Teme principale

Prima pagină (PDF)

Newsletter

Abonează-te pentru a primi buletinul de știri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro08.08.2017 00:21


A A

Înaltpreasfinția Sa dr. Nifon, rectitor al Târgoviștei creștine

Înaltpreasfinția Sa dr. Nifon, rectitor al Târgoviștei creștine

GEORGE COANDĂ

 


 

Mare sărbătoare a creștinătății ortodoxe Sf Nifon ne amintește nouă, românilor, de acea ilustră personalitate eclezială care, în vremea domniei ctitoritoare a lui Radu cel Mare, la răscrucea secolelor al XV-lea și al XVI-lea, a așezat temeiuri reorganizării bisericești a Țării Românești, operă care a coincis, în aceeași vreme, cu debutul Renașterii românilor întru cultură. Prăznuindu-l pe Sf. Ierarh Nifon peste câteva zile avem, iată, o altă frumoasă prilejuire, tot o coincidență, și anume ca, onomastic, să-i urăm ani mulți de viață și de constructivă păstorire chiriarhicească Înaltpreasfinției Sale, prof.univ.dr. Nifon Mihăiță, Arhiepiscop și Mitropolit al Târgoviștei. Căci, spațiul eparhial care este tutelat de statura istorică a fostei Cetate de Scaun a Țării Românești, a beneficiat în cei optsprezece ani de când a fost întronizat Arhiepiscop al Târgoviștei de neostenita și inspirata strădanie a Înaltpreasfinției sale dr. NIFON, strădanie care a însemnat o altă renaștere întru spiritualitate creștin ortodoxă a eparhiei voievodale a Târgoviștei. Și este de amintit pasionanta osârdie, săvârșită cu iubire de semeni și de Cetate, cu care Înaltpreasfinția Sa dr. Nifon a ctitorit și rectitorit lăcașuri de cult, biserici și așezăminte monastice și sociale, a redat culturii române opere cărturărești de primă însemnătate, a reorganizat învățământul universitar teologic târgoviștean, a inițiat și patronat inubliabile sesiuni de comunicări științific religioase, a așezat cu smerenie în relicvariul din Catedrala Arhiepiscopală și Mitropolitană moaștele Sf. Ierarh Nifon, într-un cuvânt a conferit strălucire Târgoviștei arhiepiscopale și mitropolitane făcând din Cetate ceea ce odinioară a fost – un mare centru al ortodoxiei românești. Acum, la paznicul Sf. Ierarh Nifon, de la a cărei canonizare se împlinește o jumătate de mileniu, și la zi de onomastică a Chiriarhului nostru, în buna tradiție strămoșească îi încredințăm urarea:

La mulți ani

Înaltpreasfinția Voastră

dr. NIFON, Arhiepiscop

și Mitropolit, întru

propășirea îndumnezeită a

Târgoviștei voievodale, o

Capitală Eternă a românității!Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Învățământul profesional, resuscitat pas cu pas”
Festivalul Național de Interpretare și Creație a Romanței "Crizantema de Aur", ediția a 50-a, jubiliară, 2017
Inspecții periodice în școlile dâmbovițene
Elevi târgovișteni, cadeți pentru o zi
62 de proiecte europene pentru școala dâmbovițeană
Simpozion Internațional UNESCO despre icoană în misiunea bisericii
Toamna literară pietroșițeană "Mircea Horia Simionescu" - un eveniment cu dublă semnificație aniversară
Scădere dramatică de absolvenți la Bac
Ministrul Educației, în videoconferință cu județele
Preluarea liceelor agricole de Minister, comentată de dâmbovițeni

Editorial

Un imn înveșmântat în marama Dorului

GEORGE COANDĂ


Haideți, stimați cititori, să uităm pentru câteva zile absurdul zbucium politic din plaiul mioritic, să uităm de acei politicieni năuci al căror război, uneori halucinant, a distrus și continuă să distrugă România, care ar fi cu siguranță mai fericită fără acei pierde-vară, de fapt, pierde-țară. 

[citește tot...]Follow artpress_tgv on Twitter

Poșta redacției: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in secțiunea dedicată postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale