Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



02.10.2014 00:20

Cultură


A A

Însușirile intelectuale și morale ale Sfântului Voievod Martir Brâncoveanu

Însușirile intelectuale și morale ale Sfântului Voievod Martir Brâncoveanu

După aprecierea unanimă a cercetătorilor, Voievodul Constantin Brâncoveanu era descendent, după mama lui, doamna Stanca, din neamul Cantacuzinilor, cea care s-a îngrijit ca fiul său să învețe carte. Educator i-a fost și eruditul său unchi, stolnicul Constantin Cantacuzino, reprezentantul cel mai de seamă al culturii valahe de la sfârșitul secolului al XVII-lea. Împodobit cu învățătură din pruncie, Voievodul Constantin Brâncoveanu a îngrijit țara cu adâncă pricepere și înaltă priveghere, cu blândețe și răbdare, cu înțelepciune și multă bunătate, dăruite de Dumnezeu. Cronicarul mai evidențiază un fapt real de altfel, că acesta nu a insuflat „spaimă supușilor măriei-tale ca alți stăpânitori, căci prin dragoste îi apropii și le îndupleci sufletele supușilor să se domolească și să-ți dea ascultare.”

Ieromonahul Hrisant Notara, ca arhimandrit al Sfântului mormânt, tipărind într-un singur volum două cărți de limbă greacă, scria în prefață un cuvânt către „Prea strălucitul, prea piosul, prea înălțatul Domnitor și principe al întregii Ungrovlahii, Domnul Ioan Constantin Basaraba Voevod… care singur conduce cu fericire destinele acestei rase, fiind dinspre tată din neamul prea glorioșilor Basarabi, iar dinspre mamă din acela al principilor Cantacuzini…”, ținând să precizeze că „toată cheltuiala a dat-o cu mărinimie singur Constantin Brâncoveanu, floarea de lumină, ospătătorul grațiilor, căci spiritul și opera avea nevoie de un astfel de bărbat, de o distinsă mână, avuție din împrăștiata iubire a lui Christos.”

Tot Hrisant Notara îl caracteriza pe Brâncoveanu în stihurile de sub stema domnească din lucrarea Capitole îndemnătoare (1691): „cel mai mare dintre toți principii, lumină strălucitoare până la marginile pământului.” Un portret moral al voievodului muntean este realizat de dr. Ioan Comnenul, în Mărturisirea credinței ortodoxe editată la Snagov în anul 1699. „Muse frumos cântătoare, cântați pe divinul bărbat, cântați pe cel plin de grații și de înțelepciune, pe Constantin ce s-a arătat cel mai bun între domnitori, pe renumitul Brâncoveanu, pe Domnul Ungro-Vlahilor; blând, dulce, dar minte profundă și dreaptă, editor pios a cuvintelor scripturei dumnezeești; stea înțeleaptă, văzută tuturor în lume, săvârșind lucruri demne de un suflet nobil; asupra acelor striviți cumplit de sărăcie și orfani, îngrijindu-se cu prevedere și noaptea și ziua; iubind pe cei luminați, înțelepți și știutori escelenți și plătindu-i foarte abundent cu daruri.

El este acel ce în adevăr au ridicat foarte multe temple divine frumoase, văzânduse din depărtare ornamentele lor strălucitoare. Ca un alt Zorobabel prea glorios sau Ptolemeu, sub care cu bucurie filosofează Dacia… Muse încununați apogeul virtuților lui Brâncoveanu depunându-i cununi aurite.” Personalitatea marelui voievod a fost descrisă și de alți contemporani. Cronicarul Radu Popescu consemna că voievodul „nici bunătate sufletească n-au arătat în viața și domnia lui”.

Edmond Chisthull spune despre Brâncoveanu că „e un factor de bună rânduială și disciplină în țară, un învietor al arhitecturii și îndemnător al învățăturii în Bucure ști și în alte locuri ale principatului, în care a introdus două ori trei tipografii și a publicat în ele unele cărți de folos pentru învățătura și edificația bisericii grecești. Are cam patruzeci și șapte de ani și zece copii, patru dintre ei băieți, cel de al doilea, ªtefan, în vârstă de aproape paisprezece ani, bine instruit în latinește și grecește. E de o fire afabilă, blândă și curtenitor, generos, cu grijă de creșterea familiei sale și mare sprijinitor al religiei; de aceea e darnic în cheltuieli pentru tipărirea și scoaterea de cărți, înălțarea de mânăstiri, împodobirea de biserici și alte acte de pietate”, iar Anton Maria del Chiaro spunea că a fost „unul din cei mai buni domni ce au avut Valahia.”

Radu Greceanu scria despre Constantin Brâncoveanu: „…iar acest domn în toate a avut noroc, bogat, frumos la chip, la stat, vorba lui frumoasă, cu minte mare, rude multe, fiii, feate din destul, gineri, nurori așijderea, cinste mare și în boieria lui, și în domniiea lui cât au domnit nici o lipsă nu va fi avut.”

Cronicarii contemporani l-au descris pe Constantin Brâncoveanu ca un domn pravoslavnic, cu dragoste și râvnă creștină. Credința i-a călăuzit întreaga viață și i-a fost sprijinul cel mai puternic în ceasul crâncen al morții. Cercetătorii istorici consideră că Brâncoveanu apare într-o întreită înfățișare istorică: mare feudal, cu un dezvoltat spirit gospodăresc și de ordine, om politic și diplomat, care a trebuit să facă față atât cerințelor expansioniste ale Imperiului Habsburgic și capriciilor și cererilor nesfârșite ale Porții, cât și nemulțumirilor marilor boieri care îl dușmăneau, și om al Renaș- terii, a cărui operă culturală și artistică a contribuit la afirmarea Țării Românești, menținând curtea domnească în aureola unui fast bizantin cât mai rafinat. Pr. dr. Mihai Iulian Stan, director Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” Târgoviște



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Investiții masive în infrastructura educațională la Dobra
Salonul Anual de Grafică-Desen „Marin Petre Constantin”
Vernisajul Expoziției Itinerante „Ochii Femeilor/Women’s Eyes”
Olimpiade naționale de limbi străine la Târgoviște
Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale