Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



15.09.2014 00:19

De astăzi, până la sfârșitul lunii septembrie,


A A

Încep înscrierile la colegiul post-liceal de la Universitatea „Valahia”

Încep înscrierile la colegiul post-liceal de la Universitatea „Valahia”
Călin Oros, rector UVT

❚ ...însă cei care se înscriu nu devin studenți, a precizat rectorul UVT, Călin Oros ❚ Liceenii care nu au obținut diploma de Bac nu pot urma cursurile unei facultăți, dar se pot înscrie la cursurile postliceale, axate 75% pe activități practice și organizate de universitate în parteneriat cu liceele târgoviștene

ANDREI VASILIU


La Universitatea „Valahia” din Târgoviște nu se intră fără Diploma de Bacalaureat! Clarificarea a fost făcută de Rectorul UVT Călin Oros în cadrul unei conferințe de presă susținute la sfârșitul săptămânii trecute. Neînțelegerea a pornit de la Ordonanța guvernamentală care oferă posibilitatea înscrierii în colegii post-liceale în cadrul universităților.

Conducerea UVT a precizat că cele două forme de învățământ sunt total diferite și complet separate: prima școlarizează elevi, iar cea de-a doua este dedicată studenților.

 

 

„S-a înțeles greșit. Nimeni nu se poate înscrie la Universitate decât cu Bacalaureatul. Conform Ordonanței de Urgență care modifică Legea educației, Universitățile pot, dacă doresc, să înființeze colegii post-liceale. A fost o alegere nefericită cuvântul «colegii». În anumite cazuri, în special la universitățile particulare, există acea tendință să se spună că toți candidații admiși la aceste colegii sunt studenți. Nu sunt studenți, sunt elevi. Se confundă de asemenea și cu acele Colegii Naționale. Probabil că ar fi fost mai fericită exprimarea sub forma «școli postliceale ». Elevii care vin aici și formează clase pot fi cu Bacalureat sau fără. În cei doi ani cât învață, dacă au capacitatea, pot să-și ia și bacalaureatul. Niciun student, nici la Târgoviște, nu poate să se înscrie la Universitate fără diplomă de Bacalaureat”, a afirmat rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, conf.univ.dr. Călin Oros.

 

Taxa de școlarizare postliceală e de 1650 Ron/an

Universitatea „Valahia” a înființat și ea un astfel de colegiu post-liceal, cu 15 domenii la care se pot înscrie tinerii care nu au intrat la facultate sau nu și-au luat diploma de bacalaureat.

„Dacă vom avea un număr suficient de înscriși, având în vedere că toate aceste studii sunt cu taxă, de 1650 lei/an, atunci în colaborare cu diferitele licee din oraș vom proceda și noi la a școlariza elevi în învățământul post-liceal”, a mai precizat rectorul Călin Oros. Conducerea UVT a desființat și zvonul potrivit căruia se poate trece, ulterior obținerii diplomei de Bac, din programul post-liceal direct la o specializare în universitate, într-un an superior: „Asta ar însemna credite transferabile dintr-o formă de învățământ postliceală la formă de învățământ universitară, ceea ce nu este posibil. Dacă el își ia bacalaureatul, are două posibilități: să continue și să încheie post-liceala sau să întrerupă și să dea examen de admitere și să înceapă cu anul I”.

 

Programele post-liceale nu vor începe fără minim 25 de elevi

Înscrierile la colegiile postliceale se fac de astăzi până la sfârșitul lunii septembrie, existând deja preînscrieri pentru peste 30 de domenii diferite.

„Nu vom începe decât dacă avem minim 25 de elevi pe un singur program. Înscrierile sunt de luni (n.n. astăzi), până la sfârșitul acestei luni. Cursurile se vor ține parte la Universitate, parte la licee partenere. Vor fi profesori și de la UVT, și de la licee, în regim de plata cu ora. Curricula pentru astfel de școli post-liceale conține aproximativ 75% activități practice. Programele de succes trebuie acreditate de ARACIP, nu ARACIS. Se ia autorizație provizorie, după care urmează acreditatea, examenele se susțin la noi”, a conchis rectorul Universității „Valahia” din Târgoviște, conf.univ.dr. Călin Oros.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Sfânta Maria Egipteanca: Exemplu de transformare și smerenie
Trasee culturale prin Târgoviște
Noi succese ale micilor balerine din Târgoviște
„Cavaleri de Târgoviște”
Urcând treptele duhovnicești spre Înviere
Programul național pentru reducerea abandonului școlar
Nouă achiziție de carte veche la Arhiepiscopia Târgoviștei
Copiii de la Centrul de zi „Sfânta Maria” în vizită la Mănăstirea Bâldana
Ajutor pentru Centrul de copii cu Autism și Sindrom Down „Sfânta Maria”
Meditație la Duminica a 3-a din Post


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale