Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



12.08.2019 00:25

Sâmbătă și duminică, două zile de prăznuire a Sfântului Ierarh Nifon


A A

Inima ortodoxiei românești a bătut la Târgoviște

Inima ortodoxiei românești a bătut la Târgoviște

ANDREI VASILIU,

ȘTEFAN KHALIL

 


 

Inima ortodoxiei românești a bătut, timp de două zile, la Târgoviște, unde au fost organizate ceremonii înălțătoare pentru a-l prăznui pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești și pentru a marca un deceniu de la aducerea sfintelor sale moaște în fosta Cetate de Scaun. Încă de sâmbătă seară, mii de tineri din parohiile dâmbovițene, împreună cu preoții lor, alături de studenți teologi, elevi seminariști, membri A.S.C.O.R., elevi ai unor școli târgoviștene, au participat la slujba vecerniei oficiată de ÎPS Nifon, după care au pornit în procesiune prin centrul vechi al Târgoviștei. Înveșmântați în culorile roșu, galben și albastru, participanții la pelerinaj au transformat centrul Vechii Cetăți de Scaun într-un veritabil drapel purtător al mesajului creștin-ortodox de iubire, pace și comuniune frățească. Nu în ultimul rând, ÎPS Nifon a oferit, în încheierea pelerinajului de sâmbătă seară, premii pentru elevii care au obținut rezultate deosebite la Olimpiada Națională de Religie din anul școlar 2018– 2019.

 

GALERIE FOTO AICI

 

Înalți ierarhi și oficialități naționale, printre pelerini, la Târgoviște

Ieri, peste 20.000 de pelerini din județul Dâmbovița și din județele vecine s-au închinat la racla cu sfintele moaște ale Sfântului Ierarh Nifon de la Catedrala Mitropolitană din Târgoviște și au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, împreună cu un sobor impresionant de arhierei din țară și din străinătate: Înaltpreasfințitul Părinte Bartolomeu – Mitropolit de Smirna, Înaltpreasfințitul Părinte Gabriel – Mitropolit de Nea Ionia și Filadelfia, Preasfințitul Părinte Ignatie – Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin – Episcopul Basarabiei de Sud, Preasfințitul Părinte Visarion – Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Gurie – Episcopul Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Siluan – Episcopul ortodox român al Ungariei și locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și împreună cu numeroși preoți și diaconi. Este de menționat și prezența unui număr impresionant de oficialități la evenimentul de ieri: Premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Interne Mihai Fifor, europarlamentarul Rovana Plumb, parlamentarii Carmen Holban și Corneliu Ștefan, viceguvernatorul BNR Leonardo Badea, secretarul de stat Victor Opaschi, precum și numeroși lideri politici, șefi de instituții, consilieri județeni și locali, oameni de afaceri, artiști și oameni de cultură. ÎPS Nifon a ținut în mod deosebit să mulțumească public primarului Târgoviștei – Daniel Cristian Stan, președintelui CJ Dâmbovița – Alexandru Oprea și prefectului județului Dâmbovița – Antonel Jîjîie, precum și Crucii Roșii, Poliției, Jandarmeriei, Garnizoanei și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița, pentru sprijinul oferit în organizarea ceremoniilor din acest binecuvântat sfârșit de săptămână. Nu în ultimul rând, au fost prezenți jurnaliști din presa națională și locală care au mediatizat pe larg evenimentul național creștin-ortodox de la Târgoviște, care a fost transmis în direct pe TVR 3, precum și pe internet. Și în acest an, evenimentul s-a bucurat de o vreme frumoasă, la care s-a adăugat umbra binefăcătoare a Parcului Mitropoliei din Târgoviște, care a protejat de caniculă zecile de mii de participanți la eveniment. Odată cu rugăciunile înălțătoare ale celor prezenți, centrul Târgoviștei a răsunat de vocile angelice ale coralei Catedralei mitropolitane din Târgoviște, dirijate de Mihail Vlădăreanu.

ÎPS Nifon: „Sfinții sunt modele autentice pentru tineri și pentru adulți”

„Vă mulțumesc că sunteți în număr așa de mare aici. Ați venit cu toții să mulțumim Bunului Dumnezeu și să ne rugăm la Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, care ne-a adunat aici într-o sărbătoare a credinței, a iubirii și a bucuriei duhovnicești, în duhul ortodoxiei noastre românești de veacuri. Aseară (n.red. sâmbătă seara), peste 3-4000 de tineri au venit aici din toate comitetele parohiale ca să deschidă sărbătoarea Sfântului Ierarh Nifon și au făcut o procesiune prin centrul istoric al orașului Târgoviște și în felul acesta ne-am bucurat în duhul credinței noastre strămoșești. Iubiții mei, în tezaurul de doctrină creștină, cultul sfinților ocupă un loc așa de important pentru că sfinții sunt cei care au atins culmile înălțimilor cerești, prin evlavie și prin smerenie. Iată de ce sfinții sunt ca niște luceferi care strălucesc pe firmamentul bisericii ortodoxe universale, pentru că ei sunt luceferi ai luminii, ai adevărului, ai împlinirii lui Dumnezeu pentru noi oamenii și ai iubirii noastre pentru Dumnezeu și semenii noștri. Sfinții deci sunt niște repere, niște modele autentice pentru tineri și pentru adulți. De aceea ne aflăm astăzi într-un număr așa de mare, pentru a celebra credința în Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Le spuneam tinerilor că ei sunt viitorul omenirii, ei sunt viitorul bisericii noastre ortodoxe strămoșești (...) Evanghelia este o primăvară continuă și nemuritoare. Ideologiile acestei lumi vin și pleacă, toate sunt efemere. Modele de toate categoriile, pentru tineri și pentru adulți, vin și pleacă. Ele au caracter efemer. Noi trebuie întotdeauna să ne referim la valorile cu valabilitate perenă, care nu pier (...)”, a transmis, în vibrantul său cuvânt de învățătură, Înaltpreasfinția Sa Mitropolitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei.

Arhiepiscopia Târgoviștei i-a premiat pe olimpici dâmbovițeni

În tradiția decenală a ceremoniilor prilejuite de prăznuirea Sfântului Ierarh Nifon, Arhiepiscopia Târgoviștei a acordat, ieri, distincții pentru numeroși elevi olimpici și profesorii lor, împreună cu binecuvântare pentru performanța lor ce contribuie la propășirea educațională, culturală și științifică a învățământului dâmbovițean. Pc.pr. Ionuț Ghibanu - vicar eparhial a dat citire listei elevilor și profesorilor, iar ÎPS Nifon le-a oferit „Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon”, precum și premii consistente. Totodată, a avut loc lansarea editorială a unei noi serii de publicații științifice și misionar-creștine ale Arhiepiscopiei Târgoviștei: cărțile „Sfântul Neagoe Basarab, voievod al culturii ortodoxe românești”, „Tiparul de la Târgoviște în cultura și misiunea ortodoxiei românești” și „Udriște Năsturel – credincios promotor al ortodoxiei și culturii românești”, precum și broșurile (tipărite în 10.000 de exemplare) „Valori tradițional-creștine ale satului românesc”, „Noile mijloace de comunicare socială – un areopag al timpului nostru”, „Viața și acatistul Sfântului Ierarh Nifon – Patriarhul Constantinopolului și Mitropolit al Țării Românești”. După încheierea Sfintei Liturghii, înalții ierarhi au oficiat, în Catedrala Mitropolitană, sfințirea catapetesmei istoricului lăcaș de cult, recent restaurată, îmbrăcând astfel în haine noi și binecuvântate sfântul și multisecularul așezământ din inima Târgoviștei, care de un deceniu găzduiește sfintele moaște ale Sf. Ierarh Nifon și primește cu binecuvântare pelerini din întreaga lume.

Gânduri pioase la racla Sf. Ierarh Nifon

Reporterii „Jurnal de Dâmbovița” au mers ieri și printre pelerinii prezenți la ceremonii și au cules și câteva gânduri despre înălțătorul eveniment creștin-ortodox: ●Am venit aici cu gând de pace și bucurie în suflet. Să mă rog pentru sănătatea mea și a familiei mele și să îi mulțumesc Domnului pentru ce mi-a dat până acum. ●Am venit aici să ne închinăm, pentru sărbătoarea Sfântului Nifon pe care îl iubim atât de mult pentru că în fiecare an venim aici de această sărbătoare. M-am rugat pentru copiii mei, pentru nepoți și pentru toată țara acesta, să ne fie și nouă mai bine. ●Am venit să ne rugăm pentru sănătate, pentru copilași, pentru nepoți, pentru noi, pentru sănătatea noastră și a tuturor pentru că toți suntem copiii Lui Dumnezeu. ●Am venit cu gândul să fim și noi ajutați în viața, pentru viitorul pe care îl așteptăm. După aceea să avem și sănătate, blândețe și să le fie bine tuturor. Copiilor, tinerilor și nouă celor mai în vârstă. ●Am venit să ne mai luminăm puțin mintea, să ne mai trimită Dumnezeu către lumină și să luăm deciziile cele mai bune în viață, dar pentru toate acestea, avem nevoie să ne dea tot Bunul- Dumnezeu multă sănătate și gândul cel bun. ●Am venit să ne rugăm să fim mai buni și să avanseze și poporul acesta spre lucruri bune, că tare chinuiți am mai fost. Am venit și să mă rog pentru că am o mare problemă în familie, o problemă care necesită ajutor și pentru acest ajutor am venit aici. Sper ca Dumnezeu să ajute pe toată lumea, pe toți vrăjmașii noștri și pe noi toți.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Biblioteca Județeană „I.H Rădulescu” Dâmbovița, acreditată ERASMUS
Descoperiri inedite despre personalități istorice
Ecouri după concertul "Romanțele Dorului"
Romanțele dorului au cucerit Sala Radio
Succes pentru programele ERASMUS în Dâmbovița
Sprijin pentru Căminul de bătrâni de la Pătroaia
Elevii cu performanțe deosebite scapă de Evaluarea Națională
Liceele cu zero la Bac merg spre învățământul profesional
28 de unități de învățământ beneficiază de programul "Masă Sănătoasă"
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Haosul public și distrugerea națiunii române

GEORGE COANDĂ


România a intrat într-o periculoasă stare de haos public produsă de o dramatică degringoladă. Vinovații sunt și din lăuntrul său și din afara sa. Iar vinovații din lăuntrul său sunt cei cărora le încredințăm puterea cu mâna noastră, adică prin vot. Lipsiți de demnitate patriotică, de responsabilitate față de cei care le-au încredințat puterea ca să le diriguiască soarta, nu... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale