Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



28.07.2016 00:18

Ieri, la Târgoviște,


A A

În a 15-a zi de grevă generală: miting la SC Quadra Invest

În a 15-a zi de grevă generală: miting la SC Quadra Invest
Protestatarii nu au scandat și nici nu au afișat pancarte cu lozinci, singura recuzită sindicală fiind bannerul cu însemnele Cartel Alfa

❚ Sindicaliștii fabricii de mobilă au fost susținuți de colegi din CNS Cartel Alfa Dâmbovița, dar și de liderul de la București al Confederației, Bogdan Hossu ❚ Aflați de două săptămâni în grevă generală după eșuarea încheierii Contractului Colectiv de Muncă, salariații Quadra au susținut că nu vor renunța la protest decât când își vor obține mărirea de salariu și drepturile cerute ❚ Acuzând că patronatul olandez desconsideră cadrul legislativ, Bogdan Hossu a anunțat că vor fi făcute sesizări către Ambasada Olandei, Guvern și la Inspecția Muncii de la nivel național

VIRGIL VOINESCU


Cei aproximativ 100 de sindicali ști din fabrica de mobilă SC Quadra Invest Târgoviște, membri ai Sindicatului „Valahia” din Cartel Alfa, au organizat ieri, în cea de-a 15 zi de grevă generală, un miting de protest de două ore, în fața sediului instituției, revendicând salarii decente și măsuri de protecție socială. Protestatarii nu au scandat și nici nu au afișat pancarte cu lozinci, singura recuzită sindicală fiind bannerul cu însemnele Cartel Alfa. Păziți de jandarmi, și-au pus semnăturile pe tabelul de grevă, au făcut fotografii și au schimbat opinii. Convingerea lor, așa cum ne-a spus liderul sindical Nicolae Dragodănescu, este că „un protest lini știt aduce mai mult decât unul zgomotos”. La mitingul de la Târgovi ște, în semn de solidaritate, au fost prezenți lideri și reprezentanți din partea sindicatelor afiliate CNS Cartel Alfa, respectiv SISDDAN din cadrul Universității Valahia, de la societățile Erdemir România și Cromsteel, din cadrul CNS Cartel Alfa filiala Dâmbovița, de la nivel central sindical Cartel Alfa venind alături de sindicaliști chiar pre- ședintele Confederației, Bogdan Hossu.

„Nu vom renunța la grevă”

Nemulțumirea cea mai mare a protestatarilor, așa cum ne-au declarat ieri, privește salariile, drepturile salariale și încheierea Contractului Colectiv de Muncă pe unitate. O parte dintre muncitorii greviști ne-a declarat: ● „Dorim să nu mai avem minimum pe economie pentru că nu ne ajung banii de facturi, nu ne ajung practic de nimic și credem că nici nu cerem foarte mult. Credem că solicitarea este în limita bunului simț și credem că se poate. Din câte știm, firma merge pe plus, merge bine. Dacă situația ar sta prost, ar fi de înțeles. Dar în cazul acesta vedem că nu vor să ne dea. De aceea cu toții am fost de acord să menținem greva generală până reușim. Nu depinde de noi, depinde de ce va face conducerea. Noi mergem înainte. Am fost destul de corecți, nu am făcut nimic de care să ne fie rușine, nimic care să deranjeze. Sperăm că lucrurile se vor rezolva cât mai repede și să intrăm în fabrică. Noi dorim să muncim, să intrăm în fabrică, dar să intrăm cu alt avânt”, ne-a declarat una dintre muncitoarele aflate în grevă. ● „Nu se mai poate trăi. Cu un salariu lunar de 1100 lei patru persoane, cât are familia, nu pot trăi. De aceea, împreună cu colegii vom sta în grevă până vom rezolva. O să fie greu, după cum se vede, dar nu avem încotro. Cerem lucruri normale și vrem să se respecte legea cum și noi o respectăm”.

● „Mă găsesc astăzi aici pentru a cere, alături de ceilalți, drepturile salariale: sporuri, pentru ca salariul lunar să crească. Avem vechime în muncă în specialitate între 10 și 18 ani și un salariu de 950 de lei. Suntem nemulțumiți și ne cerem drepturile. Conducerea nu este de acord cu solicitările noastre și de aceea vom sta în grevă cât timp va fi nevoie să înțeleagă că și noi, ca să putem munci, să avem un randament mai bun, trebuie să fim motivați corect și cinstit. Nu vom renunța la grevă. Noi cei care am rămas vom merge până la capăt”. ● „Nu mai putem să trăim decent din banii primiți aici. Facturile sunt mari, avem rate. Avem și noi, la fel ca și cei care au dezvoltat această firmă aici. De la birou s-a spus că personalul de conducere are alt nivel de trai. Suntem aici pentru că dorim să avem și noi un nivel de trai mai bun. Dacă muncim, vrem să primim și bani pe măsura muncii noastre. Pentru asta protestăm și vom sta aici cât va fi nevoie”.● „Din punctul meu de vedere, situația nu este corectă. Noi avem experiență și experiența face calitatea lucrării și ar trebui plătită. Aici suntem pentru o serie de drepturi: spor de vechime, prime 20% din salariu și alte sporuri. Dar având salarii mici, luăm puțin. Avantajați sunt tot cei de la birouri care au salarii mari. Pentru aceasta ne-am hotărât să facem grevă și o vom menține până se va rezolva situația de către firmă. Și dacă vor decide să închidă, cred că pentru toți colegii mei de aici va fi mai bine decât să lucrăm pe banii aceștia”.

Bogdan Hossu: „Faptul că majoritatea salariaților sunt menținuți cu salariul în jurul salariului minim este inacceptabil”

Președintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, ne-a declarat că protestul sindicaliștilor din industria mobilei de la Târgoviște este legitim și Confederație îl susține:

„Este o încercare de a transforma lucrătorii români în niște sclavi moderni. Este inacceptabil ca munca pe care o depun salariații să nu fie reflectată și la nivelul de salarizare, al câștigurilor salariale ale personalului din întreprindere. Aceasta cu atât mai mult cu cât mare parte a producției este la export, deci cu beneficii, conform situației economice prezentate chiar de angajator. Faptul că majoritatea salariaților sunt menținuți cu salariul în jurul salariului minim, că încercările actuale sunt numai de a desființa drepturile lor salariale și din cele de muncă este inacceptabil. Se ajunge la o aberație în care practic venitul net pe care ei îl câștigă lunar e mai mic decât venitul minim de inserție național, care e de 1050 lei net. Mai mult, dacă stăm și ne uităm, calculul Ministerului Muncii arată un coș minim de 1480 lei net, calculat în luna aprilie acest an, pe o structură veche din 2002, deci nu reactualizată. Și întrebarea este oamenii aceștia (n.r. de la Quadra), familiile lor, cu ce trăiesc? Faptul că angajatorul olandez desconsideră cadrul legislativ și încearcă diferite mecanisme de manipulare care încalcă, din punctul nostru de vedere grav, legislația muncii nu arată decât că, deși suntem membri ai Uniunii Europene, comportamentul nostru în raport cu cetățenii și apărarea drepturilor cetățenilor este de lumea a treia. Noi îi susținem. Cea mai importantă este solidarizarea sindicatelor din zonă. Și ajutorul pe care-l dau legat de susținerea acestei acțiuni greviste și ceea ce este important este hotărârea lor de a nu ceda la orice presiune care se face de către angajator. Trebuie înțeles că este un parteneriat cu respect reciproc între deținătorul de capital și deținătorul de resursă umană și trebuie să existe o colaborare normală prin Contractul Colectiv de Muncă”, ne-a declarat Bogdan Hossu.

Pe de altă parte, liderul sindical de la București a declarat că, legat de cazul Quadra de la Târgoviște, vor fi făcute sesizări către Ambasada Olandei la București, Guvern și către Inspecția Muncii de la nivel național.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Situație sumbră la parcul auto al Ambulanței
Polițiștii au împânzit drumurile publice
Cercetat de polițiști pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere
Jandarmii, în acțiune de prevenire pentru siguranța elevilor
Atelier antidrog pentru asistenții sociali
Direcția Silvică Dâmbovița Gestionează 45% din suprafața forestieră a județului
Tânăr cercetat pentru inducerea în eroare a polițiștilor
Schimbări pentru Complexul de Vânătoare de la Bolovani
228 de locuri de muncă vacante în Spațiul Economic European
Percheziții într-un dosar de trafic de persoane


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale