Teme principale

Prima paginã (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



23.09.2015 00:19

Editorial


A A

"Glasul roþilor de tren" de la… Târgoviºte la Ploieºti


GEORGE COANDÃ


Sincer mã bucur cã, în sfârºit, pe Valea Ialomiþei în sus se va auzi din nou, vorba unui cântec de demult, devenit hit, „glasul roþilor de tren” de la Târgoviºte la Pietroºiþa, glas care, pe o justificare nerealistã, amuþise de prin 2013. Se spera cã, doar – doar, va pune mâna pe acest sector feroviar vreun pârdalnic de privat.

N-a fost sã fie. ªi astfel, una dintre cele mai vechi cãi ferate româneºti începuse sã rugineascã, vãduvind de transportul feroviar de cãlãtori o zonã importantã economic ºi balnear-turistic a judeþului Dâmboviþa. La ce a dus aceastã „scoatere din circulaþie”? La încurajarea afacerismului veros al unor transportatori rutieri, care utilizeazã microbuze incomode, poluante ºi încãrcate peste capacitate. Sper ca într-o bunã zi, chiar din viaþa mea pãmânteascã, sã vãd trasã pe sub munte – ºi sã cãlãtoresc pe ea -, într-un peisaj mirific, ºi linia feratã Pietroºiþa – Sinaia.

Nu este doar un deziderat de pe vremea regelui Carol I – începuse de fapt construcþia -, este o necesitate economicã de strictã actualitate. ªi, luând eu seama cu satisfacþie ºi felicitãri cã, iatã, conducerea Consiliului Judeþean Dâmboviþa s-a implicat ºi a rezolvat reluarea circulaþiei feroviare pe relaþia Târgoviºte – Pietroºiþa, îi propun – sau, mai precis, reiau propunerea fãcutã Ministerului Transporturilor în urmã cu aproape un deceniu, tot în coloanele „Jurnal de Dâmboviþa” – ca sã se batã ºi pentru reluarea circulaþiei pe fosta cale feratã strategicã Târgoviºte – Ploieºti. Soluþia de salvare a acestei relaþii pe care am oferit-o atunci era ca aceasta sã fie cuprinsã într-un traseu (demonstraþia am susþinut-o cu o hartã) care sã punã vestul þãrii în legãturã cu Moldova ºi Dunãrea de Jos.

Adicã introducerea în circulaþie a unor garnituri de persoane de la Timiºoara sau Craiova – Piteºti – ramificaþia de la Titu (din pãcate o porþiune, nu prea mare însã, a fost furatã ºi dusã la REMAT, dar poate fi reparatã) – via Târgoviºte – Ploieºti – Buzãu – Tecuci, la Iaºi, Buzãu – Fãurei, Galaþi. Este o propunere care poate fi atent studiatã, fiind, cred, fezabilã, Târgoviºtea „evadând” astfel din „punga de circulaþie”, aºa cum o vãzuse cândva un fost ministru al Transporturilor ºi de unde s-a ivit propunerea de atunci susþinutã de „Jurnal de Dâmboviþa”.

Nota bene: Românii ºi, cu deosebire, politicienii aflaþi, într-un moment sau altul, la butoanele Puterii sunt aºi mondiali, fie din comoditate, fie din iresponsabilitate sau din afacerism mafiot, la… justificãri pãguboase. Este un fel de prestidigitaþie a aburirii opiniei publice. Eu nu propun sã se introducã supertrenuri – TGV ori Hikari – sau sã se dea în folosinþã, cum recent s-a întâmplat în China ºi Marea Britanie, cãi ferate – glonþ, o, nu!, dupã un sfert de secol de ruinare criminalã a României n-ai cum, pentru cã de unde putirinþã dacã nu mai avem snagã economicã, dar reactivarea decentã a unor sectoare ale CFR ºi racordarea la Europa a unor localitãþi gata sã fie asigurate de… poºtalion este perfect posibilã.

Aºtept rãspunsul. ªi sã aud, nu numai eu, iarãºi, „glasul roþilor de tren” de la Târgoviºte la Ploieºti. Haideþi sã fim, într-adevãr, în Europa!



Comentarii

sau

Adaugã comentariul tãu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaºi categorie

Haosul public ºi distrugerea naþiunii române
Sã nu ne uitãm istoria
Mincinoºii lui Putin (II)
Mincinoºii lui Putin (I)
Prioritãþile UE în 2025
Capitalism…comunist bruxellez
România în 2025
"Schimbare de gardã" la Universitatea "Valahia"
Mulþumim, Europa!
Pãi ce, e de colo sã ai ºefia NATO pe mânã!?


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citeºte tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale