Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro24.04.2020 12:10

Cuvântul care zidește :: Astăzi, mare sărbătoare creștin-ortodoxă


A A

IZVORUL TĂMĂDUIRII :: VINDECARE ȘI MÂNTUIRE

IZVORUL TĂMĂDUIRII :: VINDECARE ȘI MÂNTUIRE


În Săptămâna Luminată, prăznuim sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, în amintirea unor vindecări săvârșite de Maica Domnului la o apă curgătoare de lângă Constantinopol. Sărbătoarea ne aduce în atenție realitatea vindecărilor și tămăduirilor minunate care se săvârșesc în Biserică. Încercăm să vedem care este importanța lor pentru viața noastră, a creștinilor de astăzi, dincolo de faptul în sine de a dobândi darul vindecării, pornind de la prima istorie scrisă a Bisericii, cartea Faptele Apostolilor. 

 

Istoria bogată a sărbătorii Izvorului Tămăduirii începe în secolul 5. Așa cum ne arată Sinaxarul ei, sărbătoarea își ia denumirea de la minunile săvârșite de Născătoarea de Dumnezeu la o apă vindecătoare. Acest izvor a fost descoperit împăratului Leon cel Mare al Bizanțului (457-474 ), care, prima dată, a spălat cu apă ochii unui orb care s-a vindecat. Aici, la Izvorul Tămăduirii, Leon a ridicat o biserică, îngrijită mai apoi în istorie de împărații Justinian cel Mare, Vasile Macedoneanul și Leon Înțeleptul.

 

Biserica „Izvorul Tămăduirii” a devenit un centru de manifestare a puterii și milostivirii Maicii Domnului față de cei în suferință. Din punct de vedere teologic, această sărbătoare ne învață că alături de Mântuitorul Iisus Hristos, Care se arată în această săptămână ca izvor al vieții și învierii noastre, Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieții noastre și „Izvor al Tămăduirilor”, iar atitudinea la care suntem chemați cu toții este cea de slăvire, de cinstire și de laudă aduse Fiului lui Dumnezeu și Maicii Sale.

 

În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, și uneori la fântâni și izvoare, se săvârșește slujba Sfințirii apei, după o rânduială specială, iar oamenii au credința că se apropie de izvoare tămăduitoare și vindecătoare.De Izvorul Tamaduirii, se sfintesc apele, slujba cunoscuta sub denumirea de Aghiasma Mica. Termenul "aghiasma" vine de cuvantul grecesc "aghiasmos", care isi are originea in cuvantul "aghios"(sfant). "Aghiasmos" se poate traduce si ca slujba de sfintire, dar si ca apa sfintita.

 

Astfel, atunci cand spunem "voi face o aghiasma", intelegem slujba, iar cand spunem "voi bea un pic de aghiasma", ne referim la apa sfintita.In icoana sarbatorii Izvorul Tamaduirii, Maica Domnului si Hristos se afla intr-un bazin asemanator cu o cristelnita, vasul in care primim Taina Botezului. Fecioara Maria este reprezentata cu mainile inaltate, semn al rugaciunii, iar Mantuitorul binecuvantand cu ambele maini, ca raspuns al rugaciunilor maicii Sale. Din bazin izvoraste apa care are darul tamaduirii bolilor sufletesti si trupesti.

 

Aceasta icoana exprima ideea ca Fecioara L-a nascut pe Hristos, Care este Datatorul apei vii a Duhului. De altfel, insusi Hristos i-a spus femeii samarinence: "De ai fi stiut darul lui Dumnezeu si cine este Cel ce zice tie: da-mi sa beau, tu ai fi cerut de la Dansul si ti-ar fi dat tie apa vie" (In. 4, 10; In. 7, 38). Crestinii stiu ca "Izvorul Tamaduirii" este o sarbatoare inchinata Maicii Domnului. Insa, avand in vedere ca ea este nedespartita de Fiul ei, ea este si o zi de praznuire a lui Hristos.

 

Mai bine zis, in aceasta zi il sarbatorim in primul rand pe Hristos Cel Inviat, ca Izvor al vindecarilor si apoi pe Maica Domnului, ca persoana care Il poarta neincetat si tainic pe Fiul ei, devind astfel si ea izvor de tamaduire.

 

Pr. Marius Traian Stan,

Protopop al Protioieriei Găești

 Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

IȘJ Dâmbovița se pregătește pentru venirea elevilor la școală
Mesajul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul Zilei Eroilor
Înălțarea Domnului
Intrare gratuită la muzee de 1 iunie pentru copii
Admitere exclusiv online la Universitatea "Valahia" din Târgoviște
Se redeschid muzeele Complexului Național Muzeal „Curtea Domnească” Târgoviște
Proiect european de amploare la UVT
Preselecții regionale ONLINE pentru Festivalul Național de Romanțe "Crizantema de aur"
MARȘUL PENTRU VIAȚĂ 2020 ONLINE ÎN ARHIEPISCOPIA TÂRGOVIȘTEI
145 de tablete în valoare de 126 000 lei dăruite elevilor de către Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Meteahnă strămoșească

George Coandă

 


 

Îmi pare rău s-o spun: românii suferă de o meteahnă de care încă nu sunt în stare să se lepede – indisciplina. Pentru ei, democrația înseamnă a-ți face de cap, de a lua în derâdere legile pe care le consideră facultative și, atâta vreme cât șefii – este un... [citește tot...]Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Follow artpress_tgv on Twitter


Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale