Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



22.02.2017 00:06

Fotbal la gura sobei


A A

Jilăveanu, la timpul potrivit!

Jilăveanu, la timpul potrivit!
În 1998 eroul Chindiei într-un meci cu Dinamo, Marian Jilăveanu apare aici în tricoul lui FC Argeș

VASILE NEAGU


Se încheiase perioada când Dinamo intra în Târgoviște cu un autocar escortat de cel puțin cinci, șase mașini de miliție, perturbând întreaga circulație din Cetate. Măreția echipei consta acum doar în luxosul autocar adus din Franța și-n palmaresul... contestat (ca și al Stelei), după 1989. Trecuse opt ani de la Revoluție și, cu toate acestea, mocnea aici o ură pentru această echipă, al cărei suporter pe viață am fost ursit să fiu. Era un sfârșit frumos de februarie, chiar ultima zi, 28, anul 1998. Vreo 200 de suporteri ai dinamoviștilor împart, pe platoul din fața stadionului, ghiocei de Codlea – mai ales fetelor – și flutură, în premieră, steagurile cu noua siglă; câinii roșii rânjesc amenințător! Pe stadion, potcoava de lângă Casa Armatei vuiește. Ghioceii se transformă în... fum, fumul petardelor. Abia după zece minute începe jocul. Tribunele sunt pline. Timpul superb... „Babele”, care trebuiau să vină, au plecat prin Moldova. Terenul de joc arată ca-n Occident. Turnul Chindiei reflectă o rază de soare venită să prevestească ceva frumos. Chindia începe vijelios. Antrenorul Telu Stancu îi urcă în atac și pe Țermure, Bogoi și Mielușică. Nu e bine, căci Mihalcea e la un pas de gol. Jocul se echilibrează. Tribuna I îl fluieră pe arbitrul Abrudan, care anulează un gol valabil al lui Gâlmencea. Ambele echipe se tem de... înfrângere. Dinamo e abia pe locul 7, iar Chindia pe 14 în clasament. Fotbalul se transformă în... șah. Se întrevedea o remiză. Regretatul Hâldan nu-și găsește locul în angrenajul echipei Dinamo. Joacă slab. Contra și Bătrânu evoluează... bătrânește! Ai noștri sunt mai „proaspeți”, mai ales după intrarea lui Jilăveanu (min. 60). Și, pe acest climat jilav, în minutul 89, omul cu numele predestinat atmosferei... înscrie un gol superb!

...Marin Petre, Ciceu...!

Știam că Târgoviștea nu a avut niciodată teamă de marile echipe precum Steaua, Dinamo, Craiova. De multe ori le-a învins aici, lângă Turnul Chindiei. Mai știam că, de fiecare dată, victoriile se datorau în mare proporție unor jucători mai... insoliți. Aveam în minte pe Marin Petre, piticul care, abia venit la C.S. de la Moreni, a marcat două goluri Stelei (!), pe Ciceu, un alt necunoscut, care după ce a intrat în locul lui Kallo, a marcat și el!... Și acum Jilăveanu, tocmai împotriva lui Dinamo, sufletul meu. Dar, știți proverbul cu cămașa și maioul, așa că târgoviștean fiind, m-am bucurat totuși. După meci, am stat puțin de vorbă cu șoferul de pe autocarul dinamovist. Jucătorii erau la vestiare. Și iată ce mi-a spus: „Mâine sunt liber și vin la Târgoviște. Nu am fost niciodată la Mănăstirea Dealu. Acolo, bunicul meu a făcut Liceul Militar”. A desfăcut un pliant și mi-a arătat o poză cu un tânăr ofițer. A început să lăcrimeze. Apoi a desfăcut fanionul de la geamul autocarului, fanionul cu „câinii roșii”. „Primește acest cadou de la mine!”. De la bordul autobuzului se vedea, ca într-o ilustrată, Mănăstirea Dealu!



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Pas important spre semifinale
Ce provocare și-a ales Boriga!
Cezar Papoe câștigă Turneul ITF J60 din Antalya
CSȘ Târgoviște, implicat în multe competiții
Ne-a părăsit Nicolae Guțoiu
Înfrângere pe terenul liderului
Play-off-ul, interzis pentru echipele dâmbovițene
Victorie cu mari emoții
Decizii dure la Comisia de Disciplină și Etică
Titu pierde la Urziceanca


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Să nu ne uităm istoria

Când îți uiți istoria, ca popor, efectul este unul singur și tragic: ești exclus din istorie. Când, de bunăvoie, sau la ordinul venit de la un factor de putere dictatorial de peste fruntarii - de pildă de la tiranii inventatori ai globalizării neo-marxiste – îți uiți trecutul, mai ales lecțiile sale existențiale, este bine știut/și de știut că nu ai posibilitatea să-ți prevezi și, astfel, să-ți construiești viitorul.

[citește tot...]





Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale