Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.02.2016 00:25

Fierbere sindicală și îngrijorare maximă și în Dâmbovița


A A

La orizont, disponibilizări masive în învățământ?

La orizont, disponibilizări masive în învățământ?
Noul an școlar 2016-2017 se anunță unul foarte dificil pentru dascăli

❚ Sindicatul Liber Învățământ Dâmbovița transmite, prin vocea liderului prof. Emil Poamă, că noul plancadru din sistemul educațional, la care lucrează în momentul de față ministrul tehnocrat Adrian Curaj, va conduce la dispariția unui număr însemnat de posturi din învățământ, la o primă estimare fiind vorba despre 40.000 ❚ „Așa cum este proiectul, în forma de acum, se vor disponibiliza de la toamnă și vorbim despre cadre didactice, nu de altceva”, a declarat prof. Emil Pomă ❚ Discuțiile care au loc în această perioadă, la nivelul Ministerului Educației, pe tema reducerii numărului de ore la clasă, prin micșorarea normei la istorie, geografie, comasarea matematicii cu informatica sau chiar renunțarea la latină provoacă temeri și nemulțumiri și în rândul cadrelor didactice din județ ❚ Cu toate acestea, prof. Emil Poamă susține că programa școlară a elevilor este destul de încărcată și că măsura ar fi benefică pentru elevi, dar în defavoarea profesorilor

VIOLETA STANCIU


Disponibilizări masive în învățământ la orizont?! Discuțiile care au loc în această perioadă, la nivelul Ministerului Educației, pe tema reducerii numărului de ore la clasă, prin micșorarea normei la unele discipline (istorie, geografie), comasarea altora (matematica-informatica), mergându- se chiar până la dispariția unor materii din programa școlară (latina) provoacă deja îngrijorare în rândul cadrelor didactice care își văd puse în pericol locurile de muncă.

„Această idee nu știu dacă e așa de benefică pentru sistemul educațional”, dar…

Noul plan-cadru din sistemul educațional, la care lucrează în momentul de față „curajosul” ministru tehnocrat, Adrian Curaj, va conduce la dispariția unui număr însemnat de posturi din învățământ, iar la o primă estimare se vorbește de circa 40.000 de posturi.

„Se discută efectiv despre programa școlară. Ideea de bază lansată este reducerea numărului de ore de la clasă. Toate disciplinele au fost afectate, conform acestui nou plan-cadru care este în discuție, dar în mod special istoria și geografia. Sunt și alte discipline puternic afectate de acest nou plan-cadru. Despre scosul definitiv din programă (n.n. latina) nu știu să vă spun, numai că, oricum, dacă se reduce numărul de ore la clasă, dacă se reduce numărul de ore pe disciplina respectivă, automat măsura va duce la disponibilizări masive în învățământ și efectiv la șomaj în acest domeniu de activitate. Reducerea numărului de ore la clasă înseamnă dispariția unui număr de posturi. Așa cum este proiectul, în forma de acum, se vor disponibiliza de la toamnă, când se va pune în aplicare, vreo 40.000 de posturi în învățământ și vorbim despre cadre didactice, nu de altceva. Această idee nu știu dacă e așa de benefică pentru sistemul educațional sau chiar și pentru copii”, a precizat prof. Emil Poamă. Potrivit sindicalistului dâmbovițean, „se pot înlocui sau completa aceste activități didactice de la catedră cu altele care să intre tot la norma cadrului didactic. Au fost inițial trei variante date în discuție în teritoriu. Ulterior au apărut și altele, iar acum se insistă pe ideea reducerii numărului de ore de la clasă ”, ne-a declarat prof. Emil Poamă, președintele SLI Dâmbovița.

…„Contestarea numărului de ore la clasă ar fi în beneficiul elevilor”

Totuși, sindicalistul dâmbovițean recunoaște că programa școlară a elevilor este destul de încărcată și că măsura ar fi benefică pentru elevi, dar în defavoarea profesorilor.

„Dacă judecăm drept, este adevărat că numărul de ore de la clasă, la unele niveluri, este destul de încărcat. Trebuie să fie până în 30 de ore, iar la gimnaziu 25 de ore la clasă/ săptămână, este vorba despre ore de predare la clasă. Nu este deloc benefică pentru noi această măsură, dar contestarea numărului de ore la clasă, efectiv, ar fi în beneficiul elevilor”, a mai precizat liderul de sindicat din învățământul dâmbovițean, prof. Emil Poamă.

Vă reamintim că Ministerul Educatiei a lansat în dezbatere publică trei propuneri de plan-cadru pentru învățământul gimnazial. Planul-cadru este documentul care prevede ce discipline vor face elevii de clasele V-VIII și câte ore îi vor fi alocate pe săptămână fiecărei materii. Planul-cadrul face parte din curriculumul școlar și va fi urmat de programele școlare, care vor stabili ce anume (conținutul materiei) vor învăța copiii la fiecare dintre materiile existente în planul-cadru.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

La limita guvernării europene
Studiu de fezabilitate aprobat pentru centura orașelor Pucioasa și Fieni
Cutremur de proporții la Găești și Șelaru
Performanță dâmbovițeană la Olimpiada Națională de Română
287 de locuri de muncă disponibile
CJ Dâmbovița, reprezentat la Comitetul European al Regiunilor
115 elevi la olimpiada „Cultură și spiritualitate românească”
Ziua internațională a cărții, la Muzeul „Casa Romanței”
Cine sunt cele mai influente persoane în politica de energie?
Amenzi usturătoare pentru șoferii băuți la volan


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale