Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



29.12.2014 00:08

VIDEO :: Ceremonii aniversare la Târgoviște


A A

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la 15 ani de arhipăstorire

ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, la 15 ani de arhipăstorire

La Târgoviște au avut loc, vineri, 26 decembrie a.c., ceremoniile aniversare dedicate împlinirii a 15 ani de slujire a Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, pe tronul vlădicesc din istorica cetate de scaun munteană. Manifestările au început dimineața, la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște, cu Sfânta Liturghie, oficiată de Înaltpreasfinția Sa împreună cu părinții consilieri de la Centrul Eparhial, părinții protopopi, părinți profesori de la școlile de teologie din Eparhie, stareții mânăstirilor, preoți și diaconi din oraș, în prezența a numeroși credincioși, monahi și monahii.

După încheierea sfintei slujbe, s-a dat citire mesajului pe care Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, l-a adresat Înaltpreasfinției Sale, la ceas aniversar. Pc. Pr. Ioan Stan, vicar administrativ eparhial, a vorbit despre importanța slujirii spirituale, pastoralmisionare, culturale, ecumenice, educaționale și liturgico-comunitare a ÎPS Nifon, timp de un deceniu și jumătate, pe tronul arhieresc de la Târgoviște. Dintre oficialitățile ce au participat la acest moment, amintim pe: Ioan Marinescu - prefectul județului, Adrian Țuțuianu - președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Ciprian Prisăcaru - primarul interimar al Târgoviștei, care au și adresat, la finalul ceremoniilor liturgice, câte un cuvânt de apreciere pentru Înaltul Ierarh.

În cuvântul său de învățătură, ÎPS Nifon a evidențiat sensul spiritual al sărbătorii Nașterii Domnului pentru istoria umanității și pentru fiecare dintre noi, iar apoi a acordat distincții și ordine ale Patriarhiei Române oferite, la propunerea Sa, de către Patriarhul României. A avut loc recepția jubiliară, la Reședința Mitropolitană, în Aula „Sf. Voievod Neagoe Basarab”, la care au participat delegați ai clerului și mirenilor din Eparhie, monahi și monahii, cadrele didactice de la cele două școli teologice eparhiale, oficialități centrale, județene și locale. Corala Catedralei Mitropolitane a oferit un scurt concert de colinde Înaltpreasfinției Sale, ca dar muzical special. S-a dat citire mesajului trimis cu acest prilej de prim-ministrul Victor Ponta, după ce, mai întâi, a fost proiectat filmul omagial „15 ani de slujire pe tronul vlădicesc de la Târgoviște”, care a rezumat misiunea pastorală a Ierarhului nostru.

Înaltpreasfinția Sa, după ce a accentuat semnificația dogmatică, misionară și existențială a sărbătorii Nașterii Domnului la acest început de mileniu al treilea, a mulțumit colaboratorilor de la Centrul Eparhial, autorităților locale, județene și naționale, care au alternat de-a lungul timpului, pentru sprijinirea misiunii sale pastorale depuse întru slujirea lui Dumnezeu, a Bisericii strămoșești și a neamului românesc. În finalul manifestărilor, Mitropolitul Nifon a oferit unor oficialități naționale și locale Ordinul „Sf. Martiri Brâncoveni”, acordat, la propunerea Sa, de către Patriarhul României, și distincția „Crucea valahă” a Arhiepiscopiei Târgovi ștei, precum și „Diploma mitropolitană de recunoștință”.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviște

 

 


 

De 15 ani, demnă și responsabilă slujire arhierească la Târgoviște

La Târgoviște, în vechea capitală munteană, se împlinesc, în acest an, 15 ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte NIFON pe istoricul tron arhieresc al mitropoliților munteni, eveniment spiritual și cultural important pentru Biserica noastră străbună.

Datorită faptului că amploarea înnoirii duhovnicești pe care Înaltpreasfinția Sa a realizat- o în Eparhia noastră este deosebit de importantă, am putea-o asemăna cu celebra operă de aprofundare ecleziastică împlinită, acum mai bine de jumătate de mileniu, de către Sf.Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, o altă personalitate remarcabilă și providențială pentru trecutul nostru. Înaltpreasfinția Sa ne-a oferit până acum, cu generozitate și înțelegere, timp de un deceniu și jumătate, acele binecuvântate daruri pe care Dumnezeu i le-a dăruit, precum, odinioară, predecesorului și ocrotitorului său, de care am amintit mai înainte, Sf.Ier. Nifon, care a păstorit, aici, la Târgovi ște, în cetatea tiparului și a vechii culturi românești.

Dacă aș aminti doar câteva din aspectele majore ale slujiri arhierești a Înaltpreasfinției Sale, aș menționa buna organizare a Eparhiei noastre, ampla deschidere spre lumea culturii, demnă de remarcat fiind aici opera de retipărire jubiliară a operei macariene (2008-2012), despre care, în mesajul său de la 11 august 2012, Preafericitului Părinte Patriarh Daniel spunea că „au fost realizate prin strădania Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon”. Ar trebui amintită și opera de conservare și înfrumusețare a memoriei noastre bisericești și culturale, prin edificarea de noi muzee ecleziale, ori prin restaurarea unor istorice lăca- șuri de cult, precum: Catedrala Mitropolitană, mănăstirile Dealu, Viforâta, Stelea, Nucet, Peștera etc.

Slujirea unității pancreștine și panortodoxe este o altă caracteristică importantă a slujirii ecleziale a Înaltpreasfinției Sale, ca Exarh Patriarhal pentru relațiile cu instituțiile europene și organizațiile creștine internaționale, misiune pe care o împline ște cu responsabilitate, demnitate, eleganță, noblețe și eficacitate. Apoi ar mai trebui vorbit și despre: grija față de cei aflați în necazuri și nevoi, bătrâni, bolnavi, ori copii, singuri și săraci, despre care, din bel- șug mărturisește slujirea social-filantropică desfășurată în Eparhia noastră; ori medierea socială deosebită pe care o desfășoară în comunitatea noastră locală și autentica promovare a conceptului de symfonie bizantină, ceea ce a dus la optima comunicare cu autoritățile naționale, centrale și locale și, nu în ultimul rând, slujirea educațională atât ca profesor universitar eminent, la Facultatea de Teologie și ªtiințele Educației a Universității „Valahia” din Târgoviște, unde a reușit să promoveze înnoirea, rigoarea, impulsionarea cercetării și creș- terea nivelului educațional, ca și prin coordonarea activității didactice a profesorilor de religie din județul nostru și a cadrelor didactice de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură Aur” din Târgoviște.

După 15 ani de Arhipăstorire, aici, la Târgovi ște, am putea asemăna opera pastoral-misionară a Înaltpreasfinției Sale cu cea a Sf. Ier. Nifon, deoarece, prin intensitatea pe care a primit-o viața bisericească de pe aceste meleaguri, dar și prin complexitatea și varietatea ei, mărturise ște despre zidirea și aprofundarea, în chip patristic, în „Duhul părinților”, a valorilor evanghelice, astfel încât ele să ofere contemporanilor noștri și nouă un bun răspuns în fața provocărilor timpului. Așa se face că, dar din darul Crăciunului, activitatea pe care Înaltpreasfinția Sa o dăruiește Supremului Arhiereu Hristos este, pentru noi, clerici și credincioși, un alt prilej de mulțumire către Cel care inspiră toate și dăruie ște „har peste har” celor care se deschid lucrării Lui mântuitoare. Pentru toate acestea, doresc să urez Înaltpreasfinției Sale îndelungată arhipăstorire, precum și mulți și fericiți ani!

 

Preot Adrian Rada



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale