Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro06.07.2022 00:07

Antrenamente montane în zile de sărbătoare


A A

La pas, prin parâng

La pas, prin parâng

* Zilele trecute, un grup de montaniarzi dâmbovițeni a plecat prin Oltenia de sub munte, pentru a putea ataca un obiectiv greu, dar dorit de toți cei care iubesc muntele: parcurgerea crestei masivului Parâng

 

Zilele trecute, un grup de montaniarzi dâmbovițeni a plecat prin Oltenia de sub munte, pentru a putea ataca un obiectiv greu, dar dorit de toți cei care iubesc muntele: parcurgerea crestei masivului Parâng! Prima zi a fost alocată apropierii de obiectiv, prilej cu care au fost vizitate Muzeul Trovanților de la Costești-Vâlcea, Mănăstirea Hurezi, Mănăstirea și Cheile Bistriței vâlcene (mai există una în Moldova!), Piramidele de la Slătioara (monument geologic special, gen Râpa Roșie) și Pădurea colorată de la Bumbești-Pițic. La ceas de seară, cazarea a fost rezervată în zona stațiunii Rânca.

La mare altitudine

După o trezire matinală, startul în tura montană a fost dat la ora 8.00, prin adoptarea unei stratageme speciale: atacarea crestei de la ambele capete, astfel încât grupele să se întâlnească pe creastă și să schimbe cheile de la autoturismele lăsate în așteptare. Grupa „mai slabă” a plecat de la altitudine mai mare, vreo 2050 m, de sub Pasul Urdele (2145 m), cel mai înalt pas din țară. A urmat un mers sinusoidal, pe verticală, cu urcări și coborâri de vârfuri. Iată o înșiruire sintetică a lor: vârful Iezer (2149 m)-șaua Iezer (2090 m)-(sub) vf. Mohoru (2337 m)-șaua Mohoru (2165 m)-(sub) vf. Pleșcoaia (2250 m)-șaua Pleșcoaia (2229 m)-vf. Setea Mare (2365 m)-vf. Setea Mică (2278 m)-șaua Piatra tăiată (2225 m)-șaua Ghereșu (2100 m)-(sub) vf. Leșu (2366 m)-șaua Leșu (2310 m)-(sub) vf. Păclișa (2225 m)-vf. Gruiu (2358 m)-șaua Gruiu (2325 m)-vârful Parângul Mare (2519 m).

Deasupra... căldărilor glaciare

Vremea a fost excepțională, soare puternic, vânt slab, nori puțini. Mersul pe creastă ne-a permis să vedem, „la picioarele noastre”, uriașe căldări glaciare, cu frumoase lacuri în culori ireale, înconjurate de mari aglomerări de morene și de pâlcuri de jnepeni. Sub vârful Gruiu am întâlnit echipa tare, am luat masa împreună, am schimbat impresii de traseu și, desigur, cheile de la mașini. După vreo 7 ore de mers, am ajuns pe al patrulea vârf al României, la 2519 m. Am făcut multe fotografii cu tricolorul (normal, era Ziua Drapelului!), am băut o bere simbolică și am plecat din nou la drum. Mai era un segment consistent: șaua Tecanu (2410 m)-(sub) vf. Gemănarea (2437 m)-șaua Gemănarea (2378 m)-vf. Stoienița (2421 m)-șaua Stoienița (2360 m)-vf. Cârja (2405 m)-refugiul Cârja (2231 m)-șaua Caprelor (2195 m)-(sub) vf. Scurtu (2203 m)-șaua Scurtu (2125 m)-șaua Izvorul (2050 m). Fiind obosiți,  am renunțat la Parângul Mic (2074 m) și am coborât direct la Telescaunul Parâng (1680 m).

O tură frumoasă, o ascensiune inedită

Pe ultimii 2-3 kilometri am fost însoțiți de doi prieteni din Nucet, care ne-au adus apă (eram tare deshidratați, ei erau prin zonă, la ceva rude). Practic, după aproximativ 13 ore de mers, am parcurs cam 24 de kilometri, urcând (cumulat) peste 1500 m și coborând (tot cumulat) peste 1800 m. Apusul de soare și imaginea de noapte, cu salbe de lumini, a depresiunii Petroșani au recompensat, pe ultima sută, efortul nostru. Un somn scurt, dar profund, ne-a refăcut forțele, iar a doua zi am vizitat frumoasa Peșteră a Bolii și ineditele Chei ale Băniței. O tură frumoasă, o ascensiune inedită, o etapă de antrenament pentru viitoarele trasee interne sau externe. În septembrie, înainte de Zilele Cetății, „dinozaurii” dâmbovițeni își propun a duce simbolurile Târgoviștei pe cel mai înalt vârf al Portugaliei, în cadrul programului TOP 27!

 

 

C.M.Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Revin multe echipe de tradiție
FCSB, următorul obstacol pentru Chindia
Liga a 6-a, în formulă completă
Cristian Stan vrea o altă abordare managerială la Chindia
Să retractez? Niciodată!
România, pe locul 7 la Europeanul U18
Multe meciuri de pregătire în fotbalul dâmbovițean
Întreceri de radio orientare pentru CSM Târgoviște
Situație încordată la Chindia
S-a stabilit calendarul la Liga a 4-a


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Sfidarea UDMR

George Coandă


Parcă ar fi în spiritul de rasă al maghiarilor – și vreau să fiu bine înțeles, nu sufăr de atitudini xenofobe și chiar nu am nimic de împărțit cu vecinii României dinspre soare-apune, ei, dimpotrivă, au cu românii -, și este vorba de afișatul spirit de superioritate și de sfidare al celor ce nu sunt de-un neam cu ei. Căci, așa nu putem explica sfidarea fățișă a UDMR,... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale