Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro25.11.2021 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Încrederea într-un Guvern (I)

Încrederea într-un Guvern (I)

De multe ori, tindem să ne concentrăm foarte mult pe prezent, pe planul imediat, pe tactic, și mai puțin pe context, pe strategic, cu un ochi pe trecut și unul pe viitor. Dacă pentru un moment lăsăm agitația zilnică în spate și luăm o pauză să ne uităm la lumea în care navigãm, vom vedea că trăim o epocă cu mari pericole, dar și cu mari oportunități. Suntem într-un moment global de restartare, de căutare a unui nou sistem, așa cum a fost cazul după marea criză economică din anii ‘30, după cel de-al doilea război mondial sau după finalul războiului rece, în 1989.

Ce are specific schimbarea pe care o trăim acum? Criza a dus, schimbãri pe ambele paliere, cel al protecționismului național, dar și idei concrete pentru accelerarea globalizării. Suntem mult mai interesați cum gestionăm criză, noi ca români, dar ne punem întrebări existențiale despre cum rasa umană poate să își continue parcursul cooperând mai mult pe planetã.

Munca noastră depinde din ce în ce mai des de piețele externe, iar prin tehnologie suntem la secunde depărtare de celălalt capăt al lumii. Transformări suferă, în acest context, inevitabil, și procesul de guvernare, că vorbim de animare, prin angajarea într-o conversație cu cetățenii, sau că vorbim de eficientizare și debirocratizare, prin e-government, sau că ne referim la noua configurație mondială de putere.

Merită aruncată o privire așadar asupra felului în care se organizează, sub presiunea globalizării, un eventual guvern global. Teoriile conspirației ne-au obișnuit, timp de decenii, cu formate mai mult sau mai puțin oculte sau discrete, precum Clubul de la Roma, Trilaterala, Grupul Bilderberg, însă realitatea este că și ele au suferit schimbări în era internetului: sunt din ce în ce mai deschise, includ liste de participanți, încep să comunice.

 

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Dacă Zelenski ar fi înțelept…
Dacă Zelenski are fi un înțelept...
Baba și Apocalipsa (II)
Baba și Apocalipsa (I)
Secetă!
Ne-a dat Dumnezeu de toate, dar noi le-am dat pe toate... și pe nimic
E nevoie de pragmatism
A-l interzice pe Păunescu
Prioritățile decidenților politici
Ghici cine vine la Cotroceni...


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale