Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



27.03.2015 00:08

Student la a doua facultate, model de curaj și de ambiție


A A

Iulian Rada, târgovișteanul orb campion național la șah

Iulian Rada, târgovișteanul orb campion național la șah

❚ Rămas fără vedere de la vârsta de 3 ani, când nervul optic i-a fost afectat de o tumoare benignă, Iulian nu s-a lăsat îngenuncheat și a urmat cursurile liceului pentru nevăzători din Buzău, ale Facultății de Kinetoterapie UNEFS București, iar acum ale Facultății de Litere de la Târgoviște ❚ Șahul l-a ajutat enorm să-și depășească dizabilitatea, a devenit campion național și ține pasul cu tehnologia ❚ Cu toate că s-a consolat că viața lui se va sfârși în întuneric, o clinică din Thailanda i-a dat o speranță și îl așteaptă în luna octombrie la un implant de celule stem. Numai că, pentru a-și îndeplini visul, are nevoie de 27 de mii de euro

CORVIN DUMITRICĂ


 

„Vreau să mă uit la stele și la cer prima dată când voi vedea din nou!”. Este dorința unui tânăr de 24 de ani care are nevoie de un implant cu celule stem pentru a-și recăpăta vederea. Iulian este orb de la vârsta de 3 ani, când nervul optic a început să se atrofieze din cauza unei tumori benigne. Cu toate că într-un final s-a consolat că viața lui se va sfârși în întuneric, o clinică din Thailanda i-a dat o speranță și îl așteaptă în luna octombrie la tratament.

Numai că, pentru a-și îndeplini visul, are nevoie de 27 de mii de euro. Iulian Florin Rada ne-a spus povestea vieții lui, aruncată în întuneric de la vârsta de 3 ani. Sportul care l-a ajutat cel mai mult a fost șahul. Iulian este campion național la șah. Nu doar că mintea îi merge brici, dar ține și pasul cu tehnologia.

Folosește laptopul și telefonul mobil cu dexteritate, cu ajutorul unei aplicații care îi vorbește:

„Părinții mei nu și-au dat seama imediat că eu îmi pierd vederea, dar când au văzut că mă foloseam de mâini ca să merg prin casă m-au dus la București. A trebuit să mă opereze să scoată tumora ca să îmi salveze viața, dar vederea îmi este compromisă. După operație am plecat la o școală de nevăzători din Buzău unde am învățat să scriu și să citesc în Braille. Acum, datorită tehnologiei, pot să accesez toate informațiile de care am nevoie. În clasa I, profesorul meu m-a învățat să joc șah, acest sport fiind practic singura mea armă împotriva dizabilității. Șahul este singurul sport pe care nevăzătorii în pot practica și au aceleași șanse ca și cei care văd. Din clasa a VI-a am început să particip la competiții, în 2009 am fost campion național între juniorii nevăzători. În timpul deplasărilor prin țară am întâlnit tot felul de oameni și am înțeles că au nevoie de inspirație, de motivații și m-am decis că vreau să devin trainer motivațional, în special pentru nevăzători. Tot ce îmi doresc acum este să reușesc să fac acea intervenție în Thailanda”.

 

„Iulian este un model de curaj”

În ciuda dizabilității majore, Iulian nu a renunțat la educație. După ce a încheiat cursurile liceului, a terminat Facultatea de Kinetoterapie - UNEFS București, iar acum studiază Literele la Universitatea „Valahia” din Târgoviște, acolo unde este ajutat și admirat de toți colegii. Este apreciat și de profesori, care îl consideră deja un exemplu de urmat.

Angela Stănescu, profesoara sa de limba engleză spune despre Iulian că:

„se descurcă foarte bine. Vrea să știe, nu lipsește de la cursuri, este un tânăr deosebit. Este un model de curaj. Are multe planuri de viitor. La un moment dat spunea că vrea să fie trainer – formator motivațional. Se pregătește să devină profesor.”

Și colegele studente îl admiră pe Iulian:

„Este un coleg extraordinar. Uneori mi se pare că este mai încrezător decât noi care nu avem niciun fel de probleme.”

„În fiecare zi ne arată că trebuie să fim recunoscători pentru ceea ce avem. Sperăm ca intervenția pe care vrea să o facă să decurgă bine.”

● „În fiecare zi ne demonstrează că viața ne oferă foarte multe lucruri bune pe care noi nu știm să le apreciem. Este un băiat foarte muncitor.”

Luna aceasta, viața lui Iulian Rada a căpătat un alt sens, atunci când a aflat de la medicii din Thailanda că defectul său se poate corecta cu ajutorul unui implant de celule stem. Intervenția costă, însă, 27 de mii de euro, bani pe care nu îi are, reușind să strângă totuși din concursurile de șah aproape 5 mii de dolari.

„Medicii de acolo sunt foarte încrezători în reușita acestei intervenții pentru că eu văd puțin lumina și umbre, dar contează mult și organismul meu și numărul de celule vii din nervul optic la acest moment”, ne-a mai spus Iulian.

Cei care pot să îi dea o mână de ajutor o pot face trimițând o sumă de bani în contul euro: RO08RNCB0128117276550002 sau în contul lei RO35RNCB0128117276550001, ambele deschise la BCR.

În ziua în care își va recăpăta vederea, Iulian vrea să îi ajute pe cei care suferă de aceeași problemă, devenind trainer.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani
228 de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Percheziții într-un dosar de trafic de persoane


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)

GEORGE COANDĂ


2024. 13 aprilie. O zi care ar putea rămâne o dată fatidică în istoria niciodată liniștită a umanității. Iranul ayatollahilort fundamentaliști a atacat cu o ploaie de drone și de rachete Israelul. A fost, se poate spune fără nicio urmă de glumă, un atac dinainte anunțat. De multă vreme, Teheranul, însă, nu a avut la îndemână un „casus belli”, fie și jucat la... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale