Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



10.04.2015 00:25

Pastorală de Sfintele Sărbători ale Învierii Domnului


A A

Învierea Domnului - fundamentul credinței, speranței și bucuriei noastre

Învierea Domnului - fundamentul credinței, speranței și bucuriei noastre

† Nifon din milostivirea lui Dumnezeu, Mitropolit și Arhiepiscop al Târgoviștei

Iubitului nostru cler, cinului monahal și tuturor credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, har și pace de la Hristos cel înviat, iar de la noi, arhipăstorul vostru, părintească binecuvântare Hristos a înviat!

Iubiții mei fii sufletești, slujitori ai altarelor străbune și binecredincioși creștini,

De aproape două milenii răsună, cu putere, în sufletele noastre imnul triumfal al Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morți, eveniment unic, cu reverberații cosmice, care dă vieții noastre sens și fundamentează credința, speranța și bucuria noastră. Acest imn biruitor, pe care noi îl cântăm an de an, pentru totdeauna, de la marele eveniment al Învierii, exprimă bucuria noastră supremă și bucuria lumii întregi, speranța nepieritoare în bunăvoința, milostivirea și iubirea Creatorului pentru noi și pentru întreaga creație.

 

Învierea Mântuitorului este cel mai important și strălucitor fapt istoric și dumnezeiesc care s-a produs vreodată, reper esențial pentru istoria umanității. Este taina centrală a credinței noastre, elementul cheie al originilor creștine, fără de care nu ar fi existat Noul Testament, creștinismul, propovăduirea apostolilor, Biserica, învățătura, cultul și misiunea ei. Este noaptea în care credincioșii sunt chemați cu îndemnul: „Veniți de primiți lumină!”, fiind „praznic al praznicelor și sărbătoare a sărbătorilor”, eveniment vestit de psalmist cu cuvintele: „Aceasta este ziua, pe care a făcut-o Domnul, să ne bucurăm și să ne veselim întru dânsa” (Psalmul 117, 24).

 

În sfintele lăcașuri se aude astăzi imnul pascal: „Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând, și celor din morminte viață dăruindu-le”. Este ziua în care ne luminăm cu prăznuirea, ziua în care iertăm toate pentru Înviere, ziua în care cântăm, cu bucurie, acest imn al biruinței. Această „primă zi a săptămânii” deschide un timp nou, în care tot ceea ce a fost săvârșit până acum se descoperă ca noutate a vieții, ca noutate a lumii. Este timpul în care primim o nouă șansă de a-L găsi pe Dumnezeu și de a ne regăsi pe noi înșine, în Biserica lui Hristos Cel înviat, Domnul vieții.

 

Este bucuria sfântă care ne învăluie, asemenea înnoirilor binefăcătoare ale primăverii asupra întregii firi, ne deschide noi perspective și noi căi de lumină, speranță, bunătate și adevăr. Hristos înviat din morți nu mai moare (Romani 6, 9). Primăvara duhovnicească a Învierii ne îndeamnă acum să răsădim în grădina inimilor noastre florile unei vieți noi, înfrumusețate de năzuința desăvârșirii, după îndemnurile Sfântului Apostol Pavel: „Fraților, bucurați-vă! Desăvârșiți-vă, mângâiați-vă, fiți uniți în cuget, trăiți în pace, și Dumnezeul iubirii și al păcii va fi cu voi” (2 Corinteni 13, 11); „așa cum Hristos a înviat din morți prin slava Tatălui, tot astfel și noi să umblăm întru înnoirea vieții” (Romani 6, 4).

 

Dreptmăritori creștini,

Chiar și astăzi, în era tehnologiei avansate a informației, credința noastră creștină se bazează pe acea veste bună adusă întregii lumii de mărturia femeilor mironosițe, care au văzut piatra rostogolită și mormântul gol și au ascultat glasul îngerului, care le-a spus: „ªtiu că pe Iisus Cel răstignit Îl căutați. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis.Veniți și vedeți locul unde fusese pus și, mergând degrabă, spuneți-le ucenicilor Săi că a înviat din morți” (Matei 28, 5-7). Această veste uluitoare, care a schimbat istoria, irumpe cu putere în această noapte sfântă, exprimând certitudinea existenței noastre creștine, faptul că întreaga noastră credință și misiune izvorăsc din Învierea din morți a Celui care „ne-a iubit mai întâi” (1 Ioan 4, 19) și care S-a întrupat „pentru noi oamenii și pentru a noastră mântuire”.

 

Evenimentul Învierii Mântuitorului Iisus Hristos din morți se află în centrul existenței noastre, oferindu-ne siguranța că viața pământească nu reprezintă totul, ci numai începutul vieții veșnice. Astfel, din această perspectivă, redescoperim că viața este marele dar dumnezeiesc, pe care trebuie să-l prețuim, iar acest lucru îl facem cel mai bine prin iubirea față de semenii noștri, în aplecarea către nevoile celor de lângă noi, în puterea de a dărui și în capacitatea noastră de a transforma lumea, în colaborare cu harul Duhului Sfânt.

Bucuria pascală, care îndeamnă la comuniune, bine, solidaritate și iubire, se fundamentează pe jertfa și Învierea Mântuitorului Hristos pentru noi și dăruiește speranță neîncetată vieților noastre, așa cum foarte frumos se exprimă Sfântul Ioan Gură de Aur: „Înviat-a Hristos și se bucură îngerii. Înviat-a Hristos și viața stăpânește. Înviat-a Hristos și nici un mort nu este în mormânt; că Hristos, sculându-Se din morți, începătura celor adormiți S-a făcut. Lui se cuvine slava și stăpânirea în vecii vecilor. Amin.”

Pe Hristos Cel Înviat Îl vom găsi întotdeauna în provocările vieții, în suferința celui de lângă noi, atunci când iubim și când dăruim. Prin această mărturie de viață, asemenea ucenicului iubit, și noi putem să ne întărim propria credință și să o dăruim celorlalți (Ioan 20, 8).

Toți cei ce credem în Mântuitorul Hristos suntem botezați întru moartea și Învierea Sa și ne hrănim cu Trupul și Sângele Lui, formând Trupul Său Cel tainic, Biserica Lui. Iar, prin credința în El, Capul Trupului, precum El a înviat din morți, și noi vom învia, în comuniune cu El și între noi (Romani 6, 3-4). Învierea lui Hristos este promisiunea învierii noastre, astfel, vom învia ca El, cu El și prin El, pentru că este „începutul învierii celor adormiți” (1 Corinteni 15, 20).

Prin Înviere, Domnul Hristos a introdus un nou mod de viață în istorie, căci a înviat cu un trup transfigurat „în trup de slavă” (Filipeni 3, 21), „în trup duhovnicesc” (1 Corinteni 15, 44), oferindu-ne nouă pildă de a ne schimba în permanență prin credință și a începe, încă de aici, a ne îmbrăca în nemurire (1 Corinteni 15, 52- 53). El a înviat pentru că a biruit, prin viața Lui, slăbiciunea firii umane, iar acesta este un lucru nou, unic, pe care înțelepciunea, filosofia, gândirea și știința umanității de până atunci nu l-a cunoscut. A biruit, prin viața Lui, slăbiciunea firii umane, cu toate ale ei, mergând, în manifestarea acestei stării spirituale, până la acceptarea morții pentru alții: „S-a smerit pe Sine, ascultător făcându-Se până la moarte, și încă moarte pe cruce” (Filipeni 2, 8).

Iubiți frați și surori în Domnul,

Epoca în care trăim cere, cu mai mare intensitate, mărturia noastră solidară de credință și de iubire, căci răutății și întunericului, disperării și suferinței, trebuie să-i opunem certitudinea și forța Învierii, care transformă totul, care schimbă inimi și comunități, putând duce la schimbarea întregii lumi.

Secularizarea și materialismul, intoleranța și agresivitatea, pe care le vedem și le simțim tot mai adesea astăzi își au originea în faptul că unii din contemporanii noștri și-au pierdut sensul vieții, ori l-au denaturat, iar acestora trebuie să le mărturisim, prin viața și credința noastră, iubirea și milostivirea nespusă a lui Dumnezeu, al căror simbol și izvor este Învierea.

Demnitatea și responsabilitatea umană se reflectă cel mai bine în grija pe care omul o are față de semenii săi, în construirea de punți de dialog, în toleranță și îngăduință, în colaborare, cooperare și întrajutorare, singurele care pot, întru lumina Învierii, să schimbe chipul acestei lumi. Dar, mai întâi, fiecare din noi trebuie să ne înnoim duhovnicește, lăuntric, trebuie să alungăm răul, întunericul și păcatul din viețile noastre, pentru a deveni lumini ale Învierii pentru cei de lângă noi, cărora să le împărtășim căldura și bucuria comuniunii, lumina credinței și ajutor pe drumul vieții, asemenea lumânărilor pascale, pe care fiecare le țineți astăzi în mâini și care luminează, încălzesc, dar se și consumă.

Credința în Înviere nu este o teorie sau o doctrină, ci un mod de viață autentic, cu și în Hristos, ceea ce ne face să vedem în învățătura de credință un tezaur al experienței existențiale bisericești, pe care asemenea apostolilor, care, impresionați de Învierea Mântuitorului din morți și de relația de viață cu Acesta, au devenit misionarii Lui, și noi, astăzi, trebuie să fim promotorii vieții în Hristos, așa cum se manifestă ea în spațiul și timpul nostru. La fel ca și apostolii, și noi, astăzi, dorim să aducem lumii bucuria credinței noastre, a iubirii, comuniunii și solidarității, adică „ceea ce era de la început, ce am auzit, ce am văzut cu ochii noștri, ce am primit și mâinile noastre au pipăit, cu privire la Cuvântul vieții… ce am văzut și am auzit vă vestim și vouă” (1 Ioan1, 1-3). Acest mare praznic al tuturor creștinilor, Învierea Domnului, este fundamentul credinței, speranței și bucuriei noastre, al avântului nostru înnoitor și misionar, care ne dă puterea de a traversa toate încercările vieții, cu încredere în nemărginita putere, pururea lucrătoare, a lui Dumnezeu în viețile noastre și în întreaga istorie a umanității.

Iubiți fii duhovnicești,

Țin să vă felicit și să vă binecuvântez pe toți cei care v-ați implicat în sprijinirea orei de religie, înscriindu-vă fiii și fiicele sau îndemnând pe cunoscuți și apropiați să-și înscrie copiii la această adevărată oră a identității noastre creș- tine și românești, fără de care tânăra generație nu ar putea avea rectitudine morală și nici nu ar putea descoperi autenticul scop al vieții. Datorită dumneavoastră, în Eparhia noastră, dar și în celelalte de pe tot cuprinsul Patriarhiei Române, copiii înscriși la ora de religie au constituit un procentaj copleșitor, așa cum a reieșit în urma acestui adevărat referendum, ce a mărturisit puterea și amploarea Ortodoxiei străbune, urmând îndemnul Mântuitorului Hristos: „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!” (Matei 19, 14). Ați dovedit credință puternică și atașament față de valorile nepieritoare ale binelui, adevărului și frumosului, ale Evangheliei lui Hristos. Aceiași abnegație și hotărâre trebuie să o mărturisim cu toți și de acum înainte, în această toamnă, dar și în anii ce vor urma, în deplină responsabilitate față de viitorul țării și al Bisericii noastre strămoșești.

Prin bunăvoința lui Dumnezeu, anul acesta a fost proclamat, de către Sfântul Sinod, drept Anul omagial al misiunii parohiei și mănăstirii azi și Anul comemorativ al Sfântului Ioan Gură de Aur și al marilor păstori de suflete din eparhii în Patriarhia Română, pentru a aprofunda semnificația pastoral-misionară a parohiei și mânăstirii pentru Ortodoxia românească, dar și pentru a cinsti și sărbători cum se cuvine pe Sfântul Ioan Gură de Aur, una din cele mai cunoscute personalități creștine, care a marcat puternic vremea, înscriindu-și, în mod strălucit, numele în cartea creatorilor de cultură, istorie și spiritualitate.

Tot în acest an, celebrăm 470 de ani de la tipărirea Molitfelnicului de către Dimitrie Liubavici (1545) și 370 de ani de la tipărirea volumului Răspuns împotriva Catehismului calvinesc (1645) al Mitropolitului Varlaam, repere editoriale, spirituale și culturale importante pentru Ortodoxia românească și istoria noastră națională, mai ales că Târgoviștea este cunoscută drept cea dintâi cetate a tiparului românesc.

De asemenea, doresc să reamintesc și faptul că evenimentul central duhovnicesc al acestui an va fi pentru Eparhia noastră sărbătorirea, la 11 august, a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Române ști, luminat și vrednic îndrumător al vieții spirituale și culturale din vechea Cetate de Scaun a Țării Românești și reședință mitropolitană, la Catedrala din Târgoviște, acolo unde sunt cinstite, cu mare evlavie, de către fiii Bisericii noastre, moaștele marelui Ierarh.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

La limita guvernării europene

A trecut neobservată o remarcă a comisarului european Vìra Jourová, care zicea la începutul anului că Uniunea Europeană este „la limită” în ceea ce privește gestionarea sa. "Există deja o organizare a Comisiei Europene în vicepreședinți executivi, vicepreședinți și comisari obișnuiți. Aș spune că suntem la limita a ceea ce este fezabil din punct de vedere managerial”, a... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale