Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



31.05.2019 00:19

Editorial


A A

Jocul Aparențelor

Jocul Aparențelor

GEORGE COANDĂ


Ceea ce s-a întâmplat duminică, 26 mai, la alegerile pentru Parlamentul European este o lecție de ținut minte pentru întreaga „clasă politică” românească, nu numai pentru binomul coaliției încă la guvernare (PSD-ALDE). Pentru că este surprinzător să vezi că învingătorii (în aparență) n-au învățat nimic din lecțiile amare ale trecutului. Într-un alt editorial am atras atenția că în politică nu este eternă decât schimbarea. Și doar se știe bine că orice forță politică aflată la guvernare se erodează, este în firea lucrurilor, prin greșelile pe care le săvârșește, mai mari sau mai mici, electoratul, labil psiho-politic prin natura subiectivității colective (opinia publică) amendând-o la urne prin două căi de atac: nemulțumirile acumulate și manipularea sa (astăzi mai mult ca oricând cu ajutorul mijloacelor virtuale de comunicare/social media) de către forțele politice (opoziția) dorindu-și accederea la putere. Să privim acum cu luciditate, pentru că, mai înainte am amintit de aparențe. Da, în aparență PSD a fost învins. Luând însă în calcul procentajele, n-a părăsit podiumul, n-a fost aruncat peste bord, are o reprezentare semnificativă în Parlamentul de la Strasbourg. Adversarii au reușit, și în aces sens sunt de apreciat pentru strategia aplicată, au fost mai pe fază, să producă în opinia publică o uriașă confuzie. Au creat puternica impresie că scrutinul n-ar fi pentru europarlamentare, ci pentru alegerile locale/parlamentare. Pentru că, alegătorii întrebați pentru ce au votat au răspuns în spiritul aceleiași idei: pentru o viață mai bună. Rețin – și este semnificativ și de luat în seamă și de învingători – răspunsul unei bătrâne: „Pentru a trăi mai bine, ca pe vremea lui Ceaușescu” (sic!). Marketingul politic electoral al PNL-USR/PLUS, cu vârful de atac Johannis a avut succes. Iar coaliția PSD/ALDE a căzut în plasă, mai ales PSD, vinovatul principal, datorită orbirii și infatuării, dar și a obstinatei apărări a propriei pieli, fiind Liviu Dragnea. Și l-a costat. Partidul însă a decontat. Și, totuși, după numărătoarea voturilor, a se vedea: PSD are încă un bazin electoral important. Este de văzut cum își va reseta întreaga concepție de supraviețuire (tactico-strategic), recunoscându-și erorile și schimbându-și radical comportamentul moralpolitic și discursul. Și mai trebuie să ia seama la ceva esențial: de acum înainte scrutinul se joacă virtual. Iar toate forțele politice sunt obligate, pentru a-și asigura existența pe eșichier, la subtilul joc al aparențelor. Ce pare astăzi o victorie ascunde în sine înfrângerile viitoare.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Să nu ne uităm istoria
Mincinoșii lui Putin (II)
Mincinoșii lui Putin (I)
Prioritățile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardă" la Universitatea "Valahia"
Mulțumim, Europa!
Păi ce, e de colo să ai șefia NATO pe mână!?
Alergăm și observăm


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale