Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro20.09.2021 00:17

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Jocul european al Germaniei (I)

Jocul european al Germaniei (I)

În câteva zile, Germania își va schimba conducerea țării. Cei 16 ani, în care Angela Merkel a coordonat destinele țării, se apropie de final, iar o scurtă analiză este necesară. Alegerile din 26 septembrie 2021 par un punct de cotitură pentru Germania, dar dacă privim printr-o lentilă europeană situația se simplifică enorm. Este deja notorie planificarea și structurarea perfectă a lucrurilor germane, iar asta va domina și perioada de după alegeri pentru a forma coaliția de guvernare.

Analizând cele 5 elemente fundamentale ale dezvoltării europene (integrare europeană, autonomie strategică, guvernare globală, ecologizare și digitalizare), anticipez că nu vor exista schimbări mari de abordare. Chiar dacă cancelarul este social-democrat sau de la Verzi, sau dacă – să zicem – creștin democrații Angelei Merkel nu vor întră în coaliția de guvernare viitoare, direcțiile de dezvoltare sunt pe aceeași linie. Fără doar și poate Brexitul a netezit leadershipul german la nivelul Uniunii Europene, iar parteneriatul istoric și strategic cu Franța este benefic.

Totuși, păstrând proporțiile, nimeni nu poate nega dominația germană în această bilaterală. Deci, mai pe românește, Germania are pârghiile puterii la nivel european și își asumă cu mare responsabilitate această poziționare. Germania este un mare suporter al continuării integrării europene, iar dosarul disciplinei financiare, cu un posibil buget euro, va continua să fie o prioritate a guvernului viitor, indiferent de culoarea coaliției.  

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Bulina roșie (II)
Bulina roșie (I)
Domnul președinte joacă golf...
Inconștiență sau iresponsabilitate?
Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (II)
Impactul pandemiei asupra asociațiilor europene (I)
Iată adevărul: Klaus Iohannis a fost învins la „moțiunea de cenzură” (I)
Iată adevărul: Klaus Iohannis a fost învins la „moțiunea de cenzură” (I)
Națiunea a ieșit în stradă. I-a dat foc fitilului (II)
Națiunea a ieșit în stradă. I-a dat foc fitilului (I)
Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale