Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.05.2014 08:18


A A

La Spitalul Județean de Urgență: anchetă internă la Diabet-Nutriție

La Spitalul Județean de Urgență: anchetă internă la Diabet-Nutriție
În medie, 130 de pacienți se adresează zilnic cabinetului Diabet-Nutriție din Policlinica SJU Târgoviște

❚ Un cetățean nemulțumit s-a adresat redacției „Jurnal de Dâmbovița”, acuzându-l pe unul dintre asistenții medicali de comportament neadecvat cu bolnavii, dar și de luare de șpagă ❚ Asistentul neagă acuzațiile ❚ Șefa Secției Diabet-Nutriție, dr. Anca Nicoară, își apreciază subalternul și cere dovezi din partea petentului, arătând că, la supranumărul de pacienți tratați zilnic, „nu poți să mulțumești pe toată lumea” ❚ Directorul SJU, dr. Radu Petrescu, a dispus o cercetare internă a acestui caz

 

VIOLETA STANCIU


 

Un cetățean nemulțumit s-a adresat recent redacției noastre, prin e-mail, cu o sesizare îndreptată împotriva unui cadru medical de la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște. „Luat în colimator” este asistentul medical F.E. de la cabinetul Diabet-Nutriție din cadrul Policlinicii Târgoviște.

 

„Un aspect revoltător cu privire la batjocorirea

la care sunt supuși bolnavii de diabet”

Petentul semnalează prin poșta electronică „un aspect revoltător cu privire la batjocorirea la care sunt supuși bolnavii de diabet din județ. Mă refer la șpaga pe care bolnavii de diabet trebuie să o plătească numitului F.E. (...) și atitudinea batjocoritoare și lipsită de respect cu care acesta tratează bieții oameni sărmani bolnavi de diabet (mulți bătrâni și de la țară). Chiar dacă vin bieții de ei foarte de dimineață cine știe din ce colț al județului și așteaptă cu orele să li se rezolve problema de sănătate, acest individ le vorbește răstit, iar în vocabularul lui pronumele personal de politețe nu cred că a fost folosit vreodată. Dar acest comportament nu este întâmplător. Oamenii îl știu. Fiecare din ei are un carnețel, carnetul specific bolii lor, dar nu toți au ceea ce F.E. așteaptă de la ei să pună între filele acelui carnet în urma agresiunii verbale pe care le-o aplică, și anume ȘPAGA. Regula este simplă: dimineața se colectează carnetele. Cei care au pus banii în carnet intră primii, ceilalți așteaptă la cheremul sus-numitului. Șpaga este cuprinsă între 20 și 50 ron. În acești bani sunt incluse testele de glicemie. Ele sunt plătite separat de pacient, chiar dacă ar trebui să fie gratuite. (...)”, acuză revoltat petiționarul.

 

Asistentul medical neagă acuzațiile

Pentru a verifica sesizarea primită, ne-am adresat în primul rând persoanei vizate de aceste acuzații grave. Asistentul medical F.E. lucrează de peste 34 de ani în acest domeniu de activitate (a participat la înființarea Secției de Diabet-Nutriție, alături de regretatul dr. Leo Plângă) și a catalogat afirmațiile ca „aberații”. Cadrul medical susține că nu-i stă în fire să vorbească urât unor oameni care de regulă sunt bătrâni și bolnavi, îndemnându-ne să stăm de vorbă dimineața cu pacienții care se adresează cabinetului, peste 80 de persoane zilnic.

„Sunt numai aberații. Aici, pe hol, dimineața sunt în jur de 80 de persoane la mine și 50 la colega, deci 130 de oameni. (...) Cel mai bine este să vorbiți cu ei. Noi le dăm niște cartele cu care ei trebuie să se prezinte la control. Avem peste 20.000 de fișe. (...) Treaba cu testele... Acestea sunt gratuite pentru toată lumea. Toți care vin de acasă au tratament pe pastile, noi recoltăm glicemia. Cei cu insulină, de câțiva ani, prin rețetă, beneficiază de 100 de teste pentru trei luni și ei își notează. Pe cel cu insulină nu îl verifici cu o glicemie de dimineață, ci te uiți pe tabel. Celorlalți le luăm glicemia și ne orientăm după asta. Bolnavii fac o listă dimineața, nu eu, tocmai ca să nu existe dubii. Până vine dra doctor, le iau analiza, le scot fișa, mă apuc de scris rețete, dar nu le definitivez. La ora 7.00, lista este la bolnavi. Nu zic că nu sunt cazuri că mai sună un doctor, o cunoștință, dar și pe acestea le mai țin pentru că nu-mi place să se certe la ușă, lista rămâne tot la ei afară. Când sunt 80 de persoane e imposibil să nu existe unul nemulțumit. (...) Unii sunt chiar urgențe. Dacă vine o mamaie de 90 de ani ultima, pot s-o țin până la sfârșit?! Dra doctor și cu mine suntem plătiți pentru 20 de bolnavi. (...) Secția de Diabet, în 1979, eu cu dr. Plângă am înființat-o”, ne-a declarat asistentul.

 

Șefa Secției Diabet-Nutriție: „Cine dorește să reclame trebuie să aibă și dovezi”

Surprinsă neplăcut de reclamație, șefa Secției Diabet-Nutriție, dr. Anca Nicoară îl caracterizează pe asistent ca fiind eficient și atașat de suferinzi:

„Un om care vrea să facă o reclamație își dă numele, cu CNP-ul. Ideea este următoarea: suntem doi medici la aproximativ 19.000 de pacienți. Programul începe la ora 9.00 și sunt numai doi asistenți care trebuie să recolteze. (...) Practic, programul nostru este de la ora 8.00 până seara la 17.00-18.00, iar în mod normal programul este 8.00-15.00, dar în tot spitalul se face muncă voluntară, pentru că asta este, fiind mulți pacienți... Ar trebui să avem 8 consultații eu, iar colega mea 20, deci să facem doar 28 de consultații, iar pe restul să-i lăsăm așa... fără insulină. Dar oamenii vin de la țară, plătesc mașini, stau mult la coadă, nu putem să-i lăsăm. În general se colectează cartelele și pacienții intră pe rând, în ordinea în care au venit. Când vine o urgență, au prioritate copiii (...), persoanele cu handicap, bătrânii care de-abia se țin pe picioare. Sunt asistenți de-o viață, sunt eficienți, nu am avut plângeri la adresa lor. Plângerile trebuie să fie documentate, cu date, cu acte. Eu nu am auzit că le vorbește urât pacienților. (...) Dacă nu am dovezi, nu am de ce să mă leg de dl asistent, care este eficient și se ocupă de o grămadă de pacienți. Și pacienții sunt de multe ori destul de dificili. Sunt bolnavi cronici și îi înțelegem. Cine dorește să reclame trebuie să aibă și dovezi, să facă înregistrări... (...) Nu poți să mulțumești pe toată lumea”, a declarat dr. Anca Nicoară.

 

Cercetare la spital

La rândul său, managerul Spitalului Județean de Urgență, dr. Radu Petrescu, ne-a declarat că în cadrul instituției se desfășoară o anchetă internă pe acest subiect, dar nu sunt dovezi care să-l incrimineze pe asistentul medical de la Diabet.

„Se face o cercetare, dar el susține că nu a pretins nimic de la nimeni. Nu am avut nici o sesizare împotriva acestui om. Eu nu pot să spun că a luat șpagă, dacă el zice că nu a luat. Este de 40 de ani asistent medical la Diabet, este cunoscut”, a precizat directorul SJU Târgoviște.

 

Ceilalți pacienți neagă acuzațiile aduse asistentului medical

Nici pacienții asistentului medical incriminat, cu care am stat de vorbă în dimineața de 21 mai a.c., aflați în număr mare la rând, nu au avut cuvinte rele despre acesta. Bolnavii l-au caracterizat ca un om de treabă, nici gând de vorbe urâte din partea cadrului medical. Unii dintre pacienți s-au arătat chiar indignați de întrebări. Rămâne ca o concluzie în acest caz să o dea ancheta internă din cadrul SJU.

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de dumitra la 26.05.2014 00:25

da, eu sunt pacienta si intr-adevar asa este cum zice in reclamatie. Intr-adevar ia spaga.Stiu bine asta pacientii dar nu recunosc, probabil de teama sa nu se resfranga asupra lor.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sistemul de supraveghere din Târgoviște va fi gata până la debutul anului școlar
BEZNA TRANSPARENȚEI ÎN ZECI DE PRIMĂRII
Prefectul către toți primarii: "Respectați legile întocmai!"
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (II)
ȘEDINȚE ILEGALE ÎN CONSILII LOCALE DIN DÂMBOVIȚA (I)
Cele patru stații pentru vehiculele electrice, funcționale
Criza COVID-19 a lăsat elevii fără "Laptele și cornul"
117 avize de securitate pentru incendiu
Risc seismic la sediul CJD
Asistența socială, sub strictă monitorizare


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale