților de învățământ
Singurătatea în bogăție
Hramul seminarului teologic ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur”
Performanță deosebită pentru târgovișteanul Darius Andrei Butuligă
UVT, între cele 8 centre regionale de orientare în carieră
Târgul regional de știință „CODE kids fest” Dâmbovița 2023 și-a desemnat câștigătorii


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

„Frica păzește pepenii” în perspectiva „morții nucleare” (II)

A se lua seama, cu toată seriozitatea, la ceea ce s-a întâmplat, fără să fie o întâmplare câtuși de puțin, în San Francisco, la Summitul Forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific, de pe la mijlocul lui noiembrie 2023. Ne oferă, dacă nu avem mintea năucă, ci gata să facă un minim efort de a înțelege „mersul lumii”, o perspectivă a unui orizont geopolitic de pe care s-a ridicat un colț al... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter
Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale