Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.03.2017 00:17

Administrația comunei a întocmit proiect pentru...


A A

La Băleni este nevoie de o grădiniță cu program prelungit

La Băleni este nevoie de o grădiniță cu program prelungit
Florea Mușat, primar

❚ Aceasta va fi cât de curând ridicată, s-a întocmit studiul de fezabilitate și s-a identificat terenul, iar finanțarea se va face cu bani pe Ordonanța 28, dar și din bugetul local ❚ Potrivit primarului Florea Mușat, în evidențele primăriei se află în jur de 835 de copii cu vârste cuprinse între zero și șase ani, localitatea confruntându- se cu lipsa de locuri în grădiniță ❚ Părinții, producători agricoli de meserie, sunt nevoiți să-și chinuie proprii copii, trezindu-i „cu noaptea-n cap” pentru a-i lua cu ei prin țară, prin piețele și en-gros-urile pe unde își vând legumele, deoarece nu au unde să-i lase, nici acasă și nici la grădiniță

ANA MARIA POPESCU


În timp ce în alte localități natalitatea este în scădere, iar autoritățile chiar sunt îngrijorate și trag un semnal de alarmă în acest sens, la Băleni situația este cu totul diferită, în ultimii ani în comună s-au născut foarte mulți copii, numai că odată cu creșterea numărului acestora, alte probleme s-au abătut pe „capul” administrației publice locale. Potrivit primarului localității Băleni, în momentul de față în evidențele primăriei se află în jur de 835 de copii cu vârste cuprinse între zero și șase ani și, deși acest lucru este îmbucurător, apare o problemă foarte greu de gestionat de către autoritățile locale, aceea a lipsei de locuri în grădiniță. În localitate există o singură unitate de învățământ preșcolar, cu o capacitate de maxim 300 de copii și care este total neîncăpătoare.

Acesta este motivul pentru care părinții, producători agricoli de meserie, sunt nevoiți să-și chinuie propriii copii, trezindu-i „cu noaptea-n cap” pentru a-i lua cu ei prin țară, prin piețele și en-gros-urile pe unde își vând legumele, deoarece nu au unde să-i lase, nici acasă și nici la grădiniță.

„Chinul” la care sunt supuși acești copii l-a impresionat pe primarul localității Băleni, care s-a gândit să facă toate demersurile la Ministerul Dezvoltării Regionale pentru a obține finanțarea necesară pentru construcția în satul Băleni Români a unei grădinițe cu program prelungit cu fonduri pe Ordonanța 28. Administrația locală a întocmit un studiu de feabilitate, un proiect, pe care l-a depus la Ministerul Dezvoltării Regionale și acum așteaptă un răspuns din partea autorităților guvernamentale. Proiectul are o valoarea de 2,3 milioane lei, însă edilul este dispus să suporte de la bugetul local o parte dintre cheltuieli, numai ca Ministerul să fie de acord cu realizarea acestei investiții extrem de necesare pentru localitate. Potrivit edilului Florea Mușat, deja a fost identificat terenul unde ar putea fi construită grădinița cu program prelungit, în fosta curte a boierului Cantacuzino, acolo unde deja există o Școală Profesională, o Școală Gimnazială construită în anul 2003 prin Banca Mondială și unde se dorește, de asemenea, construirea unui dispensar medical.

„Avem în localitate la ora actuală 835 de copii între 0 și 6 ani și nu avem decât o singură grădiniță cu capacitate maximă de 270-300 de copii, deci rămân peste 500 de copii pe afară... Sârbii noștri de multe ori își iau copiii mici în mașină, încarcă duba cu marfă, pun și copiii acolo și pleacă la engros ba la Ploiești, ba la București, ba la Timișoara, ba la Constanța, ba în Transilvania și își iau copiii cu ei pentru că nu au unde să-i lase. Unii mai descurcăreți au făcut contracte cu creșe sau grădinițe cu program prelungit din localitățile unde merg cu marfă, îi lasă acolo, se duce cu marfa și o vinde și după aceia ia copilul și pleacă acasă. Dar vă dați seama ce îi chinuie pe săracii copii. Ne-am gândit și am depus pe Ordonanța 28 un proiect pentru construcția unei grădinițe în satul Băleni Români, unde avem deja terenul și sperăm să ne ajute Guvernul să rezolvăm această problemă. Această grădiniță cu program prelungit este foarte necesară pentru copilașii aceștia de care pur și simplu te apucă mila când îi vezi în mașini peste sacii de marfă și pleacă împreună cu părinții la piață. La ora două, trei noaptea pleacă cu copiii după ei prin țară. Noi am eșalonat suma pe doi ani, iar proiectul are valoarea de 2.300.000 lei, deci 23 de miliarde lei vechi, dar Ministerul Dezvoltării Regionale să ne dea cât crede de cuviință, restul punem noi din surse locale. Avem un teren de 5000 de metri”, ne-a declarat primarul localității Băleni, Florea Mușat.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale