Teme principale

Prima paginĂŁ (PDF)

Newsletter

Aboneaza-te pentru a primi buletinul de stiri prin email

Adresa ta de email:
Agentia Nationala de presa AGERPRES - www.agerpres.ro



04.02.2016 23:08

Una dintre figurile importante ale fenomenului sportiv dâmbovițean


A A

Gheorghe Tzitzeclis, o viață dedicată sportului

Gheorghe Tzitzeclis, o viață dedicată sportului

❚ „Am început sportul când aveam 5 ani. Tatălui meu i-a plăcut mult sportul, practicând voleiul în Diviziile A și B. El a fost cel care m-a dus la niște cursuri de inițiere de înot, la Ștrandul Tineretului”

COSTINEL NEAGU


Gheorghe Tzitzeclis a fost un sportiv polivalent, practicând înot, polo, handbal sau fotbal. S-a specializat apoi pe natație, dar și pe sportul rege, trecând prin faza antrenoratului, pentru a păși apoi spre cea de manager. Tzitzeclis a condus vreme de 20 de ani Clubul Sportiv Școlar Târgoviște, până în 2010, după care a revenit din nou în bazin. L-am provocat la dialog, la destăinuiri, iar astăzi vor prinde doar câteva repere din cariera sportivă a lui „Țiți”, cum îi spun apropiații.

Înot, polo, handbal, fotbal

Rep.: Domnule profesor, aveți o carieră îndelungată în sport. Haideți să o luăm cu începutul, cu debutul dumneavoastră ca sportiv.

- Am început sportul în 1962-1963, când aveam 5 ani. Tatălui meu i-a plăcut mult sportul, practicând voleiul în Diviziile A și B. El a fost cel care m-a dus la niște cursuri de inițiere de înot, la Ștrandul Tineretului. Aici s-au selecționat copiii care aveau talent. Am stat la mătușa mea la București, eu fiind elev la Școla Sportivă Nr 2. Până în clasa a VII-a am cochetat cu acest sport, ajungând până la nivel de națională de copii. Am început pe urmă și cu polo, după care m-am întors în Târgoviște, unde am dat admitere la Liceul Nr. 2, pentru clasa a IX-a. Aici era o echipă bună de handbal, unde am jucat până în clasa a XI-a. L-am avut coleg pe Nae Stan, care juca și fotbal la Metalul Târgoviște. Un alt coleg era Badea, care era și la handbal. Am făcut chiar și fotbal, împins mai mult de tatăl meu, pe atunci președinte onorific la Metalul Târgoviște. În clasa a XI-a m-am reapucat de polo. A trebuit să schimb profilul, de la real am trecut la uman. Mă duceam de trei ori pe săptămână, după ce terminam orele de curs. În clasa a XII-a am făcut și Școla de Antrenori, iar apoi am intrat la facultate la București. A trebuit să plec în armată, după care am întrerupt. Am terminat IEFS-ul de trei ani, obținând perfecționarea în natație, iar în secundar, fotbalul. Am ajuns la Clubul Sportiv Târgoviște, unde era director Corneliu Marinescu. În anii 80-81 m-am transferat la Nucet. Profesorul Gigi Ungureanu a fost promovat la Titu, la echipa de Divizia C, iar eu am preluat grupa de performanță pe care o avea dânsul, în campionatul republican. M-am ocupat de aceste grupe până în 90, fiind și șef de catedră.

Perioada de directorat la CSȘ Târgoviște

Rep.: Iar de aici începe perioada de directorat la CSȘ Târgoviște.

- Așa este, am fost ales director al Clubului Sportiv Școlar, unde am stat până în 2010, perioadă în care m-am ocupat de grupe mai mici. Am mai antrenat Petrolul Târgoviște, în Divizia D, cu rezultate bune, și m-am specializat ca manager. În anii 2002-2003 am înființat o echipă de fotbal feminin. Am făcut o selecție bunicică de fete de clasa a X-a, iar în primul an rezultatele au fost satisfăcătoare. În următorul am reușit să aducem cele mai bune fete de clasa a IX-a din toată țara, care să joace la noi la echipă. Au făcut-o până în clasa XII-a, urmând apoi și facultatea la Târgoviște. Unele mai joacă în Divizia A de la noi. În anul 1998, m-am retras de la echipă, fiind în conflict de interese, promovându-l pe Mihai Tătăranu în locul meu.

Rep.: Rețin că ați câștigat un titlul național de juniori la fotbal cu CSȘ Dâmbovița-Nucet.

- Este adevărat, dar acela a fost al doilea titlu, primul titlu fiind în 1999.

Militează pentru păstrarea stadionului „Eugen Popescu”

Rep.: Sunteți perceput ca un specialist al fenomenului sportiv, motiv pentru care îmi permit să vă întreb. Credeți că se va construi un stadion nou la Târgoviște în următorii ani?

- Eu sper să se facă și stadion, și Centru de Natație. Este bine să apară și o echipă de înot, niște parteneriate. Nu știu de câți bani dispune Primăria să susțină aceste proiecte. Dacă țineți minte, am avut echipe de volei, baschet și fotbal în Divizia A. Satelit era Nucetul, iar fotbaliștii erau scoși din producție.

Rep.: Totuși, își permite municipalitatea să susțină aceste proiecte?

- Nu pot să vă dau un răspuns, mi-ar sări mulți în cap. Dacă s-ar pune bazele unui parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean și cu Ministerul Învățământului, s-ar face o echipă bună. Ar fi bine să găsim o posibilitate să facem o piramidă, ca să ne ținem valorile aici.

Rep.: Stadionul ar trebui dărâmat?

- Nu. În primul rând pentru istorie, plus că nu este nici prea bătrân. Ar fi bine să îl țină așa, iar aici să se desfășoare meciurile de copii și juniori ale echipelor noastre. Chiar și fetele de la Divizia A ar putea să joace aici.

Natația, marea dragoste

Rep.: Aveți ca pregătire principală natația. Apariția acestui Centru de Natație de la Târgoviște va aduce boom-ul dorit pe această zonă sportivă?

- Depinde ce se dorește. Dacă se vrea sport de performanță, rezultatele nu vor veni imediat. E nevoie de răbdare. Înotul se spune că este sport foarte costisitor când nu ai bazinul tău, dar cum îl ai, lucrurile se schimbă. Înotul este însă și un sport greu, un fel de atletism în apă, dar se pot găsi soluții de promovare și de dezvoltare.

Rep.: Ce și-ar mai dori profesorul Tzitzeclis?

- Mi-aș dori multe în sport. Aș vrea ca foștii mei elevi să fie mai ambițioși și să ducă steagul mai sus, atât al Clubului Sportiv Școlar, dar și în general. Eu lucrez și la Titu, și la Târgoviște, iar la un moment dat nu o să mai pot. Mi-aș dori o piramidă sportivă, dar să fie susținută financiar. Cam asta mi-aș dori, dar în primul rând sănătate.



Comentarii

sau

AdaugĂŁ comentariul tĂŁu daca nu ai cont facebook

Nume:


Comentariu:



cod captcha



Din aceeaÂși categorie

Rezultate bune la baschet și fotbal
CSM Târgoviște își recapătă strălucirea
Urban Titu se desprinde la Liga a 4-a
Etapă Interjudețeană de juniori la Nucet
Un dâmbovițean la Youth Council Coaches
Înfrângere dură la baschet
Cu CSA Steaua să joace juniorii Chindiei!
Sesiune de antrenamente sub egida FRF
Interliga Dâmbovița s-a jucat duminică la Bucșani
Adunare Generală la AJF Dâmbovița


Politica de Cookie
Politica de Confidentialitate

Editorial

Iadul din... Țara Sfântă. O frică îngrozitoare cuprinde lumea (II)

GEORGE COANDĂ


Un binecunoscut filosof francez Bernard-Henri Levy a deconspirat cum că „suntem în mijlocul celui de-al Treilea Război Mondial”, și că pericolul de moarte, cu toate că pare paradoxal, ne vine din pricina acelei „mari alianțe între islamismul radical și ortodoxia rusă”. Beijingul, totuși, în înțelepciunea lui milenară îndeamnă „părțile relevante... [citește tot...]






Agentie imobiliara Sibiu
Anunturi Imobiliare Dambovita

Posta redactiei: fii jurnalist !

Fii jurnalist, introdu propriile tale stiri, fotografii, scrisori deschise, sesizari in sectiunea dedicata postei redactiei.

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica

Ce anume iti poate strica fosa septica ecologica
Cand esti nevoit sa-ti montezi o fosa septica ecologica deoarece in zona in care locuiesti nu exista canalizare este nevoie sa tii cont de anumite reguli de mentenanta pentru a nu afecta negativ sistemul septic si pentru a-i prelungi durata de viata. Acest lucru nu este benefic numai din punct de vedere financiar, dar te poate ajuta sa previi situatii neplacute cauzate de refulari sau mirosuri urate. [citește tot...]

Alte articole »

Trimite articol

publicitate

aparate foto digitale