Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.06.2017 00:19

Editorial


A A

IA

IA

GEORGE COANDĂ


Cum mâine este Ziua internațională a IEI, haideți să ne înveșmântăm în tandra sa poezie izvorâtă din sufletul atât de străvechi al neamului românesc și să uităm măcar pentru o clipă de zgomotul aiuritor și păgubos al acestei bolnave vieți politice mioritice. În sfârșit, și pe bună dreptate, după 27 de ani de rătăciri prin pustiurile lumii România se înfățișează în ochii și memoria planetei, întru neuitare, cu ceva care-i este o admirabilă carte de vizită, așa cum este cu înfiorările sale de dor romanța sau dansul din moși strămoși al Călușului.

Că, slavă Domnului, avem cu ce ne arăta mapamondului, spunându-i că nu suntem de ieri, de alaltăieri pe meridianele și paralelele sale, că, lada noastră de zestre este doldora de cum ar zice speciali știi în de-ale etnofolcloristicii, de zălogurile ethosului și paideumei poporului nuntindu-și existența cu murmur de codru carpatic și de Dunăre, cu doine și balade, cu undiri de marame purtate cu gingășie de Ilenele Cosânzenele românilor, cu horele sale izvodite din hora solară a geografiei Vetrei ancestrale a unuia dintre străvechile neamuri ale Terrei, rădăcină a Europei. Iată că, astăzi, unul din zălogurile sale, și care ne mărturisesc de la părinții getodaci până astăzi, și, de bună seamă, ne vor mărturisi și în viitor, IA, este unul din semnele noastre de identitate/identificare în orizonturile lumii. Căci, este acest diafan veșmânt țesut din cântec suav de borangicuri, de mâinile delicate ale româncelor, fie ele țărănci sau domnițe, așa cum doamnele și domnițele le migăleau cu iubire în ceasurile lor de taină de la Curtea Domnească de la Târgoviște, este, deci, acest diafan veșmânt, unul din herburile de noblețe artistică ale veșniciei poporului român. Priviți țăranca cu IE din picturile lui Nicolae Grigorescu, are ceva din înfiorările unei muzici pogorâte din stele sau din irizarea stropului de rouă.

Priviți-o pe marea regină a marii Uniri, Maria a României, într-o fotografie de antologie, cu câtă mândrie, demnitate și grație își purta o IE, dorind a arăta neamului a cărui suverană Doamnă-i fusese cu câtă sinceritate și dragoste îi purta portul, IA aceea țesută din doinirile Peleșului și baladele Caraimanului. Acum, IA noastră străbună este un pattern pentru celebrele case de fashion ale occidentului. Și, yes, este to be fashion ca doamnele și domnișoarele din selectele saloane ale Parisului, Bruxellesului, Londrei, New-York-ului să epateze cu eleganță, arătându-se, întru admirare, înveșmântate în IE. Dar ce este IA? O simplă cămașă țărănească, de femeie, țesută din doruri cu mireasmă de grâne, de brazi păltinași, de iezere de munte și din lumina Soarelui de la Sarmizecetuza. Iar cuvântul care o desemnează ne este lăsat moștenire de străbunii geto-daci ca un cânt în azur de ciocârlie: IE lie, IE lie… din dorurile și simplitatea cinstită a neamului românesc. Acum, iată, cu aceste doruri și cu această simplitate înveșmântă planeta albastră. Este o victorie a identității noastre în eternitatea lumii.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)
Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (I)
Vot european la 16 ani
Lovituri sub centură… electorale
Actorii instituționali ai politicii de energie
Cine influențează politica de sănătate în UE?
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (II)
Comunicatul nr. 9, brânci României în gheena rusească (I)
Carambol european
Incertitudini mioritice


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale