Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.01.2015 00:10

"Arbitrii nu pot fi observați decât de foști arbitri"


A A

Ion Coman, lovitură cu ricoșeu spre Tudor Emil

Ion Coman, lovitură cu ricoșeu spre Tudor Emil
Ion Coman spune că Tudor Emil nu ar trebui să observe arbitri

❚ „Observatorii ar trebui testați obligatoriu, așa cum sunt și arbitrii. La o examinare de nivel mediu, foarte puțin ar lua nota 7, să spunem doar trei sau patru”, este părerea fostului președinte al Comisiei Județene de Arbitri ❚ Observatorilor dâmbovițeni le-au fost verificate cunoștințele ultima dată în vara anului 2013, însă numai câțiva au obținut nota minimă 7. Tudor Emil a suspendat de atunci orice testare a observatorilor, mulți dintre ei protejații săi, pentru că riscau să se facă de râs ❚ Cel mai probabil, Tudor Emil este singurul președinte de AJF din țară care se deleagă singur ca observator la meciuri de județ, solicitând și o indemnizație din partea echipelor. „Merge la meciuri doar pentru a încasa baremul de observare, pentru că nu am auzit să suspende vreodată un arbitru” ❚ „La Prahova, într-un sezon competițional, avem programate două testări pentru observatori, vara și iarna. Cei care obținut minim nota 7 fac parte din lotul pentru primele ligi, ceilalți observă mai jos”, ne-a transmis Silviu Crângașu, președintele AJF Prahova

COSTIN MIHAI

 


 

Observatorilor dâmbovițeni le-au fost verificate cunoștințele ultima dată în vara anului 2013, însă numai câțiva au obținut nota minimă 7. Cel mai bun punctaj a fost reușit de Adrian Coman, urmat de Virgil Botescu, Viorel Orbeci, Șerban Necșulescu și Liviu Gligoraș. Ceilalți s-au prezentat așa de slab, încât l-au speriat până și pe președintele Tudor Emil, care din acel moment a suspendat orice testare a observatorilor, mulți dintre ei protejații săi, pentru că riscau să se facă de râs.

Vara trecută, înaintea de începerea unei noi ediții de campionat, nu s-a mai recurs la examinarea observatorilor. Ori de câte ori i-am transmis lui Tudor Emil că nu e regulă cum procedează în acest caz, a evitat subiectul.

„Observatorii ar trebui testați obligatoriu, așa cum sunt și arbitrii. La o examinare de nivel mediu, foarte puțin ar lua nota 7, să spunem doar trei sau patru”, este părerea lui Ion Coman, fost președinte al Comisiei Județene de Arbitri.

Ce reprezintă pentru Tudor prima parte a anului 2015?

Pe site-ul AJF Dâmbovița a apărut un comunicat, asumat de noul președintele al CJA, Ioan Negoescu, în care se spune că „membrii corpului de observatori ai AJF Dâmbovița vor fi instruiți și testați în prima parte a anului 2015”. Apare și o bibliografie: Legile Jocului de Fotbal – ediția 2013 și Regulamentul de Organizare a Activității Fotbalistice (ROAF) – ediția 2013. „Nu mă ocup eu de observatori, așa mi s-a transmis, așa am comunicat”, s-a delimitat de subiect Țuți Negoescu. Ce înseamnă prima parte a anului? Poate fi și în mai-iunie, când se termină competițiile. E greu de crezut că observatorii vor fi testați înainte de retur, adică de luna martie.

„La Prahova, într-un sezon competițional, avem programate două testări pentru observatori, vara și iarna. Cei care obținut minim nota 7, fac parte din lotul pentru primele ligi, ceilalți observă mai jos”, ne-a transmis Silviu Crângașu, președintele AJF Prahova.

Regulamentul spune că cei care sunt notați sub 7 la două testări, își pierd calitatea de observator.

„Dacă s-ar respecta regulamentul, încasările la bugetul asociației s-ar mări cu peste 25%”

Arbitrii nu pot fi observați decât de foști arbitri. E de râsul lumii când îl văd observator pe unul ca Florin Tuiu, care a fost dintotdeauna împotriva arbitrilor, pe care i-a mai și bătut. Sunt ridicoli”, mai spune Nuțu Coman.

Adică nici măcar președintele Tudor Emil nu poate observa arbitri, alături de alții precum Gigi Iordache, Florin Tuiu și Dorin Nistor, ultimul retras oarecum forțat în această iarnă din corpul de observatori.

„Sunt multe de spus pe acest subiect, dar și pe altele. Spre exemplu, dacă s-ar respecta regulamentul, s-ar mări încasările la bugetul asociației cu peste 25%. Mă opresc aici, nu vreau să intru în detalii. Le urez succes și să fie sănătoși”, completează Ion Coman.

Nu de puține ori arbitrii s-au revoltat la adresa observatorilor, cunoscând că unii s-au prezentat foarte slab la testări. Cum însă depind de ei, au lăsat-o mai moale. Relația arbitri-observatori e una delicată. Ultimii merg la meciuri de cele mai multe ori cu mașina arbitrilor, care evită să le ia bani pentru transport, tocmai pentru a obține o notă bună.

Observator de arbitri sau de barem?

Tudor Emil reprezintă încă o dată un caz special. Cel mai probabil, este singurul pre- ședinte de AJF din țară care se deleagă singur ca observator la meciuri de județ, solicitând și o indemnizație din partea echipelor. Chiar dacă nu i-a rostit numele, Ion Coman a transmis clar că Tudor nu poate observa arbitri, câtă vreme nu a avut nicio treabă cu această activitate. La nivel național, Tudor este delegat ca observator de joc, grație statutului de președinte al AJF Dâmbovița.

„Tudor merge la meciuri doar pentru barem, pentru că nu am auzit să suspende vreodată un arbitru. Spre exemplu, a fost observator la o partidă dintre Gura Șuții și Cobia, iar arbitrul Bogdan Bădescu l-a alergat să-l bată pe un jucător al oaspeților, în fața lui Tudor.Tot el a fost observator la Cobia, când localnicii l-au lovit violent pe Sinel Grigorașcu”, ne-au transmis sursele noastre, care mai spun că, de foarte multe ori, șefii arbitrilor nu iau în calcul rapoartele întocmite de neavizați, printre ei și Tudor Emil.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de obiectiv 100% la 28.01.2015 10:10

sa trezit "ursul" din hibernare,acuza si jigneste,este ceva caracteristic frustratilor.jigneste fosti colegi de breasla.el uita cand nu a trecut testul scris sustinut la nivel national si era sef la arbitri.uita ca se delega singur etapa de etapa la liga 4-a chiar si cand avea vineri joc la liga 3-a.uita cand fisu(coman adrian)a luat 5,00 la testarea din martie 2013(scrie decat de testarea din vara lui 2013),deci nu a trecut testul scris.uita ca se poate intampla oricui sa aiba sincope.sa afirmi ca nu iau testele scrise decat 3-4 insi este o mare nesimtire si jignire la adresa fostilor colegi si a unora care sant mult peste nivelul lui,din orice punct de vedere.nu este deloc modest(coman),se crede in continuare cel mai destept dintre toti.sa-i dea D-zeu sanatate sa mai jigneasca si altadata.


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Urban Titu și Roberto Ziduri, un duel spectaculos
Chindia, comedie sau tragedie?
Voința Bezdead preia șefia în Seria Nord
Aninoasa pregătește sărbătoarea promovării
Chindia, o nouă dezamăgire
Bate vântul păpădia, ca Pandurii pe Chindia
Flacăra, prima victorie din 2024
Primul eșec din play-out
CSM Târgoviște a ratat calificarea în finală
Chindia, pe podium la fotbal feminin


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Lovituri sub centură… electorale

Din punct de vedere politic electoral, se pare că poporul român nu se poate vindeca, mai ales „clasa politică”, grotescă și iresponsabilă. Au trecut 35 de ani de la ceea ce încă numim „revoluția română”, și visul democrației ideale s-a spulberat în deșertul… deșertăciunilor și rătăcim năuci printr-o Uniune Europeană care, existențial, ne-a aruncat într-un haos distopic.

[citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale