Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro16.05.2022 00:20

Editorial * Corespondență de la Bruxelles


A A

Idei noi despre construcția europeană (I)

Idei noi despre construcția europeană (I)

Anul acesta, ziua de 9 mai a grupat toate mesajele geopolitice alte trecutului, prezentului, dar și ale viitorului. A fost menționată victoria asupra nazismului din 1945, văzută prin lentila moscovită, dar și a țărilor europene. Așa cum bine știm, pe 9 mai sărbătorim și Ziua Europei, iar anul acesta a fost parcă altfel. Începută acum un an, Conferința asupra viitorului Europei a avut și ea punctul culminant exact pe 9 mai 2022. În contextul președenției franțuzești a UE, la Strasbourg, în plenul Parlamentului European, proaspătul președinte reales francez a prezentat câteva idei despre viitorul uniunii.

Ne interesează enorm această dezbatere, care de multe ori pare filosofică și distantă față de cetățeni. Încă de la începutul lunii mai, a apărut discuția despre posibila revizuire a tratatului european. Imediat, la doar câteva zile, s-au polarizat două grupări ale țărilor membre UE. Unele menționau că e important să înțelegem clar necesitatea acestei proceduri complicate, înainte de a lansa scenarii revoluționare.

Ideea unei Political European Community, concept prezentat în premieră de Emmanuel Macron, a mișcat sistemul european. E bine de văzut detaliile acestei construcții, paralele sau nu la UE, un fel de cameră de așteptare pentru aderarea la UE sau nu. S-a făcut și o referire punctuală la anumite politici care să fie abordare în această structură, precum apărarea, energia, transportul și infrastructura. În contextul inflamat de război, orice menționare a politicii de apărare europeană este de interes maxim. Poate de aceea a fost inclusă chiar și Marea Britanie ca un posibil membru al acestei structuri politice. Interesant de urmărit reacția britanicilor la această invitație.

(va urma)

 

 

Dan LucaComentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:cod captchaDin aceeaÂși categorie

Războiul lui Putin, la scara necuprinsă a Universului
Jurnal de război. Suntem înecați într-o lacrimă cât Pământul (I)
Succes, ANAF!
În România, din păcate, nimic nu se leagă...
Gata! Ne organizăm? (II)
Gata! Ne organizăm? (I)
„Minciuna stă cu regele la masă...”
Podul de piatră s-a dărâmat...
Ratificarea tratatelor europene
Strănutul (german) și răceala (europeană)


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale