Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



13.02.2019 00:20

Semnal de alarmă tras de SLI Dâmbovița


A A

Învățământul profesional, reînviat… teoretic

Învățământul profesional, reînviat… teoretic

VIOLETA STANCIU


Interviu cu prof. Emil Poamă, președintele Sindicatului Liber din Învățământ (SLI) Dâmbovița

Rep.: Ne spuneați, la sfârșitul lui decembrie 2018, că în luna ianuarie 2019 aveți promisiuni ferme pentru plata drepturilor salariale pe hotărârile judecătorești. S-au achitat aceste sume?

- Tot anul 2018 ne-au tot dus cu vorba că vor rezolva problema la rectificarea bugetară din iulie, apoi că... la rectificarea bugetară din toamnă. Nu au făcut-o nici atunci, și nici la acest moment nu am primit banii și din acest motiv colegii mei sunt foarte supărați pe maniera aceasta de a amâna sine die rezolvarea unei probleme. Acum, din informațiile pe care le avem, se pare că în bugetul pe 2019 sunt prinse sumele necesare plăți acestor hotărâri judecătorești. Acum este chiar ultima așteptare pe care o mai acceptăm pentru rezolvarea acestei probleme, pentru că pe lângă acele hotărâri judecătorești restante neplătite s-au mai acumulat și alte plăți pe care noi urma să le primim în luna decembrie. De exemplu trebuia să primim, încă din luna decembrie, așa numitele norme de hrană, prevăzute de Legea 153, acea faimoasă lege a salarizării, și care nu s-au dat... invocându-se diverse motive care nouă nu ni se par suficient de convingătoare. Ba să nu crească deficitul, ba că nu știu ce... și nu știu cum. Deci nu ne-au dat nici acele norme de hrană cuvenite, conform legii, în decembrie 2018. Și aceste drepturi au fost transferate tot la începutul anului acesta, în 2019.

Rep.: Deci aveți suficiente motive de supărare?

- Dacă este să vă spun... sunt mai multe motive de supărare. În primul rând au creat un sistem așa de ambiguu de salarizare, încât au folosit orice mijloc pentru a ne dezbina... Adică au dat la o anumită categorie, să zicem didactic auxiliar, un drept pe care nu l-au dat la nedidactic sau au dat la profesori un drept pe care nu lau dat la didactic auxiliar. Este vorba de niște drepturi bănești, de niște sporuri, de niște creșteri salariale prevăzute în Legea 153... care nu s-au primit. Acum totul depinde de buget. Tot ce vorbim de drepturi bănești sunt legate de buget. De acum un an au început să intre în plată și hotărârile judecătorești pe dobândă. Ne-au dat acum un an, în decembrie, 5% prima tranșă, dar urmează să mai primim încă o tranșă, de 10%, anul acesta, iar la anul, în 2020, restul de 25%. E o măgărie pe care au făcut-o ... de când au început să plătească în tranșee. Aceste hotărâri pe dobândă se referă la banii pe care nu ni i-au dat la timp. Deci mai avem de primit o ultimă tranșă pe restanțe și hotărârile judecătore ști pe dobândă. Eforturi se fac din partea federației noastre, pentru plata în luna februarie, cu salariul lunii februarie a acestor hotărâri judecătorești. Poate se vor face demersurile necesare, poate înainte de a se adopta bugetul ne vor acorda banii pe aceste hotărâri judecătorești, sperăm.

Rep.: Vechiul și totuși noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu... este pe placul dumneavoastră, al cadrelor didactice, al sindicatelor?

- Din ceea ce s-a manifestat până acum nu prea avem speranța că vom avea o colaborare foarte bună cu d-na ministru pentru că a expus o serie de idei noi care nu prea ne mulțumesc. În primul rând chestia asta cu extinderea învățământului profesional care presupune scăderea numărului claselor de liceu teoretic, în favoarea celui profesional. Ori, la învățământul profesional programa este diferită față de clasele de liceu teoretic. Ideea este că a venit în forță cu impunerea acelor 35 % clase de profesional. Ponderea claselor de profesional trebuie să fie de 35% din întregul plan de școlarizare. Este o chestiune destul de delicată și greu de realizat. Deja s-a cerut reducerea numărului de clase de teoretic... și Dâmbovița a redus cu 8 clase de a IX –a, pentru planul de școlarizare de la toamnă. Deci au redus cu 8 numărul claselor de teoretic, pentru a putea rezolva clasele de profesional. Suntem destul de pesimiști că se va rezolva problema aceasta acum... din toamnă. În Dâmbovița nu se atinge 35%, ci va fi undeva la 24 - 25%. Ideea de a revigora învățământul profesional este mai veche și este binevenită, dar nu brusc. Vor fi școli profesionale... Se impune și introducerea treptei a II-a de liceu, aproape cum era înainte.

Rep.: Treapta a II-a de liceu când se va introduce, tot de anul acesta?

- Nu are cum să fie de anul acesta, pentru că nu permite legea. Dacă ai hotărât anul acesta trebuie să pui în aplicare peste 4 ani.

Rep.: Dar dacă se schimbă ministrul Educației și anul viitor vine altul... cu altă idee?

- Asta e întrebarea care ne frământă și pe noi... Bineînțeles că fiecare ministru vine, în rucsac, cu proiectul lui de reformă, fiecare are în capul lui ceva și nimic nu este într-o legătură strânsă cu ceea ce se face. Să ia un ministru ce a fost bun de la cel de dinainte și să continuie... e mai greu. Câți miniștri au fost... atâta reforme au fost. Au fost unii care au stat o lună - două și nu au apucat... Se apucase și d-ul Valentin Popa să arunce pe piață fel de fel de bazaconii. Rep.: Ați ținut socoteala numărului de miniștri ai Educației care au fost în ultimii ani? - Cred că au fost vreo 15 miniștri la Învățământ din 1990 încoace.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

"Nu cred că aș fi învățat limba română dacă nu mi-ar fi plăcut poporul român!"
Greva de la QUADRA merge înainte!
Recensământul populației, în faza recenzării la domiciliu,
„La COS Târgoviște, salariile sunt dezamăgitor de mici”
Majorarea salariului minim... la alegere!
„Sunt 200 de șomeri înregistrați la AJOFM care ar putea să revină”
„Automecanica Moreni stă mai bine decât fabricile de la Cugir”
Îngrijorări sindicale legate de conflictul Rusia – Ucraina!
Societățile din Apărare nu au bugetele aprobate pe 2021
Alianța de guvernare PSD-PNL, sub lupa sindicală


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Șoșocismul de mahala

Așa ar putea fi caracterizată ciorovăiala grotescă dintre senatoarea bântuită de un egocentrist violent, pe numele ei, pe care îl mai poartă încă, Șoșoacă Ivanovici Diana și soțul ei, la fel de egocentru, Șoșoacă Silvestru, ambii închipuindu-se fiecare buricul Universului. Pe mine, unul, nu mă interesează de unde s-au luat, însă spectacolul, repet, grotesc, pe care îl oferă pe micile ecrane dă... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale