Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.06.2019 00:14

Eveniment cultural


A A

La cinci decenii și jumătate, "Primăvara albastră"

La cinci decenii și jumătate,
Trofeul "Primăvara albastră" - Ioana Alexandra Rizea (Pucioasa)

VIOLETA STANCIU


 

S-au împlinit cincizeci și cinci de ani de la lansarea Festivalului național de cultură și literatură „Primăvara albastră”, într-o primă ediție și șaisprezece ani de la reluarea sa într-o a doua ediție. În ordine cronologic istorică, este cel dintâi festival de valorificare a creației scriitorilor tineri – amatori cum erau caracterizați odinioară – de după al Doilea Război Mondial din România.

 

A debutat în luna liliacului în floare din 1964, sub auspciile Comitetului de Cultură și Artă al raionului Târgoviște și Casei de Cultură „Mihai Eminescu” a orașului-stațiune balneo-climaterică Pucioasa din inițiativa binecunoscutului om de cultură, tânăr pe atunci, George Coandă. Și, acum, la împlinirea a cinci decenii și jumătate de la lansarea festivalului, ajuns la venerabila vârstă de 81 de ani, implicat încă în dăinuirea acestei mari manifestări culturale, dar și a altora, George Coandă a evocat cu nedisimulată emoție și satisfacție momente relevante de la debut și până în acest al doilea deceniu al secolului XXI.

 

* Pucioasa. Miercuri, 5 iunie. La Centrul Cultural European, într-o atmosferă sărbătorească, sala de spectacole fiind „invadată” mai ales de tineri ai orașului, fiind prezenți și câțiva remarcabili membri ai Societății Scriitorilor Târgovișteni și ai Uniunii Scriitorilor din România, a avut loc deschiderea ediției 2019 a „Primăverii albastre”, prilej cu care au rostit alocuțiuni elogiative la adresa sa, arh. Alin Nițescu, administratorul public al orașului, actrița Camelia Varga, director adjunct al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița, d-na Cerasela Roșoiu din partea Consiliului Local, dr. Alexandru Ștefănescu, în numele Bibliotecii Județene „Ion Heliade-Rădulescu” din Târgoviște și, firesc, președintele festivalului, scriitorul George Coandă. Moderator al acestui moment: jr. Luminița Gogioiu, neobositul director executiv al festivalului.

Apoi, salonul editorial al Editurii Bibliotheca, unde s-a expus pe mese o bogată „recoltă” editorială, a fost recomandat de scriitorii Corin Bianu și George Coandă. Răsplătite cu vii aplauze, în închiderea primei zile a festivalului, au susținut minirecitaluri de muzică ușoară Mirabela Alexandru, de la Cenaclul literar-artistic „Vasile Cârlova” al Cercului Militar din Târgoviște, și elevele Diana Benescu și Bianca Răcaru de la Colegiul Național „Nicolae Titulescu” din Pucioasa.

* Joi, 6 iunie. Membri ai juriului festivalului și ai Societății Scriitorilor Târgovișteni, concurenți premiați și creatori din Cenaclul literar „Luceafărul de Pucioasa” au întreprins o vizită de documentare într-un mirific peisaj montan în comuna Runcu la Crucea Eroilor transmisioniști la Vârful lui In și la piramida energiilor, dar și la marea Mănăstire „Adormirea Maicii Domnului”, un complex monastic de o admirabilă arhitectură românească ortodoxă.  

* Vineri, 7 iunie. Centrul Cultural European Pucioasa. Finalul ediției 2019 a „Primăverii albastre”. Gala premiilor festivalului. Încă din primele clipe ale galei, emoția era în creștere în așteptarea anunțării câștigătorilor. Dan Sprânceană, viceprimarul orașului Pucioasa, George Coandă și Mihai Stan, președintele festivalului și, respectiv, președintele juriului, precum și Luminița Gogioiu, directorul executiv al manifestării au oficiat, în aplauzele asistenței și pe acordurile „Primăverii” de Vivaldi și ale imnului „Gaudeamus”, decernarea premiilor. În final, câțiva dintre laureați și membri ai Societății Scriitorilor Târgovișteni și ai Cenaclului literar „Luceafărul de Pucioasa” au susținut „Ora de poezie – lecturi publice!”

* Juriul festivalului: Mihai Stan – președinte; Dan Gîju, Corin Bianu, Victor Petrescu, Agnes Erich – membri; Luminița Gogioiu – secretar.

* Organizatori: Consiliul Județean Dâmbovița/ Centrul Județean de Cultură, Unitatea Teritorial Administrativă Pucioasa și Biblioteca „Gheorghe N. Costescu” a orașului, Societatea Scriitorilor Târgovișteni, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România; parteneri: Editura „Bibliotheca”, Biblioteca Județeană „Ion Heliade-Rădulescu” Dâmbovița, Centrul Cultural European Pucioasa, Columna TV, Filiala „Mihai Viteazul” Dâmbovița a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, Hotel „Ceres” Pucioasa, Cercul Militar Târgoviște și Centrul Cultural pentru UNESCO "Cetatea Romanței" Târgoviște.

* Inspirată scenografie realizată după o ideea a regizorului Dan Țopa.

* Premiile: Trofeul „Primăvara albastră” – Ioana Alexandra Rizea (Pucioasa). Poezie: Premiul I: Serina Bobe (București). Proză: Premiul I: Gabriel Alexandru Neacșu (București). Teatru scurt: Elena-Andra Tudorache (București). Eseu: Monica Faur (București). Jurnalism: Premiul I – Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și Premiul special „George Coandă” al președintelul festivalului: Monica Faur (București)

* Staff-ul festivalului: George Coandă – președinte; Ionuț Lăscaie – director; Luminița Gogioiu – director executiv.

* Ediția 2019 a fost un adevărat regal cultural.

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale