Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



25.03.2019 00:25

La recenta ședință extraordinară,


A A

Împărțirea banilor, mărul discordiei în CJD

Împărțirea banilor, mărul discordiei în CJD

VIOLETA STANCIU

 


 

Chiar dacă aleșii liberali au votat împotrivă, „proiectul de hotărâre privind repartizarea pe anul 2019 a sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit, sumelor alocate din cote defalcate din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale și estimări 2020 – 2022 și a sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor și municipiilor pe anul 2019 și estimări 2020 – 2022”, de fapt unicul proiect care s-a aflat pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a CJD de vineri, 22 martie 2019, a fost adoptat fără probleme! Condusă de președintele CJD, Daniel Comănescu și supravegheată din punct de vedere al legalității de prefectul județului, jr. AntonelJîjîie, la ședință au fost prezenți, în prima fază, 25 de consilieri județeni, din totalul de 35, iar cei care au absentat în număr mare au fost aleșii liberali, mai exact șapte dintre aceștia. Prezentarea proiectului de hotărâre în cauză a căzut în sarcina directorului economic al CJD, Silviana Marin, care a declarat că prin Legea 50 privind bugetul de stat pe anul 2019, județului Dâmbovița i-au fost alocate sume defalcate din TVA astfel : pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul județului – 21.140 mii lei; pentru finanțarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, orașelor și municipiilor – 37.352 mii lei; pentru drumuri – 13.874 mii lei; pentru echilibrarea bugetelor locale – 439.795 lei. „În 2019, din impozitul pe venit estimat a fi încasat la bugetul de stat al județului Dâmbovița, de 269.859 mii lei, se repartizează o cotă de 15% la bugetul local al județului (40.479 mii lei), 60% la bugetele locale ale comunelor, orașelor și municipiilor (161.914 mii lei) și 17,5% pentru echilibrarea în cadrul județului (47.227 mii lei). Suma corespunzătoare cotei de 7,5% din impozitul pe venit estimat a se încasa la bugetul de stat pe anul 2019 se repartizează în mod egal județelor, în limita sumei de 28.492 mii lei, reprezentând fond la dispoziția consiliilor județene. La nivelul CJD acest fond este în sumă de 20.239 mii lei, care se va repartiza ulterior, prin hotărâre de CJD, în urma solicitărilor fundamentate primite de la UAT-uri.Această sumă se repartizează către UAT-uri pentru susținerea programului de dezvoltare locală, pentru susținerea lucrărilor de infrastructură care necesită cofinanțare locală, precum și pentru cheltuielile de funcționare pe care UAT-urile din județ nu le pot finanța din venituri proprii”, a punctat directorul economic, Silviana Marin.

“Dacă centralizăm sumele cerute de UAT-uri o să avem nevoie de vreo trei ori bugetul CJD”

Nemulțumirile liberalilor au fost exprimate de liderul de grup, Aurelian Popa, care a solicitat să i se pună la dispoziție metodologia care a stat la baza repartizării sumelor defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale.„Am solicitat acest lucru și celor de la Finanțele Publice Dâmbovița... dar nu am primit răspuns, mi s-a spus că la CJD se cunoaște mai bine”, a susținut consilierul PNL, Aurelian Popa, care a ridicat și problema fondului aflat la dispoziția CJD, de 20.239 mii lei, care încă nu a fost repartizat unităților administrativ teritoriale din județ... „De ce nu s-au făcut repartizările, acum, pentru că localitățile au dat situația cerută de CJD privind necesarul de resurse? Sunt foarte multe localități unde nu se poate asigura bugetul minim de funcționare, plus plata prestațiilor sociale”, a mai precizat liderul de grup al consilierilor liberali, Aurelian Popa. Așa cum era de așteptat, Alexandru Oprea, consilier județean PSD, care este așteptat să revină în funcția de președinte al CJD, a dat replica celor de la PNL... „Nu o să fac acum filosofia elaborării bugetului. Observ că este al treilea an în care PNL nu a reușit să înțeleagă un lucru simplu, cum se fundamentează bugetul de funcționare al unei unități administrativ teritoriale. Calculul este foarte simplu – se centralizează ce a avut în execuție în anul precedent, se defalcă cotele de salarii și toate cele... și se ajunge la o sumă. Bugetele UAT-urilor asigură secțiunea de funcționare. Sigur că, din acest buget, se scad cheltuielile pentru asistența socială care, pentru prima dată, începând din acest an, revin UAT-urilor în totalitate.Nu trebuie să ducem în plan politic votarea sau nu a unor sume care revin și primarilor PNL. Din experiența anilor trecuți vă pot spune că dacă centralizăm sumele cerute de UAT-uri o să avem nevoie de vreo trei ori bugetul CJD. Orice discuție privind repartizarea sumei de 20.239 mii lei, fondul aflat la dispoziția CJD, este prematură...” a declarat Alexandru Oprea.

“Sunt UAT-uri care nu au bugete spectaculoase, dar care își permit să plătească 3000 de lei la o femeie de serviciu”

Consilierul județean PNL, Aurelian Popa nu s-a dat bătut și a revenit cu o nouă problemă cu care se confruntă UAT-urile din județul Dâmbovița, respectiv plata prestațiilor sociale. „Anul trecut, 15 localități au primit, printr-o ordonanță de urgență, bani pentru că nu au putut să-și asigure cheltuielile de finanțare, iar printre acestea s-a aflat și orașul Răcari. Într-adevăr, anul acesta am primit un buget mai mare cu 14%, dar trebuie să vă informez că prestațiile sociale sunt mai mari decâtcheltuielile de personal sau aproape egale. La Titu, unde cunosc foarte bine situația, sunt 63 de angajați la primărie, iar persoane cu dizabilități sunt 140 care grevează foarte mult bugetul. Peste tot au probleme cu aceste resurse pentru prestațiile sociale”, a semnalat Aurelian Popa. ?i de data aceasta, Alexandru Oprea a intervenit... cu o notă critică la adresa acelor unități administrativ teritoriale care șiau stabilit fonduri de salarii ilegale.“Sigur că putem ridica problema fondurilor de salarii existente la niște UAT-uri. Sunt UAT-uri care și-au dat salarii la niște valori de referință care nu sunt nici legale și nici corecte, respectiv 2350 lei...în loc să ia salariul minim pe economie de 2080 de lei și să înmulțească cu coeficientul. Aceasta este o precizare. Sigur că sunt multe UAT-uri care, într-o veselie, mergând pe principiul lasă că merge și așa, au votat grile de salarizare plecând de la ideea că «ne dă CJD». Și vă dau niște exemple în cunoștință de cauză... sunt UAT-uri care nu au bugete spectaculoase, dar care își permit să plătească 3000 de lei la o femeie de serviciu. Cred că aici vine responsabilitatea ordonatorului de credite pe care îl obligă legea finanțelor publice locale că nu poate angaja cheltuieli decât în limita veniturilor și a bugetului aprobat. Vizavi de cheltuielile cu asistența socială... nu sunt pentru tot anul, dar sigur vom mai avea rectificări bugetare în cursul anului. Lucrurile astea se rezolvă prin rectificări ulterioare ale legii bugetului”, a fost răspunsul oferit de Alexandru Oprea.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Modernizare și reabilitare extensivă în școli și licee
ÎPS Nifon, întâlnire cu noua conducere UVT
Polițiștii, în dialog cu școlarii
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Scandalagii reținuți de polițiști
Mobilier modern în 31 de școli și grădinițe din Târgoviște
Eveniment cultural sensibil la Biblioteca Garnizoanei Târgoviște
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Au debutat lucrările pentru modernizarea DJ 720 A
Amenzi de 362.000 lei și 70 de tone de deșeuri confiscate în cadrul unei acțiuni fulger a Gărzii Naționale de Mediu


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale