Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



16.06.2017 00:25

Zile de infarct în politica mioritică


A A

Guvernul PSD "executat" de PSD

Guvernul PSD

ANA MARIA POPESCU

 


 

Cu unanimitate de voturi, Comitetul Executiv Național al Partidul Social Democrat a decis să retragă spijinul politic premierul Sorin Grindeanu, după ce acesta ar fi picat la „examenul” de evaluare a implementării programului de guvernare inițiat de partid după șase luni de guvernare. Rezultatele evaluării au arătat, potrivit liderului Liviu Dragnea, că Guvernul PSD a pus în practică mai puțin de jumătate din măsurile stabilite în propriul program de guvernare, că a dat semne de opacitate în derularea actului guvernamental, că nu a existat coordonare între ministere și multe alte nereguli și neclarități care în final l-au „executat” pe Sorin Grindeanu. PSD a anunțat retragerea sprijinului politic, toți miniștrii din Guvernul Grindeanu și-au dat ieri demisiile, numai primul ministru Grindeanu a rămas pe poziții și a declarat că refuză să demisioneze și să plece de la Palatul Victoria. Social democrații din Dâmbovița, parlamentari și lideri politici, nu susțin poziția lui Sorin Grindeanu, aceștia considerând că premierul ar trebui să se supună deciziei Comitetului Executiv Național, a partidului și să pună punct acestui scandal. Ieri după amiază, Sorin Grindeanu a fost exclus din PSD, dar scandalul este departe de a se fi încheiat.

„S-au constatat întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții”

„Câștigarea alegerilor din 2016 a Coaliției PSD-ALDE s-a realizat prin prezentarea unui program de guvernare concret, care se implementează în anumite etape de execuție. În cadrul Comitetului Executiv Național PSD s-a făcut o evaluare a implementării programului de guvernare. Evaluarea a fost una concretă, adevărată, evaluare ce nu a avut ca scop demiterea unor persoane, ci a vedea unde ne aflăm, ce întârzieri avem și cum le putem recupera. Această radiografie a aproape 6 luni de guvernare a fost un act responsabil de curaj, pe care avem obligația de a-l desăvârși pentru o informare corectă a alegătorilor noștri. S-a constatat în urma analizei că programul era pe o direcție bună, dar ritmul de implementare era scăzut. Multe măsuri trebuiau să intre în vigoare, precum Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiție, Legea prevenției, toate au avut întârzieri... În urma analizei s-a constatat că ministerele au lucrat independent, multe dintre ele au avut întârzieri mari, ceea ce a însemnat o lipsă a coordonării pe care trebuia să o aibă primulministru. S-au constatat întârzieri majore în implementarea calendarului de investiții, inexistența unei strategii de dezvoltare a principalelor sectoare economice, opacitate în derularea actului guvernamental, neprezentarea publică a situației existente la preluarea mandatului, neînțelegerea viziunii programului de către majoritatea celor împuterniciți cu implementarea sa, ritm de implementare precar al măsurilor prezentate în programul de guvernare, lipsa unui control strict zilnic al implementării măsurilor din partea persoanei desemnate de către Coaliție să conducă echipa ministerială, nereușita în asigurarea suportului din partea aparatului de specialitate pentru adoptarea unor măsuri noi revoluționare. Transparența în implementarea programului de guvernare este necesară, fiecare cetățean trebuie să fie informat despre etapele programului de guvernare. O guvernare bună înseamnă măsuri și termene îndeplinite. Există principii esențiale pe care trebuie să le respectăm, precum comunicarea, transparența, măsuri și termene. Și închei cu cuvintele lui Einstein, care spunea că principala problemă în ceea ce privește comunicarea este iluzia că ea a avut loc”, a declarat Carmen Holban, deputat PSD de Dâmbovița.

„Agățarea de funcții nu e o soluție”

„Menționez faptul că intervenția pe care o am vine din partea unui primar de municipiu reședință de județ, membru al Partidului Social Democrat, cunoscând prevederile Statutului PSD. Este prima dată când un partid face o evaluare a actului de guvernare și mi se pare un lucru foarte sănătos. Trebuie spus că potrivit prevederilor constituționale Guvernul răspunde politic în fața Parlamentului care este legitimat în urma votului de la alegerile parlamentare, în cazul nostru votului de la sfârșitul anului 2016. Ca președinte al unei Organizații Locale a Partidului Social Democrat, ca primar al unui municipiu reședință de județ vreau să fac un apel la unitate, la o înțelegere clară a tuturor mecanismelor constituționale care își produc efecte în aceste situații și toată lumea trebuie să înțeleagă că ocupăm anumite funcții cu sprijin politic, niciunul dintre noi, indiferent că vorbim de primari, de consilieri locali, consilieri județeni, președinte de Consiliu Județean, membru al Guvernului, ministru, secretar de stat și așa mai departe, nu am fi ocupat aceste funcții fără sprijinul politic al partidului pe ale cărui liste am candidat, care ne-a susținut și așa mai departe. Singura abordare obiectivă, singura abordare în concordanță cu principiile și cu regulile care disciplinează organizarea unui partid politic, o constituie respectarea deciziilor luate la nivelul organelor colegiale de conducere. Orice altă abordare, orice altă nuanțare pe acest subiect ar determina o încălcare clară a acestor reguli și am ajunge bineînțeles la situații care nu ar putea să fie controlate. Din acest punct de vedere eu vreau ca această situație să înceteze cât mai repede, toată lumea să înțeleagă că decizia partidului a fost una de schimbare a actualei stări de lucru și să mergem mai departe pentru că este în interesul comunității, în interesul comunităților locale să depășim cât mai repede această situație. Agățarea de anumite funcții nu reprezintă o soluție sub nicio formă. Abordarea corectă a acestei situații, ca membru de partid care aderi la statutul unui partid politic, este să respecți deciziile organelor statutare de conducere. (...) Dacă aceste măsuri vor produce sau nu efect pe plan electoral acest lucru va fi asumat politic de cei care au luat această decizie și vor trebui să răspundă politic și electoral. (...) Pe mine ca primar mă interesează mai puțin ceea ce se întâmplă, mă interesează să trecem foarte repede peste această situație și să se respecte dispozițiile statutare. Nu mă poziționez, ca să spun așa, în nicio parte în această dispută... Premierul Sorin Grindeanu a venit la Târgoviște, am avut o colaborare bună, dar dincolo de această chestiune rămâne principiul care trebuie să reglementeze funcționarea unui partid politic, unui partid care a câștigat alegerile parlamentare și care se manifestă ca atare în aceste momente”, a declarat primarul municipiului Târgoviște, Cristian Stan, președinte PSD Târgoviște.

„Dl. Grindeanu a pierdut susținerea partidului”

„Decizia Comitetului Executiv Național a fost aceea de retragere a spijinului politic... Orice comentariu peste această decizie devine inutil. Domnul Grindeanu a devenit premier cu susținerea partidului, o dată ce a pierdut această susținere refuzul său de a pleca este de neînțeles”, a subliniat Oana Vlăducă, deputat PSD de Dâmbovița.

„PSD și-a analizat critic propria guvernare”

„Sper că este clar pentru toată lumea faptul că responsabilitatea politică a guvernării revine PSD. Guvernul este politic și trebuie să aibă sprijin politic. Cetățenii nu au votat un anume prim-ministru sau guvern, au votat un program de guvernare. Ne dorim să aplicăm cu rigurozitate și responsabilitate acest program. Stabilitatea economică și socială a țării depinde de realizarea acestui program. Deciziile politice le luăm în mod democratic în partid prin forurile statutare, ele trebuie asumate și respectate de către toți membrii de partid. Partidul Social Democrat este singurul partid politic care a avut curajul să-și analizeze critic propria guvernare, să prezinte transparent această analiză și să ia măsurile necesare pentru a corecta ceea ce nu mergea bine”, a declarat Leonardo Badea, deputat PSD de Dâmbovița.

Scandalul a atras după sine ședințe de partid lungi, cu telefoanele închise, lucru care ne-a împiedicat ieri să aflăm un punct de vedere și de la președintele PSD Dâmbovița, senator Adrian Țuțuianu, care de altfel a și votat pentru retragerea sprijinului politic Guvernului Grindeanu, acesta participând la ședința Comitetului Executiv Național în cadrul căreia s-a dat votul crucial...



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Nod rutier cu acces direct la Autostrada A3
Evoluția forței de muncă și șomajului în județul Dâmbovița
Programul „Masă Sănătoasă", extins în județul Dâmbovița
Turismul, în creștere în Dâmbovița
„Tinere mame defavorizate, sprijin pentru creșterea copiilor”
Se fac investiții în societățile din industria de Apărare
Investiții masive în infrastructură
„Salariul minim european va fi introdus în România în acest an!”
Centrul de Zi de Asistență și Recuperare pentru Persoane Vârstnice
Precizări despre regulile campaniei electorale


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

România de peste Prut în cătarea criminală a Kremlinului (I)

Pe măsură ce alegerile prezidențiale din România de peste Prut/Republica Moldova se apropie, Kremlinul putinist n-o slăbește din cătarea lui criminală. Printre armele pe care deja le-a pus în bătaie sunt și politicienii românofobi, unii dintre aceștia de neam românesc (!?), și politruci ruși de la Tiraspol, și găgăuzii delicatetei bașcane Evghenia Guțul cu sufletul tot dăruit țarului Putin și cu un kalașnikov pitit sub fustă. Este... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale