Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



18.07.2014 00:11

Poșta redacției


A A

In memoriam Mihail I. Vlad

In memoriam Mihail I. Vlad

„Ce mult l-am iubit! Era un autodidact. Era făcut pentru literatură. Locuia la un etaj patru, într-o garsonieră din Micro VI. Toată camera era plină de cărți. Ploua pe ele! Blocul nu avea izolație deasupra! Ca să le mai ferească de apă, le băga în șifonier! Lângă haine. Avea mult mai multe cărți decât haine. De fapt, nu prea avea haine. Se „îmbrăca” doar cu cărți. Cărți scoase prin muncă, muncă mai ales nocturnă.

 

Umbla cu cărți românești pe la Chișinău, Cernăuți și Banatul Sârbesc. Era un fel de Badea Cârțan. Sub egida Editurii Macarie a scos zeci de cărți. Și eu am debutat datorită lui, cu volumul «Cupola de Veac», enciclopedie de poezii dedicată marelui poet național Mihai Eminescu. Trăia cu cărțile, se învelea cu ele! Era sărac, dar ducea cărți în toate zonele române ști de dincolo de granițe!

 

Originar era din Gura Văii (Gura Bărbulețului), unde avea o căsuță cu o singură cameră. Ținea mult la ea. Se îmbrăca neglijent. Nu ținea la aspectul lui. Ținea doar la cărți. Când a scos primul «Almanah Eminescu» a trăit momentul său de împlinire. Urma să scoată și al doilea volum. A rămas doar primul! Mihail Vlad era un țăran de sub Leaota. Aparent. Sub straiele neglijente (locuia singur!) ascundea o inimă mare. Știa tot ce înseamnă cultura dâmbovițeană.

 

Articolele sale din «Jurnal de Dâmbovița» erau rodul unei munci asidue. Când văd astăzi că redacția ziarului nu l-a uitat, și-l găsesc în chenarul celor duși în lumea celor drepți, mă bucur. Merită! Aceasta este dovada clară a faptului că există în Dâmbovița un ziar care nu-și uită colaboratorii nici după ce ei au plecat! Mihail I. Vlad a fost un fan al culturii.

 

Scria în «Poezia cetății»: «Același răsărit de soare,/ Distanța dintre noi să o micșoare.” Superb! Acum, când sfânta lui așezare împlinește 450 de ani de atestare documentară (Bărbulețu – 1574), mă întreb: Ce oare ar fi scris Mihail I. Vlad despre comuna sa?”

Vasile Neagu

 

 



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Trimis de Victor Oprea la 21.07.2014 22:48

L-am cunoscut pe acest om cu suflet de aur! Cu mersul lui legănat, cu vorba dulceagă ce parcă se ferea să nu supere partenerul de dialog...Sunt convins că pentru acest om ura și invidia n-au existat! Prea repede Doamne l-ai luat dintre noi, sau poate nu-l meritam și l-ai dus departe și prea sus, pentru a nu-l mai putea ajunge!


Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Opinii din Dâmbovița despre creșterea inflației în România
Dâmbovițenii susțin decizia de a menține supermarketurile deschise și în weekend
Carnea de miel, un lux pentru mulți români în acest an de Paște
Cum fac față dâmbovițenii noilor scumpiri
Comasarea alegerilor locale și europarlamentare
Dâmbovițenii, îngrijorați de facturile mari de la utilități
România în Spațiul Schengen
Protestele angajaților din sistemul public, în vizorul opiniei publice
Factura la gaze în iarnă, cu prețuri plafonate
Restricțiile la plățile cash, luate la „bani mărunți”


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale