Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



14.02.2012 00:05

Valori locale ce merită mai multă atenție și chiar ajutor


A A

Ioan Radu va primi o distincție la Laussane

Ioan Radu va primi o distincție la Laussane

❚ Târgovișteanul este maestru emerit al sportului, a bătut cinci recorduri mondiale la rachetomodelism și a scris o carte dedicată rachetomodelismului internațional

 

 

 

Târgoviștea se poate mândri cu un om deosebit, care poate fi considerat dezvoltatorul rachetomodelismului în țară. La cei 77 de ani ai săi, Ioan Radu se poate bucura de multe realizări, printre care se numără titlul de campion mondial și european la rachetomodelism, titlul de maestru emerit al sportului fiind, de asemenea, și primul care a scris o carte dedicată rachetomodelismului românesc. Târgovișteanul a deținut nu mai puțin de cinci recorduri mondiale și 16 naționale, fiind și arbitru internațional. Un om cumsecade și foarte comunicativ, Ioan Radu a acceptat cu mare plăcere să răspundă întrebărilor noastre.

 

Rep.: Cum ați dobândit această pasiune?

- Ca să spun despre modul cum am dobândit eu această pasiune ar trebui să încep cu anul 1957, lansarea primului satelit în Cosmos. În urma acestui eveniment am început să scriu articole teoretice despre astronautică și apoi am trecut la construcții practice pentru tineret, ca să ajung în 1966 să public primul articol despre modul cum putem realiza un rachetomodel. În luna decembrie a aceluiași an am organizat cu pionierii de la Palatul Copiilor din Târgoviște primul concurs de rachetomodele din țară, apoi în 1968 am organizat primul campionat național neoficial de rachetomodelism, la care au participat 12 județe. Spun neoficial, pentru că nu exista încă o federație, care s-a înființat în noiembrie 1968, iar în 1969 am organizat primul concurs oficial de rachetomodele. În 1972 am luat titlul de campion mondial, în Iugoslavia și tot în acel an am câștigat titlul de campion european, în Cehoslovacia. În 1972 am scris și prima carte de rachetomodele din țară. A fost un an bogat

 

Rep.: Ce ați făcut în ultimii ani?

- În ultimul timp am realizat un lucru foarte important, în 2007 am scris „Rachetomodelismul Românesc”, o carte de 400 de pagini, dar din lipsă de bani, nici acum nu am scos-o.M-am prezentat cu ea la forul european și mi-au zis că trebuie tradusă în limba engleză. Pe parcursul anului 2010 am tradus-o împreună cu peste 20 de elevi, din limba română în engleză și am prezentato anul trecut la Campionatul European, cu titlul de „Rachetomodelismul Internațional”.

 

Rep.: A avut succes?

- Am vândut toate cărțile traduse în limba engleză. Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de activitate a Subcomisiei de Rachete Spațiale din cadrul Federației Aeronautice Internaționale, m-au chemat pe 20 aprilie la Laussane, în Elveția, să prezint cartea și să-mi acorde o distincție. Acum doi sau trei ani nici nu m-am gândit că se putea ajunge aici, dar se termină cu un succes destul de onorabil. Să fii recunoscut prin lucrarea asta pe tărâm internațional, este ceva.

 

A publicat revista „Astronautica”

 

Rep.: Tot dumneavoastră ați publicat și prima revistă dedicată astronauticii din țară.

- Da, se numește „Astronautica”, apare semestrial și este editată de Colegiul Național „Constantin Carabella”. Am scris și o lucrare despre istoria astronauticii. Să nu uităm că primul cosmonaut român care a ajuns în spațiu, Prunaru, a fost și rachetomodelist.

 

Rep.: Ce are în plus modelismul față de alte sporturi?

- În primul rând este un sport tehnicoaplicativ, nu este un sport așa cum ni l-am imagina. Este un sport care ajută foarte mult la dezvoltarea tehnică a elevilor, în special pe cei care vor să devină ingineri. Aici îți dezvolți și inteligența, și spiritul creativ, dar și pe cel sportiv, pentru că trebuie să recuperezi modelul după ce îl lansezi.

 

 

 

Liviu Dobre



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rezultate bune la baschet și fotbal
CSM Târgoviște își recapătă strălucirea
Urban Titu se desprinde la Liga a 4-a
Etapă Interjudețeană de juniori la Nucet
Un dâmbovițean la Youth Council Coaches
Înfrângere dură la baschet
Cu CSA Steaua să joace juniorii Chindiei!
Sesiune de antrenamente sub egida FRF
Interliga Dâmbovița s-a jucat duminică la Bucșani
Adunare Generală la AJF Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale