Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



21.11.2014 00:09

Editorial sportiv:: Lovitura de la colț


A A

Lăsați fotbalul așa cum e!

Lăsați fotbalul așa cum e!

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

Deunăzi, urmăream secțiunea de fotbal internațional a site-urilor de sport, unde am găsit informația conform căreia FIFA ar dori să schimbe din nou regulile fotbalului. Bine, nu neapărat pe cele esențiale, altminteri jocul și-ar pierde din frumusețe. Mai degrabă, este vorba de o ajustare, de completare a celor deja existente. Pe lângă revoluția de la Campionatul Mondial din această vară, acolo unde principalele noutăți au constat în celebrul spray și camera video de pe linia porții, forul mondial vrea să „upgradeze”, adică să treacă la nivelul următor.

Ce presupune acest pas? Reluările TV pentru arbitri la ofsaiduri, penalty-uri, hențuri ori cele mai complicate faulturi, sancțiuni ca în rugby (eliminări temporare de câte zece minute) sau departajare anticipată, prin care ar urma ca în caz de egalitate, penalty-urile să se execute primele, apoi să urmeze cele două reprize de prelungiri.

Discuțiile inițiale vor avea loc pe 24 și 25 noiembrie, urmând ca acestea să fie propuse spre vot pe 28 martie. Înainte de comentariul propriu zis, trebuie să fac o precizare. Să dăm timpul înapoi cu două decenii. Era mijlocul anilor ’90 și, pe lângă faptul că ne mândream cu cea mai bună „națională” din toate timpurile, fotbalul se juca altfel. În perioada respectivă a fost introdus cartonașul roșu pentru faultul în postură de ultim apărător, a existat golul de aur, de argint, s-a decis adăugarea celei de-a treia schimbări, până și sistemul de punctaj s-a schimbat, acordându-se trei puncte la victorie și nu două. Mai adăugați aici și interzicerea portarului de a juca mingea cu mâna, dacă pasa a venit de la un coechipier.

După cum se poate observa, toate aceste schimbări au dus către deschiderea jocului în sine, au ceva pozitiv în ele, l-au ușurat într-un fel și l-au făcut mai cursiv, mai atrăgător, mai spectaculos. Personal, aceste reguli pe care FIFA vrea să le introducă mi se par exagerate. Sigur, la un nivel înalt, ar fi oportune, dar fotbalul secolului XXI nu înseamnă doar Messi, Ronaldo, Barcelona, Real Madrid, Bayern Munchen, Chelsea, Champions League ori World Cup. Acestea sunt superlativele. Sunt continente în care fotbalul este o religie, sunt țări în care acesta se joacă până la cele mai mici nivele. Tocmai aici este problema, fiindcă mi se pare că încercăm să complicăm foarte tare un joc simplu.

De asta e iubit acest sport și a ajuns să fie exploatat la nivel industrial, fiindcă oferă bucurie pură, emoție sinceră și pasiune necondiționată. Să nu mai spun că regulile respective vor fi introduse doar la nivel înalt, pe când fotbalul în sine îl joacă și Gura Șuții, Produlești sau Becicherecu Mic. Acolo cu siguranță că vor trece mulți ani până să ajungă vreun spray, comunicare între arbitri sau reluări video. Vor fi tot 22 de bărbați, ajutați de alți trei, care vor alerga necontenit după minge, în căutarea scopului pentru care a fost creat acest sport: marcarea golului.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Victorie importantă în finala mică
Să vină finalul!
Ziduri egalează pe Titu
Înfrângere la București
Bucșani s-a oprit în Etapa Regională la Cupa Satelor
Fără victorie sau gol marcat
Sezon ratat
Rezultate bune la baschet și fotbal
CSM Târgoviște își recapătă strălucirea
Urban Titu se desprinde la Liga a 4-a


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale